Son dakika: Yunanistan'dan Ege'de taciz ateşi! Sahil Güvenlik ekiplerince engellendi... Gemi yetkilisi o anları anlattı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2022 20:10

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Yunan unsurları tarafından Bozcaada'nın 11 deniz mili güneybatısındaki uluslararası sularda, içinde Türk vatandaşlarının da olduğu Komoros Bayraklı gemiye yapılan taciz girişiminin Sahil Güvenlik ekipleri tarafından engellendiği belirtildi. Gemi yetkilisi Cengiz Oluç, CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk'ün sorularını yanıtlarken, "Üzerimize geldiler, herhangi uyarı yapılmadan ateş açtılar. Türk güvenlik güçlerinin geldiğini anlayınca hemen ayrıldılar." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, "10 Eylül 2022 tarihinde saat 13.27'de Çanakkale VTS (Gemi Trafik Hizmetleri) tarafından Çanakkale ili Bozcaada 11 deniz mili güneybatısında uluslararası sularda seyir halinde olan Komoros bayraklı 'Anatolian' isimli Ro-Ro gemisine 2 Yunanistan Sahil Güvenlik unsuru tarafından taciz ateşi açıldığının bildirilmesi üzerine olay mahalline derhal 2 Sahil Güvenlik Botu sevk edilmiş, bölgeye intikal eden Türk Sahil Güvenlik Botlarının Yunan unsurları tarafından tespit edilmesi üzerine Yunan unsurları bölgeyi süratle terk etmiştir" denildi.

Açıklamanın devamında, gemide bulunan 3 Türk vatandaşı, 6 Mısır, 4 Somali ve 5 Azerbaycan uyruklu toplam 18 personelde herhangi yaralanmanın olmadığı aktarılarak, "Uluslararası hukuk kuralları hiçe sayılarak açılan taciz ateşi sonrasında gemide bulunan 18 personelde herhangi bir can kaybı yaşanmadığı ve yaralı personel olmadığı tespit edilmiştir. Halihazırda gemiye 2 Sahil Güvenlik Botu tarafından refakat edilmekte olup Çanakkale Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı talimatı gereği olay ile ilgili tahkikat başlatılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

CNN TÜRK SALDIRIYA UĞRAYAN GEMİDE

CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk taciz ateşinin açıldığı Anatolian isimli geminin olduğu bölgeye giderek son durum hakkında gemi yetkilisi Cengiz Oluç’tan bilgi aldı. Oluç yaşadıklarını şu şekilde anlattı:

İyiyiz bir sıkıntımız yok. Dün akşam saatlerinde buraya demirledik. İstikametimiz İnebolu.

Son dakika: Yunanistandan Egede taciz ateşi Sahil Güvenlik ekiplerince engellendi... Gemi yetkilisi o anları anlattı


İstanbul’da yakıt ve su ikmalimiz olacak. Somali’den geliyoruz. Üzerimize geldiler, herhangi uyarı yapılmadan ateş açtılar. Türk güvenlik güçlerinin geldiğini anlayınca hemen ayrıldılar. Bu rotadan giden gemilerimizde böyle bir şey yaşanmamıştı. Yabancı personelden panikleyenler oldu ama iyiyiz. Gümrük şu an transit denetlemem bekliyoruz ondan sonra devam edeceğiz yolumuza.

OLAYLA İLGİLİ ADLİ İŞLEM BAŞLATILDI

Haberin Devamı

Geminin bağlı olduğu şirket temsilcisi Oluç, "Olayla ilgili adli işlem başlatıldı. Sahil Güvenlik ekiplerimizce ifadelerimiz alındı. Jandarma, olay yeri inceleme ekibi de gemiye gelerek, olay yerinden delil topladı. Tespit edebildiğimiz kadarıyla geminin köprüsü üstü kumanda mahalli camına 1 mermi isabet etti. Şu an Çanakkale Liman Başkanlığı'ndan kalkış müsaadesi bekliyoruz. Yapılacak sörvey kontrolünün ardından İnebolu'ya tersaneye gitmek üzere hareket edeceğiz" dedi.

'BU GEMİ, ESKİ MAVİ MARMARA GEMİSİ'

Geminin Somali'den yola çıktığını belirten şirket temsilci Oluç, yaşadıkları olayın detaylarını şöyle anlattı:

"Bu gemi, eski Mavi Marmara gemisi. Bu gemi daha sonra icradan satılmış. Satın alanlar, 2021 yılında Ro-Ro gemisine çevirmiş. Biz de onlardan satın aldık. Somali'den hareket ettik. İnebolu'ya tersaneye gidiyoruz. Gemi boş. 2 Yunan Sahil Güvenlik botu üzerimize geldi, pervaneye halat attılar. Bu sırada telsizden yardım talep ettim. Geminin her 2 tarafından da makineli tüfekle, 30'dan fazla ateş ettiler. 3 mil boyunca, yarım saat süreyle bizi takip ettiler. Halatı pervaneye dolandırmak için geminin etrafında dolaştırdılar.

