Gelenekçi parti Perşembe'ye kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

Gelenekçi parti Perşembeye kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2001 12:52

''Gelenekçiler''in 138 kişiden oluşan kurucular kurulu, partinin tüzük ve program taslağını görüşmek için toplandı. Kutan, yeni partinin kuruluş dilekçesinin Perşembe günü İçişleri Bakanlığı'na verileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Malatya Bağımsız Milletvekili Recai Kutan, kurulacak yeni partinin maneviyatçı bir anlayışta olacağını ifade ederek, ''Değişen Türkiye ve dünya şartlarına uygun yeni program, tüzük, yepyeni bir parti olarak halkın bütününe kucak açacak bir partiyle yola çıkıyoruz'' dedi.

Bilkent Otel'deki toplantının başında açıklama yapan Kutan, FP hakkındaki kapatma davası sürecine değinerek, FP'nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu gerekçesiyle kapatıldığını, ancak bu kararın halk tarafından yadırgandığını iddia etti.

YEPYENİ BİR PARTİ, YEPYENİ BİR ANLAYIŞ

Fazilet Partisi mensuplarının hiçbirinin yolsuzluğa, ''banka hortumlamalarına'' adının karışmadığını ifade eden Kutan, güçlerinin birlik ve bütünlüklerinden geldiğini söyledi. ''Değişen Türkiye ve dünya şartlarına uygun yeni program, tüzük, yepyeni bir parti olarak halkın bütününe kucak açacak bir partiyle yola çıkıyoruz'' diyen Kutan, kendilerine göre siyasetin ''milletin mutluluğu için çalışmak''olduğunu söyledi. Halkın bugün büyük bir perişanlık içinde olduğunu, milli gelirin 2 bin 500 doların altına düştüğünü, 11 milyon işsizin bulunduğunu anlatan Kutan, 18 bankanın fona devredildiğini anımsattı. Kutan fona devredilen bankların maliyetinin 25 milyar dolar tuttuğunu ifade ederek, bunun vatandaşın sırtında yük olduğunu kaydetti.

Yepyeni bir parti, yepyeni bir kadro, yepyeni bir anlayışla milletin karşısına çıktıklarını ifade eden Kutan, sözlerini şöyle sürdürdü:

DİĞERLERİNİN HAK ARAYIŞI YANLIŞ

''Bazılarının aklına gelebilir; (Ülkede bu kadar parti varken niçin bir tane daha kuruluyor?). Evet var ama mevcut partiler insanlarımızın mutluluğunu sağlayamadılar. Bütün partiler birbirine benzesin isteniyor, demokraside önemli olan farklılıktır. Demokratik ülkelerde farklı düşünceleri taşıyan siyasi partiler vardır. Tek parti anlayışı 1940'lı yıllarda kalmıştır. Hiçkimsenin Türkiye'yi 1940'lı döneme götürmeye hakkı yoktur, gücü de yetmeyecektir.

Kim ne derse desin Türkiye'de demokrasi yoktur. Türkiye'de demokrasi oyunu oynayanlarla, demokrasiyi yerleştirmeye çalışanlar vardır. Zihniyet itibariyle bizim kuracağımız parti diğerlerinden farklı olacaktır. Güdümlü demokrasi yerine en geniş anlayışla yola çıkıyoruz. Diğer partilerin hak anlayışı yanlıştır.''

MANEVİYATÇI ANLAYIŞ HAKİM OLACAK

Yeni kuracakları partide reel ekonomi anlayışını savunacaklarının anlatan Kutan, maneviyat ve ahlaka da önem vereceklerini, mevcut partilerde bu boyutun bulunmadığını söyledi.

''Yeni partimizde maneviyatçı bir anlayış olacaktır'' diyen Kutan,mazlumların korunduğu, insan hakları, demokrasi ve özgürlüklerin en geniş anlamda sağlandığı, kalkınmış, aydınlık ve yaşanabilir bir Türkiye için yola çıktıklarını bildirdi.

Kutan, muhtemelen gelecek hafta Perşembe günü partini kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na vereceklerini bildirdi.

Ankara Bağımsız Milletvekili Oya Akgönenç tek kadın olarak yer aldığı Kurucular Kurulu, 56 bağımsız milletvekili, 48 eski milletvekili, 15 sanayici ve işadamı, 11 akademisyen, 5 serbest meslek sahibi, 3 eski bürokrat olmak üzere toplam 138 kişiden oluşuyor. Kutan, Perşembe günü de kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na vererek, partiyi resmen kuracaklarını bildirdi.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak sürdürüldü.

Haberin Devamı

YENİLİKÇİLERİ CİDDİYE ALMIYORUM

Kutan yemek arasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Recai Kutan, ''Yenilikçi'' kanadın önde gelen isimlerinden Kayseri Bağımsız Milletvekili Abdullah Gül'ün ''Fazilet tabanının yüzde 80'i bize kaydı'' şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, ''O arkadaşların beyanlarını hem ciddiye almıyorum hem de cevap vermiyorum. Herkesin gönlünde bir aslan yatar, öyle inanıyorlarsa inançlarına devam etsinler'' dedi.

Yenilikçilerin kendilerini ''çağdaş muhafazakar'' olarak nitelendirdikleri ifade eden bir gazetecinin ''Sizin siyasi kimliğiniz ne olacak?'' sorusuna da Kutan şu karşılığı verdi:

''Avrupa'daki siyasi yelpaze tarifi Türkiye'ye uymaz. Bizim kuracağımız parti, Türkiye'deki mevcut siyasi partilerin hiçbirine benzemiyor. Dolayısıyla ülke gerçeklerine uygun, değişik özelliklerimiz var. Bu özelliklere bakarak bizi batı tariflerine uygun herhangi bir yere oturtmak yanlış olur. Dolayısıyla biz, biziz, hiç kimseye benzemiyoruz.''

TOPLANTI 6 SAAT SÜRDÜ

FP'nin kapatılmasının ardından yeni parti kurma çalışmalarını sürdürülen ''Gelenekçi'' kanadın Kurucular Kurulu'nun, yeni kurulacak partinin programı ve tüzünüğünü ele aldığı toplantı sona erdi.

Bilkent Otel'de Malatya Bağımsız Milletvekili Recai Kutan başkanlığında biraraya gelen Kurucular Kurulu'nun toplantısı, yaklaşık 6 saat sürdü.

Kutan çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlamazken, toplantıda yeni partide kapatılan partiden farklı olarak GİK yerine 50 kişiden oluşan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu ile daha çok akademisyenlerden oluşacak Danışma Kurulu oluşturulması benimsendi.

 

 

 

Haberin Devamı

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!