GÜNEYDOĞU'DA 4 BİN KİLOMETRE - 5

Güncelleme Tarihi:

GÜNEYDOĞUDA 4 BİN KİLOMETRE - 5
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2008 07:04

Diyarbakır-Bismil-Batman-Midyat-İdil-Cizre-Kasrik Boğazı-Güçlükonak-Şırnak-Uludere-Şenoba-Habur-Çukurca-Hakkari-Yüksekova-Van... Bu isimler yıllardır dillerde. Çoğu kez "terörle" birlikte anılan bu coğrafyada 4 bin kilometre yol gittik. Günlerce kapı kapı dolaştık. Unutulmayacak olaylara, konuşmalara tanıklık ettik. Uzaklardan görülmeyen, ancak yakınına gidince yüze tokat gibi çarpan gerçekleri gördük. Birinci ağızlardan dinledik.

Haberin Devamı

Hakkari’ye doğru yaklaşırken Habur 2 köyünün orada tam sınır sıfırında bir bakkal yanında durduk. Bir çocuğu aldım kucağıma. Sapsarı saçları artık griye dönmüş. Belki de en az bir aydır yıkanmamış. Elleri pislik içinde. Ailesi işsiz ve Irak’la sınır çizen dağlara bakarak kapının önüne attıkları sandalyelerinde oturuyor. Belki de yıllardır oturuyorlar öylesine. Sinekler, sefalet işsizlik ve pislik. Devlet yok. Sınıra sıfır noktası. İleride askeri kontrol noktası var ama askerler değil burada olması gereken, devlet.. ki askere gerek kalmasın. O sadece sınırdaki münferit olayları takip etsin.

GÜNEYDOĞUDA 4 BİN KİLOMETRE - 5

Sınıra sıfır noktasındaki Habur-2 köyü. Aylardır yıkanmamış sarışın küçük bir çocuk ve ailesi. Çaresizlik içindeler

‘KİM GİDER KÜRTÇE KURSUNA’

Haberin Devamı

Çukurca’daki bir esnaf vatandaş da ilginç bir saptamada bulundu. Ona göre, devletin vatandaşa güvenmesi şart. Bu Kürtçe kaset olayında da böyle olmuş. ‘Allah sizi inandırsın. Önceleri yasak diye alıp büyük bir heyecanla evde gizlice bu kasetleri dinliyordum. Serbest kaldığından bu yana açıp da bir kere dinlemedim. Şimdi bu dil ve eğitim konusundaki taleplerde de böyle olacak. Kim gider abi Kürtçe okula. Ek derste İngilizce Fransızca varken. Kim gider Kürtçe Enstitüsüne.’ Belki çok haklı ama hep konu karşılıklı güven, istekler ve kimin iyi niyetli olduğu konusunda kafalardaki soru işaretini kimin gidereceğinde takılıp kalıyor.

HAKKARİ’DE EĞİTİM SEFERBERLİĞİ

Ve Hakkari…Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu ve Emniyet Müdürü Cavit Çevik sürekli halkın içinde olmaya özen gösteriyor. Vali’ye göre, Hakkari’de eğitim seferberliği ile yeni nesillerin kazanılması hayati önem taşıyor. Bu nedenle de, yeni okullar ve köylerde eğitim altyapısının sağlamlaştırılması için bir dizi proje devreye konulmuş.

 

GÜNEYDOĞUDA 4 BİN KİLOMETRE - 5

Burası da Şırnak Hakkari arası devlet otoyolu. Evet yanlış duymadınız devletin iki ili arasındaki yol. Bu bir aracın bile zor geçtiği yerin adı da Ortaköy. 11 yıl önce yol ihalesi açılmış ancak şimdi at arabası bile bu tozlu dar patikadan yani devlet karayolundan zar zor geçilebiliyor. Sonra da, devlet ‘ben nerede yanlış yaptım’ diye araştırıyor. Bunu anlamak ve görmek için Şırnak’tan Hakkari’ye doğru ‘helikopterle değil’ araba ile biraz yola çıkmak yeterli. Yandaki kırmızı plastik sandalyeler de herhalde dinlenme tesisi. Şaka bir yana, köylülerin de sinirleri bozuk. Bizi fotoğraf çekince karayollarından sanıyorlar. Sonra, ‘Eğer siz karayollarından olsaydınız size saldıracaktık. Yeter artık yıllardır buranın ölçüsünü alanın haddi hesabı yok. Sanki dalga geçiyorlar’ diyorlar.

Gece şehirde söz sahibi isimlerle buluşuyoruz. Kaçakçılık, özellikle eroin ile ilgili korkunç bir trafiğin olduğunu ve bununla ilgili seferberlik ilan ettiklerini anlatıyor. Hakkari’de son dönemde gençlerin PKK’ya katılmaması için özellikle ilköğretim okullarını liseye dek yakın takip altına aldıkları bilgisini veriyor.

Haberin Devamı

Hakkari Belediye Başkanı Kazım Kurt ise Ankara’nın Hakkari’ye yeterince yardım elini uzatmadığından ve medyada bu şehrin yer alış şeklinden şikayetçi. Bu nedenle yaratılan yanlış algılamalar nedeni ile batıda ‘Hakkari’liyim’ demenin neredeyse riskli hale geldiğini söylüyor. Bir şikayeti de, şehre yatırım yapılmaması ve yollardaki güvenlik kontrol noktalarının fazlalığı.

YARIN: “CHP NİŞANTAŞI PARTİSİ GİBİ DAVRANDI!”

ÖNCEKİ BÖLÜMLER                                                       :

BİRİNCİ BÖLÜM: GÜNEYDOĞU'DA 4 BİN KİLOMETRE

İKİNCİ BÖLÜM: BİR OĞLU ASKERDE BİR OĞLU DAĞDA

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: GÜNEYDOĞU AJAN KAYNIYOR

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: ŞEHİR MEYDANINDAN HALKI KANDIRIYORLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!