Hatice teyze olmasaydı, bu uçak inemezdi

Güncelleme Tarihi:

Hatice teyze olmasaydı, bu uçak inemezdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2009 17:01

Zonguldak 62 yıl sonra havaalanına kavuştu. Yüzlerce Zonguldaklı'nın karşılamaya gittiği ilk uçağın inmesinde emeği geçenlerin arasında bir kişi var ki asla unutulmaz. O da açılabilmesi için 50 bin TL'lik servetini bağışlayan Hatice Nine...

62 YILLIK HASRET BÖYLE BİTTİ - GALERİ

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/haticenine_1.jpgZonguldak’ın Çaycuma İlçesi Saltukova Beldes'’nde, 1999 yılında açılan, 2002 yılında ‘Trafik akışı olmadığı ve yolcu potansiyeli bulunmadığı' gerekçesiyle yolcu uçağı inmeden kapatılan Zonguldak Havaalanı, 2007'de yeniden açılırken ilk yolcu uçağı bugün indi. Almanya'nın Düsseldorf kentinden 140 yolcusuyla gelen uçak havaalanına inerken, yolcular davul-zurna ve köçekle karşılandı. Havaalanı etrafında toplanan yaklaşık 1000 kişi uçağın inişini heyecanla izlerken, alkış sesleri yükseldi. Polis, İnterpol tarafından aranan bir Türk'ü uçaktan indikten sonra gözaltına aldı.

Çaycuma'nın Saltukova Beldesi'nde, yapımına 1991 yılında başlanan havaalanı, 11 Mart 1999'da dönemin Başbakanı Bülent Ecevit tarafından açıldı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, 31 Ocak 2002'de ‘Yeterli trafik akışı olmadığı ve yolcu potansiyeli bulunmadığı' gerekçesiyle hiçbir uçak inmeden havaalanını kapattı. DHMİ ile 2 yıl önce imzalanan sözleşmeyle havaalanı, 25 yıllığına Zonguldak Özel Sivil Havacılık A.Ş.'ye kiralandı. Havaalanına küçük ve büyük uçakların iniş kalkışının sağlanması için pistlerin karşısında bulunan 235 metre yüksekliğindeki Bostancılar Dağı ‘tıraşlandı.' 2008'de başlayan ‘tıraşlama' işinde yaklaşık 1.5 milyon metreküp hafriyat alınarak dağın, uçakların iniş ve kalkışı için tehlike oluşturması engellendi.

Haberin Devamı

KAMPANYANIN EN ANLAMLI BAĞIŞI

Traşlama işleminin masrafları için Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen bir kampanya başlattı. Ancak en anlamlı bağış, Çaycuma'nın Çömlekçi Köyü'nde yaşayan 77 yaşındaki Hatice Karabacak'tan geldi. Tam 62 yıl önce 16 yaşındayken havaalanının inşaatında çalışan, harç karıp beton döken Hatice Nine, 50 bin YTL bağışladı.

İLK UÇAK ALMANYA'DAN

Toplam 2 bin 400 metre pist uzunluğuna sahip havaalanına ilk tarifeli sefer bugün yapıldı. Almanya'nın Düsseldorf kentinden bugün saat 06.05'te 140 yolcusuyla kalkan Germania adlı havayolu şirketine ait ‘B-737-300' Boeing tipi yolcu uçağı saat 10.30 sıralarında Zonguldak Havaalanı'na indi. Yolcular ile 3 personeli havaalanında Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, AKP Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen ve Fazlı Erdoğan, AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Çaycuma Kaymakamı İsmail Kaygısız, Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen ve bazı daire müdürleri karşıladı. Bazı yolcular uçaktan ellerinde Türk bayraklarıyla çıkarken, protokol yolculara çiçek verdi. Yolcular, davul- zurna ve köçekli karşılamaya şaşırdı.

Bazı yolcular uçağın merdivenlerinden inerken, ilk kez Zonguldak'a uçakla gelmenin sevinciyle havaalanı personeline sarıldı. Yolcular ile yakınları ve alanda bulunanlar ilk kez havaalanına inen uçağın önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Uçağın personeline Devrek bastonu, madenci heykeli ve çiçek hediye edildi.

İLK UÇAKLA GELEN KAÇAK

Uçaktan inen yolcular, domuz gribine karşı ateş ölçme cihazıyla kulaklarından ateşleri ölçüldü. Yapılan muayenede domuz gribi şüphesine rastlanılmadı. Polis ise, İnterpool tarafından aranan 45 yaşındaki A.E. adlı Türk'ü uçaktan indikten sonra gözaltına aldı.

İlk kez bir yolcu uçağının ineceğini öğrenen çevredeki köy ve beldelerden yaklaşık 1000 kişi, sabahın erken saatlerinde havaalanı çevresinde toplandı. Toplananlar uçağın gelişini heyecanlı gözlerle izledi. Uçağın görünmesiyle birlikte heyecan artarken inmesiyle birlikte alkış sesleri yükseldi.

SÜRPRİZ DOĞUM GÜNÜ

Germenia Yönetim Kurulu Üyesi Gauch Edda'ya ise uçaktan iner inmez sürpriz yapılarak doğum günü kutlandı. Bugün doğuün günü olan ancak yaşını söylemeyen Edda, pastayı keserek uçak personeline ikram etti. Doğum günü sürprizi karşısında çok şaşırdığını belirten Edda, “İlk izlenimlerimiz çok etkileyeci. Havaalanına inmeden önce Zonguldak’ın üzerinden bir tur attık, çok etkilendik. İlk uçuş çok başarılı geçti. Bundan sonra da başarılı geçecektir” dedi.

"MEMLEKETE İLK KEZ BU KADAR ÇABUK GELDİM"

Yolculardan 3 çocuk annesi 44 yaşındaki Şengül Akkanat, 1976 yılından bu yana Almanya'da oturduğu belirterek, “Çok duygulandım. Yolculuğumuz çok güzel geçti. 2 saat 45 dakikada geldik. Şu anda çok mutluyum. Devamlı İstanbul’a geliyorduk, şimdi memleketimize geldik” diye konuştu.

Almanya Zonguldaklılar Derneği Başkanı Erol Yukarıbaş ise 1962 yılından bu yana Almanya'da Türkler'in yaşadığını hatırlatırken, “Çok mutluyuz. 47 yıl sonra ilk kez Zonguldak'a uçakla geldik. Bundan daha büyük mutluluk olur mu? Herkese hayırlı olsun” Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen ise yurt içi seferlerinin daha sonra başlayacağını söyledi.
Germania şirketinin Zonguldak'a toplam 6 sefer yapmayı planladığı, bu seferlere devam edilip- edilmeyeceğine daha sonra karar verileceği açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!