Harekat Çukurca'dan başlayacak

Güncelleme Tarihi:

Harekat Çukurcadan başlayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2007 09:27

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ötesi operasyon hazırlığı büyük ölçüde tamamlanırken, sınır boyunda mevzilenen birlikler eller tetikte emir bekliyor. Kuzey Irak topraklarında peşmergelerin siper kazıp seyyar karakol kurdukları bölgelere tanklar sevkedildi. Harekat emriyle birlikte Çukurca'nın karşısındaki Irak topraklarında bulunan PKK kampları karadan ve havadan eşzamanlı vurulacak.

Haberin Devamı

SINIRDAN SON FOTOĞRAFLAR (29 Ekim 2007)

Mehmetçiğin bir ay önceden Hakkari ve Şırnak kesimine başlayan sevkİyatı büyük ölçüde tamamlandı. Sınırın sıfır noktalarına tam donanımlı olarak intikal ettirilen binlerce asker, harekat emrini beklemeye başladı. Sınır noktalarına gece görüş sistemi bulunan çok sayıda kobra, süper kobra ve sikorsky helikopterler konuşlandırıldı.

Askeri malzeme ve mühimmatla birlikte uçaksavar bataryaları, jenaratörler, seyyar karakol yapımında kullanılan malzemeler, seyyar askeri duş kabinleri, çelik yelekler, frekans karıştırıcı jammer cihazları ile mayın dedektörleri de sınır ötesi operasyon planına göre gerekli yerlere sevkedildi.

OPERASYON GÜZERGAHI DENETİM ALTINDA

Mehmetçiğin, sınırı aşıp hedefleri vurmaya hazır olduğunu söyleyen üst düzeiydeki bir güvenlik yetkilisi, nefeslerin tutulup harekat emri beklendiğini söyledi. Sınır ötesi operasyon için tüm hazırlıkların tamamlandığını kaydeden aynı yetkili, istihbarat çalışmasına göre Irak'a birkaç koldan girileceğini, Mehmetçiğin önünde peşmergelerin direnme gücü olmadığını belirterek, “Silaha sarılırlarsa gereken dersi alırlar” dedi.

Haberin Devamı

Kuzey Irak’ın sınırdan termal kameralarla ve teknolojik imkanlarla gözetlendiğini de belirten üst düzey güvenlik yetkilisi, operasyon sırasında kullanılacak yolların 24 saat denetim altında tutulduğunu kaydetti.

Bu geçiş yollarına patlayıcı yerleştirmek, mayın döşemek gibi bir girişim olması halinde anında müdahale edileceğini kaydeden yetkili, “Şu ana kadar olmadı ama böyle bir girişim olursa tanklar ve uçaksavarlar tepelerine bomba yağdırır” dedi.

İLK HEDEF 3 PKK KAMPI

Çukurca kesiminde konuşlandırılan birliklerin sınır ötesi harekatta ilk hedefi, PKK terör örgütünün yıllarca yuvalandığı Irak topraklarındaki Zap, Avaşin ve Metina kapmları olacak. Havadan bombalanacak bu kamplar, top atışları ve tanklarla da vurulacak. Kanimasi bölgesinde yer alan bu kamplarda teröristlerin Rus yapımı füze ve uçaksavarlar bulundurduğu biliniyor.

İstihbarat bilgilerine göre Çukurca’nın hemen karşısındaki kayalık ve korunaklı bölgede ve Türkiye'ye 5-6 saatlik yürüyüş mesafesindeki örgütün Zap Kampı bulunuyor. 150 kadar teröristin bulunduğu snılan bu kamp ilk aşamada havadan hem karadan vurulacak.

Haberin Devamı

Teröristlerin barındığı diğer bir kamp ise Metina kampı. Sınıra 10 kilometre uzaklıktaki bu kampta barınan teröristler de zaman zaman sınırdang eçip vur- kaç eylemleri yapıyor.

Avaşin kampı ise, geçen hafta 12 askerimizin şehit olduğu, 16 askerimizin yaralandığı ve 8 askerimizin kaçırıldığı Dağlıca'nın tam karşısında bulunuyor. Dağlıca saldırısını bu kamptan gelen teröristlerin yaptığı biliniyor.

Sınır ötesi harekatta, Haftanin ve Hakurk'da yerleri tek tek bilinen PKK inleri de vurulacak.

KORUCULARA ‘MEVZİ’ YASAĞI

Sınır kesiminde ‘askeri bölge’ ilan edilen yerlere ve mevzilere bölgedeki korucuların girmesi yasaklandı. Çukurca'daki 150 kadar korucu, stratejik noktalara da sokulmazken, sadeve yollarda devriye gezecekleri ve operasyonun başlamasıyla birlikte askerlerle Irak topraklarına geçeceği kaydedildi.

Haberin Devamı

Korucuların mevzilere sokulmaması kararı, Çukurca ilçe merkezi ve köylerinde birkaç gün önce 2'si korucubaşı 6 kişinin tutuklanmasından sonra alındı. Irak'la yoğun telefon görüşmesi yapınca takibe alınan bu kişilerin oradaki PKK mensuplarına bölgedeki askeri hazırlıklarla ilgili bilgi verdiği ortaya çıktı.

IRAK KÖYLERİ BOŞALDI

Irak'ta sınıra yakın yerleşim merkezlerinde oturanlar da Mehmetçiğin sınır ötesi harekatından teşala kapılarak iç kesimlere göç etmeye başladı. Çukurca'nın karşısına düşen kesimdeki 20 kadar Irak köyü boşaltıldı.

Çukurca'nın hemen karşısındaki Irak topraklarında peşmergelerin sınıra 5 kilometre mesafede karakollar kurmaya ve siper kazmaya başladıkları saptanında, bu bölgelere tanklar gönderildi.

Haberin Devamı

KOMUTAN HALKIN İÇİNDE

Sınır ötesi operasyonun an meselesi olmasına karşın stratejik yerlerden biri olan Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde günlük yaşam devam ediyor. İlçede konuşlu 3'üncü Sınır Jandarma Taktik Alayı Komutanı Albay Adnan Aslan, sevkıyatın tamamlanmasından sonra ilk kez bugün ilçe merkezinde halkla biraraya geldi.

Çukurca'nın tek caddesindeng eçerken aracını durduran Albay Adnan Aslan, bir grup vatandaşla çay içti. Çay ocağında küçük bir tabureye oturan Albay Aslan, onlarla sohbet etti ve sorunlarını dinledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!