FP'de vitrine makyaj

Güncelleme Tarihi:

FPde vitrine makyaj
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yenilikçilerin siyasal zaferiyle biten kongrenin ardından FP Yönetimi, vitrin değişikliğine gidiyor. Bugün toplanacak GİK'te Başkanlık Divanı üyelerinin seçimle belirleneceği ve genç isimlere yer verileceği belirtildi.

FP'de, gelenekçilerin ‘sayısal’, yenilikçilerin ise ‘siyasal’ zaferiyle sonuçlanan kongrenin ardından ‘vitrin’ değişikliğine gidiliyor.

FP'nin kongrede seçilen Genel İdare Kurulu, partinin ‘vitrini’ olarak nitelenen yeni Başkanlık Divanı'nı oluşturmak üzere bugün toplanıyor. GİK'te, bir ilke imza atılarak, Başkanlık Divanı üyelerinin de seçim yöntemiyle belirleneceği bildirildi.

Genel Başkan Recai Kutan'ın, ‘‘Kongreden çıkan sonucu iyi okuyup, değerlendireceğim’’ sözlerine uygun olarak, yeni Başkanlık Divanı'nda, tabanın tepki gösterdiği Ali Gören, Cevat Ayhan, İsmail Alptekin, Ertan Yülek, Veysel Candan ve Turhan Alçelik gibi isimlere yer verilmemesi bekleniyor. FP kulislerinde, Kutan'ın, yeni Başkanlık Divanı'nda, tabanın da sempati duyacağı genç isimlere yer vermeyi düşündüğü belirtilirken, FP'nin yeni vitrini için Necati Çelik, Teoman Rıza Güneri, Mehmet Bekaroğlu ve Şeref Malkoç'un adları geçiyor. FP yetkilileri, bu sabah toplanacak GİK'te yeni Başkanlık Divanı üyelerinin, GİK üyeleri tarafından kendilerine dağıtılacak 50 kişilik GİK listesinden yapacakları seçimle belirleneceği bilgisini verdiler.

Şiir için fezleke

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, FP Çorum Milletvekili Yasin Hatiboğlu hakkında, okuduğu bir şiirle Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) alenen tahkir ve tezyif ettiği gerekçesiyle fezleke hazırladı. Fezlekede, Hatiboğlu'nun 6 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle yargılanabilmesi için yasama dokunulmazlığının kaldırılması istendi. Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Bekir Selçuk tarafından hazırlanan fezlekede, Hatiboğlu'nun, NTV'nin 29 Ocak 2000 günlü ana haber bülteninde, şöyle konuştuğu kaydedildi: ‘‘Aydın geçinenlere çok büyük iş düşüyor. Ondan dolayı bir rubai hatırladım: Aydınları lal olmasa her dil konuşur/ Suskunlara nispet ile bülbül konuşur/ Bir ülke ki aydınları suskun ve esir/ Aydın yeri ) konuştuğunu söyleyerek, ima yoluyla TSK'yı alenen tahkir ve tezyif ettiği sonucuna varıldığı bildirildi.

Tüzük değişmese Asiltürk seçilemiyordu

FP tüzüğünün kongre öncesinde apar topar neden değiştirildiği ortaya çıktı. Genel Başkan Recai Kutan'ın listesinde yer alan gelenekçi kanadın bir çok ağır topunun, GİK üyeliklerini, bu son dakika yapılan tüzük değişikliğine borçlu olduğu anlaşıldı.

FP kulislerine sızan bu araştırmanın sonuçlarına göre, Abdullah Gül'ün 521 oy alan listesi karşısında, 633 oy olarak sadece 112 oy farkıyla seçilen Kutan'ın listesinden, Oğuzhan Asiltürk başta olmak üzere, Süleyman Arif Emre, Fehim Adak, Ali Gören, Ertan Yülek gibi etkin isimler, delegeler tarafından çizildi. Bu isimlerin çizildiği oy pusulası sayısı 250'ye ulaşıyor. Kutan'ın listesine oy verip, bu isimleri çizen bir çok delegenin, beyaz bir kağıda Bülent Arınç ve Abdüllatif Şener başta olmak üzere yenilikçi kanattan bazı isimleri yazdıkları da bildirildi. İki liste arasındaki küçük oy farkı dikkate alındığında, Asiltürk başta olmak üzere gelenekçi kanadın önde gelen bir çok isminin GİK üyeliklerini bu son dakika tüzük değişikliğine borçlu oldukları gerçeği ortaya çıktı.

Diyarbakır'da büyük barış

FP Diyarbakır Milletvekili Ömer Vehbi Hatipoğlu'nun teşkilat kavgası yüzünden feci şekilde dövülerek hastanelik edilmesiyle başlayan kavga, barışla sonuçlandı. Hatipoğlu'nu öldüresiye dövenlerin, görevden alınan Diyarbakır eski İl Başkanı Ali İlbey ile Koyulu Belediye Başkanı İbrahim Lale'nin adamları olduğu iddia edildi. Olay, bölgede parti sorunu olmaktan çıkıp, Hani ve Hazro ilçeleri arasında gerginliğe yolaçtı.

Kavganın düşmanlığa dönüşmesini, bölgede aşiretler üzerindeki ağırlığı ile tanınan DYP Genel Başkan Yardımcısı Salim Ensarioğlu sağladı. Ensarioğlu, İlbey ve Lale'yi alarak, Hatipoğlu'nun Etlik'teki bürosuna götürdü. Zoraki de olsa barış sağlanınca, Güneydoğu'da çatışma olasılığı sona erdi. 1.5 aylık bir uğraşın ardından sağlanan barış, bölgenin geleneklerine uygun bir şekilde yapıldı. 6 otomobille mağdur Hatipoğlu'nun yanına gidildi. Mağdur ve saldırıya uğrayan aynı odada bir araya getirildi.

DYP Diyarbakır Milletvekilleri Salih Sümer ve Nurettin Atik de barışmada hazır bulundu. Hatipoğlu, İlbey ve Lale birbirleriyle öpüşerek, ‘Kavga yok’ mesajı verdiler. Barışmada, FP'den Veysel Candan ve Sacit Günbey de hazır bulunurken, bölgede etkili olduğu belirtilen bazı işadamları da büroya geldi. Hatipoğlu, barış girişimini başlatan DYP ve FP'lilere, ‘‘Buraya gelerek şeref verdiniz. Değer verdiğiniz için teşekkür ederim’’ dedi. Hatipoğlu, karşı taraftan bir talepte bulunmadı. Edinilen bilgiye göre, Güneydoğu'da bu tür kavgaların kin ve husumete dönüşmemesi için mağdur tarafa, olayda kullanılan silah ya da aletler teslim ediliyor.

Tarafların barıştırıldığı RP'nin yasaklı lideri Necmettin Erbakan ile FP Lideri Recai Kutan'a da bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!