Hayır mesajı: Türkiye nefes alacak

Güncelleme Tarihi:

Hayır mesajı: Türkiye nefes alacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2017 23:16

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Diyorlar ki ‘Hayır çıkarsa memlekette kaos olur.’ Niye kaos olsun? Hayır çıktığında Türkiye büyük bir nefes alacak. Evet çıkarsa Türkiye nereye gittiği belli olmayan yola koyulur” dedi. Gebze’de sivil toplum kuruluşları ve muhtarlarla bir araya gelen Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

DEMOKRASİ OYLAMASI

“Bu bir parti ve kişi meselesi değil. Bir demokrasi oylaması yapacağız. Ya demokrasiden yana tavrımızı alacağız veya tek adam rejiminden yana tavrımızı alacağız. Anayasa bir kişi için yapılmaz. 30 - 40 - 50 - 100 yıl anayasa devam eder. Sorum şu; Kuralları bir kişi mi tayin etsin, yoksa milli irade mi belirlesin? Düşünün, bir kişi hem Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ediyor aynı zamanda da partisini temsil ediyor. Bu anayasaya göre bir partinin genel başkanı aynı zamanda hâkim de tayin edecek. Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinden 12’sini tayin edecek. Hâkimler savcılar kurulunun üyelerinin yarısını tayin edecek. Hani adalet, nerede hak, nerede hukuk... Hepinizin düşünmesi ve karar vermesi lazım.

BAŞIMIZIN ÜSTÜNE

Diyorlar ki ‘Referandum sonucunda hayır çıkarsa memlekette kaos’ olur. Niye kaos olsun? Hayır çıktığında Türkiye büyük bir nefes alacak. Sayın Cumhurbaşkanı seçimle geldi 2019’a kadar görevinin başında. Kim seçti? Vatandaş. Vatandaşın seçtiği başımızın üstünde. Binali Bey yerinde. Biraz da ona çalışıyoruz, başbakanlık görevini yapsın diye. Hayır çıkarsa parlamentoda görev yapacak. Erken seçim olur mu? 550 milletvekili karar alırsa olur, almazsa olmaz. Her bakan görevinin başında, hükümet görevinin başında. Niye kaos olsun? Evet çıkarsa Türkiye nereye gittiği belli olmayan yola koyulur. Akıllarına bir şey geldi. ‘Kim hayır derse teröristtir.’ Bir ülkenin nüfusu milyonlarca kişi terörist ilan edilir mi? Böyle şey olur mu? Ne olursa olsun bu ülkenin demokrasiden yanına tavır alacağını biliyorum. Demokrasiyi seviyoruz. Eksiğimiz, hatamız var mı? Var. Ama demokratik düzeni büyütmek, geliştirmek, derinleştirmek zorundayız.

Haberin Devamı

MECLİS’İN FESHİ VAR

Meclis’in feshi. Diyorlar ya ‘Fesih yok.’ Var arkadaşlar. Bugünkü Anayasa’da var. Bugünkü Anayasa’da ‘cumhurbaşkanı Meclis’i fesh edip yeni seçime nasıl götürüyor? 45 gün içinde hükümet kurulmazsa Cumhurbaşkanı memleket hükümetsiz kalmasın diye Meclis’i fesh edip yeni seçime götürebilir.’ Değişiklikle neyi öngörüyoruz? Öyle hükümet kuruldu kurulmadı düşünmeksizin ne zaman arzu ederse görev süresi dolmadan 4 yılsa 4 yıl, 5 yılsa 5 yıl süre dolmadan ‘Meclisi fesh ediyorum beyler, buyurun hep beraber seçime gidiyoruz’ diyebilir. ‘Bizim seçtiğimiz 550 milletvekili parlamentoyu milli iradeyi bir kişi fesh edemez’ derseniz ‘Hayır’ oyu kullanacaksınız. Vicdanınızı ölçüp tartacaksınız.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!