Gaziantep'te kurulan Türkiye'nin ilk Baharat Müzesi: Rayiha Baharat Müzesi'nde 150 çeşit baharat sergileniyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2024 15:26

Gaziantep'te açılan Rayiha Baharat Müzesi'nde 150 çeşit baharat sergileniyor. Ziyaretçilerine çeşitli baharatları görme, dokunma ve koklama olanağı sunan müzede sırada ise dünyanın acı oluşuyla iki numarada yer alan Karolayn biberi var.

Haberin Devamı

Türkiye'de bir benzeri daha bulunmayan bu müzede; Sandal, Öd Ayacı, Lavanta, Reyhan ve Bergamut gibi birçok baharatı ziyaretçiler, görme ve dokunma imkanına ulaşıyor. Bu müzede saydığımız baharatlar dahil olmak üzere 150 çeşidin hem tarihçelerine hem kokularına hem de şekillerine aynı anda ulaşabiliyorsunuz. Gaziantep'in tescilli İslahiye biberinin yanı sıra, dünyanın iki numaralı Karolayn Biberi de sergilenmek üzere müzedeki yerini aldı.

"FARKLI ACILIKLARI OLAN BİBERLERİ TOPLAMAYA GELDİK"

Gaziantep’teki Tarihi Almacı Pazarı’na gelen konunun uzmanları müzede sergilenecek biberlerin izini Almacı Pazarı'nda sürdü.

Coğrafi işaretle tescillenen İslahiye biberi için de tezgahları gezen Gaziantep Baharat Müzesi Müdürü Hazal Bostancıeri, "Biz şimdi Gaziantep’in eski çarşı olarak bilinen yerindeyiz, Almacı Pazarı’ndayız. Baharat Müzesi için baharat alabileceğimiz en iyi yerdeyiz. Burada köylerden, civar yerlerden toplanıyor tazesi bizim de belli başlı alışveriş yaptığımız yerler var. Şimdi biber üzerine bir çalışmamız var o yüzden farklı çekimleri, farklı acılıkları olan biberleri toplamaya geldik." dedi.

Haberin Devamı

Salçası, kurutması, acılı ya da acısız her haliyle makbul ve tescilli bir marka olan İslahiye biberi hakkında konuşan aktar Recep Yıldırım, "Bizim Gaziantep biberi, İslahiye bölgesinden geliyor. Biber oradan çeşitlendirilerek geliyor yani şu şekilde.
Yani biberler şu şekilde dövme biber olarak var, ince çekim var, iri çekim var, herkesin isteği ayrı ayrı oluyor ve değişmekte çok acımız var. Tatlı, acı, normal acı olarak değişmekte biberler. Her yerde biber var. Urfa’da da var Hatay’da var. Ama İslahiyemiz bizim için daha önemli. En çok oradan çalışıyoruz. Hem yakın hem de biber kalitesi daha yüksek olduğu için." ifadelerini kullandı.

Gaziantep Baharat Müzesi Müdürü Hazal Bostancıeri şu ifadeleri kullandı:

"Biber için ne yapabiliriz dedik. Bibere acılığını kapsikum verir. Bunun için dünyada kabul edilen bir skovil cetveli var. Türkiye’deki hiçbir biber -en acısı samandağ’dır- o bile listede yok.

Haberin Devamı

Bizce biber o kapsikum hani o acılık değerinin ötesinde. İştah açıyor, metabolizmayı hızlandırıyor, kanser hastalarına öneriliyor antioksidan değeri yüzünden. Bir de bence acılığıyla değil de lezzeti ve kalitesiyle anlatmamız lazım. Biz bunu çok güzel yaşıyoruz burada, yemeklerde kullanıyoruz. İşte laboratuvarda da kapsikum çıkarıp biz neler yapabiliriz, değerlendirebiliriz. Çünkü tatlı bir acılısı var bizim biberin. Yedikçe yediriyor. Bunun için çalışmalara başladık yakın zamanda da inşallah paylaşacağız.

Rayiha baharat müzesi deneyim, üretim ve sergi merkezi olarak tasarlandı. Ekstraksyon üzerinden gidiyoruz.
Bir bitkiden istediğimiz bileşeni çekip alabiliyoruz. Burada gördüğünüz koku standının kokularını oradan çıkarıyoruz.
Biberin acılık değerinin ölçüldüğü skovil cetvelinde 1 ve 2 numara var. Laboratuvar ortamında üretiliyor. 1 numara satışı yoktu ama 2 numarayı elde edip müzemize getirebildik. Caroline Pepper olarak geçiyor numara. 2,2 milyon acılık değeri. Onu sergiliyoruz masada."

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!