Son dakika: Yunanistandan Egede taciz ateşi Sahil Güvenlik ekiplerince engellendi... Gemi yetkilisi o anları anlattı


Ardından bizim bulunduğumuz bölgeye, Türk Sahil Güvenlik botları geldi. Türk botları gelince Yunan unsurları geri çekildi. Bunu neden yaptıklarını bilmiyoruz. Zaten Türk Radyo, birkaç gün önce Ege Denizi'nde seyir yapan Türk gemilerine bir uyarı mesajı yayımlamıştı. Bu anlamda zaten temkinliydik. Türk ana karasını görmeye başlamış. Artık 'Vatana geldik' diye rahatlamıştı. Ancak, geldiler, üzerimize çöktüler. Gemimiz şu an ticari faaliyet gösterebilecek sertifikalara ve izinlere sahip değil. Bize, gemiyi Somali'den İnebolu'ya tersaneye götürmek üzere müsaade verildi."

Haberin Devamı


Son dakika: Yunanistandan Egede taciz ateşi Sahil Güvenlik ekiplerince engellendi... Gemi yetkilisi o anları anlattı


YUNAN UNSURLAR TARAFINDAN ATEŞ AÇILAN GEMİ GÜNDÜZ GÖRÜNTÜLENDİ

Gemide bulunan 18 personelin yaralanmadığı saldırı sonrasında Sahil Güvenlik Botları refakatında “Anatolian” isimli Ro-Ro gemisi Karanlık Liman mevkisinde demirledi. “Anatolian” isimli Ro-Ro gemisi gündüz görüntülendi.

Son dakika: Yunanistandan Egede taciz ateşi Sahil Güvenlik ekiplerince engellendi... Gemi yetkilisi o anları anlattı


DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NCA PROTESTO EDİLDİ

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre; 2 Yunan Sahil Güvenlik unsuru tarafından uluslararası sularda, Komoros Bayraklı ’Anatolian’ isimli gemiye taciz ateşi açılması sonrası Dışişleri Bakanlığı harekete geçerek Yunanistan nezdinde Ankara ve Atina’da derhal girişimlerde bulundu. Olayın protesto edildiği, durumun vahametine dikkat çekilerek derhal araştırılması ve izahat verilmesinin talep edildiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Son dakika: Yunanistandan Egede taciz ateşi Sahil Güvenlik ekiplerince engellendi... Gemi yetkilisi o anları anlattı

GEMİ YETKİLİSİ: BOTUN NUMARASINA KADAR BELLİ

CNN Türk yayınında yaşananları anlatan gemi yetkilisi Cengiz Oluç, "20 dakika sürdü. Çekebildiğim kadar video çektim. Silah doğrultuyorlardı. Mecburen kamerayı aşağıda tuttum. Botun numarasına kadar belli. 602 numaralı bot. Gemi personelini güvenli bir yere topladık. Sakindik. Saldırı 13:30 gibi başladı.14:00'ye kadar devam etti" diye konuştu ve şöyle devam etti:

Korna çalarak süratle geldi. Türkçe 'Dur kaptan' diyerek seslendiler. Biz Türk ana karasının batısındaydık. Gördüğümüz yer Midilli Adası mı diye kontrol ettim. Midilli Adası'nı geçtiğimizi teyit etti. Bot gemiye yaslandı. Gemiye çıkma teşebbüsünde bulunmadılar. Bizi durdurmak istediler. Telsizden Kumkale Trafik İstasyonu'na anons yaptım. 5 dakika sonra 2. bot geldi ve ilk gelen bot ateş etmeye başladı. Etrafımızda manevra yaptılar. İki bottan ayrı ayrı ateş açıldı. İlk gelen bot geminin pervanesine dolanması için halat atmaya çalıştı. Bizi her gördüklerinde silah doğrulttular. Her botun üzerinde 10'dan fazla kişi vardı. Somali'den ayrıldık 15 gün oldu. Her saat geminin konumu yazılı. Geminin nereden geçtiği dakika dakika belli.

Haberin Devamı

Son dakika: Yunanistandan Egede taciz ateşi Sahil Güvenlik ekiplerince engellendi... Gemi yetkilisi o anları anlattı

Son dakika: Yunanistandan Egede taciz ateşi Sahil Güvenlik ekiplerince engellendi... Gemi yetkilisi o anları anlattı

Yunan unsurları tarafından ateş açılan gemi Karanlık Liman'a demirledi.

"YUNANİSTAN ATEŞLE OYNUYOR"

CNN Türk canlı yayınında gelişmeyi değerlendiren Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, "Yunanistan'ın şimdiki tavrı sürpriz değil. Bilgiler taze, araç taşıyan gemi olduğu benim aldığım ilk bilgiye göre. Muhtemelen Türkiye'ye ait olan bir gemi. Türkiye'ye kasten yapılmış bir saldırı. Burada amaç kişi hedefli değil. Buradaki amaç, istenen ateşle karşılık verilmesiydi. Buradaki en önemli husus Yunanistan suçsuz insanları hedef alarak süreci götürme derdinde. Tarihe baktığımızda Yunanistan'ın refleksinin bu olduğu görülüyor. Mehmetçiği gördüğü an kaçan bir Yunanistan söz konusu. Yunanistan şu an ateşle oynuyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!