Halk sağlığı tehdit altında

Güncelleme Tarihi:

Halk sağlığı tehdit altında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2017 23:03

KADIKÖY Fikirtepe’de devam eden kentsel dönüşüm bölgedeki günlük yaşamı etkilemeye devam ediyor. Uzun yıllardır hafriyat ve kazı çalışmaları nedeniyle ortaya çıkan tozdan şikâyetçi olan Fikirtepeliler,  şimdi de hem hafriyat tozundan hem de çimento tozlarından mustarip.

Haberin Devamı

Kadıköy Belediyesi tarafından 28 Haziran’dan beri iki ayrı istasyonda yaptırılan hava kalitesi ölçüm sonuçlarına göre Fikirtepeliler adeta zehir soluyor. Fikirtepe’de “Partikül Madde 10” (PM10) için olması gereken sınır değer 70  iken 17 Temmuz ‘da yapılan ölçümlerde bu oran 135.66 µg/m3 , 19 Temmuz’da 161.66 µg/m3, 20 Temmuz’da ise 145.85 µg/m3 çıktı. Partikül Madde 2.5 (PM2.5) için olması gereken sınır değer  25 µg/m3 (DSÖ)  iken 17 Temmuz’da yapılan ölçümlerde bu oran 115.73 µg/m3, 19 Temmuz’da 25.21 µg/m3 , 20 Temmuz’da ise 91.86 µg/m3 çıktı. Olması gereken değerlerin çok üzerinde olan sonuçlar halk sağlığını ciddi derecede tehdit ediyor.

NUHOĞLU: BİLGİYİ KAMUOYUYLA PAYLAŞMAK ZORUNDAYIZ
Konuya ilişkin konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu şunları söyledi: “Bu bölgedeki tüm değerlerin yüksek çıkması ciddi derecede halk sağlığını tehdit etmekte. Bu bölge 6306 sayılı Yasa çerçevesinde Çevre İl Müdürlüğü’nün kontrolü altında olması itibarıyla kendilerine durumu yazı ile bildirdik. Bu bilgiyi de kamuoyuyla paylaşmak zorundayız. Bölgede faaliyet gösteren aile sağlık merkezlerinde elde ettiğimiz şifai bilgilere göre çocuk yaşta her iki hastadan biri solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı hastalık oluşturduğu yönündedir. Bölgede 7 toplamda 11 adet beton santralı kurulu ve bu sayı artış eğiliminde. Gelecekte başka sorunların açığa çıkmaması için önceden çözüm üretmeliyiz.  Sorunların temeli aşırı derecede inşaat yükü, beton santralları ve kamyon trafiğiyle ilişkili. Bununla ilgili kamyonlara ceza yazma yetkisi ne yazık ki bizde değil. Burada ciddi bir yetki karmaşasından dolayı bütün bu sorunlar ortaya çıkmakta.Büyükşehir Belediyesi, İl Çevre Müdürlüğü ve Kadıköy Belediyesi’nin koordinasyonun da ortak çalışma yapılarak bütün bu sorunların çözülmesi gerekiyor ki halk sağlığını güvence altına alalım.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!