GES nedir, ne demek ve açılımı nedir? Gelire Endeskli Senetler yatırımı nasıl yapılır? İşte GES ile ilgili bilgiler

Güncelleme Tarihi:

GES nedir, ne demek ve açılımı nedir Gelire Endeskli Senetler yatırımı nasıl yapılır İşte GES ile ilgili bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 18:00

GES nedir, sorusu Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklaması ile gündeme geldi. Ekonomide alınan yeni tedbirleri duyuran Hazine ve Maliye Bakanlığı, başta enflasyon ve döviz kuru olmak üzere gündemdeki bazı ekonomi başlıklarında Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde atılacak yeni adımı açıkladı. Buna göre; gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) çıkarılıyor ve talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022'den itibaren başlıyor. Peki, GES nedir, ne demek açılımı ne? İşte, Gelire Endeskli Senetler yatırımı hakkında bilgiler.

Haberin Devamı

Ekonomide alınan yeni tedbirler Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyuruldu. Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) çıkarılıyor ve 15 Haziran 2022'den itibariyle talep toplanmasına başlanılacaktır. Ekonomide yeni adımların atılacağını duyuran Hazine Ve Maliye Bakanlığı'nın internet sitesinden yaptığı yazılı açıklama şöyle:

Bugün (09.06.2022) Bakanlığımız resmi hesabından yayınlanan basın açıklamasında yer alan atılacak adımlar kapsamında;
Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir.

Haberin Devamı

Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES’ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir.

GES AÇILIMI

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan kararların ardından GES gündeme geldi. GES'in açılımı ise Gelire Endeksli Senetler demektir.

GES NEDİR?

Gelire Endeksli Senetler ile getirisi devlet gelirleriyle ilişkilendirilen bir yatırım aracı yaratılmış olmaktadır. Söz konusu senetlere uygulanacak asgari kupon ödeme garantisi sayesinde yatırımcının gelir payındaki değişimden olumsuz etkilenmesi önlenmiş olmaktadır. Bu çerçevede, söz konusu senetlerin getirilerine ilişkin ödemelerin hesaplanmasında TPAO, DMO, DHMİ ve KIYEM tarafından bütçeye aktarılan üç aylık ve altı aylık hasılat paylarının toplamı esas alınmaktadır. Gerçekleşen gelir tahsilatının bütçede açıklanan azami tutarların üzerlerinde olması durumunda yatırımcılara söz konusu azami tutar karşılıkları esas alınarak ödeme yapılır.

GES nedir, ne demek ve açılımı nedir Gelire Endeskli Senetler yatırımı nasıl yapılır İşte GES ile ilgili bilgiler

BAKMADAN GEÇME!