Hayatın neşeli yüzü

Güncelleme Tarihi:

Hayatın neşeli yüzü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Her filmi ödül alan Saraybosnalı yönetmen Emir Kusturica'nın sinemaya dönüş filmi ‘‘Kara Kedi, Ak Kedi’’, Çingeneler arasında geçen şenlikli bir komedi.

Balkanların çılgın çocuğu Emir Kusturica, 1995'te Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'ye değer görülen ‘‘Yeraltı’’ (Underground) adlı filminin basında şiddetle eleştirilmesinden ve uğradığı ticari başarısızlıktan sonra sinemayı bıraktığını açıklamıştı. Beşinci filmi olan ‘‘Yeraltı’’ son filmi olacaktı. Ancak sinema kanına işlemiş Saraybosnalı yönetmen, sözünü tutmayıp, deli dolu bir filmle geri döndü: 1998'de 55. Venedik Film Fesitvali'nin yarışmalı bölümüne katılan ‘‘Kara Kedi, Ak Kedi’’ şimdi bizde de gösteriliyor.

‘‘Çingeneler Zamanı’’nın (1989) yönetmeni, yine Çingeneler arasında geçen, müzikli, danslı, bir aşk ve dostluk hikayesi anlatıyor ‘‘Kara Kedi, Ak Kedi’’de. Çoğu profesyonel olmayan, hatta okuma yazma bilmeyen oyuncuların rol aldığı filmde, ‘‘Çingeneler Zamanı’’nın büyükannesi gibi tanıdık yüzler de var. Çingene babaları, uyuşturucu kaçakçıları, düzenbazlar, katiller, aşık gençler, ölüp dirilen yaşlılarla dolu, hayatın gülümseyen yüzüne dönük bir film olan ‘‘Kara Kedi, Ak Kedi’’de Kusturica, kendini ilk filmini çeviren bir yönetmen gibi hissetmiş.

1954 Saraybosna doğumlu Emir Kusturica, ilk uzun metraj filmi ‘‘Dolly Bell'i Hatırlıyor Musun?’’ ile ödüllerle tanışan bir yönetmen. 1981'de Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan alan bu filmden sonra, ‘‘Babam İş Gezisinde’’ ile 1985'te Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye, ‘‘Çingeneler Zamanı’’ ile 1989'da Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen Ödülü kazandı. Johnny Deep, Lili Taylor, Faye Dunaway, Jerry Lewis ve Vincent Gallo'nun rol aldıkları ilk İngilizce filmi ‘‘Arizona Rüyası’’na da 1993'te Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı Ödülü verildi.

Kusturica, halihazırda D.M. Thomas'ın ‘‘Beyaz Otel’’ adlı romanının uyarlaması üzerinde çalışıyor.

KARA KEDİ, AK KEDİ

BLACK CAT, WHITE CAT

Yönetmen: Emir Kusturica

Senaryo: Emir Kusturica, Gordan Mihic

Görüntü: Thierry Arbogast

Müzik: Dr. Nelle Karajlic, Vojislav Aralica, Dejan Sparavalo

Oyuncular: Bajram Severdzan-Doktor Kolja (Matko Destanov), Florijan Ajdini (Zare Destanov), Jasar Destani (Grga Veliki), Zabit Mehmedovski (Zarije Destanov), Sabri Suleymani (Grga Pitic)...

1998 Yugoslavya yapımı, 135 dk.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!