Erkeklerde hormonal döngü var mı?

Güncelleme Tarihi:

Erkeklerde hormonal döngü var mı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2016 11:10

Erkek regli diye bir şey var mı? Erkekler hormonal döngü yaşarlar mı? Bilim bu konuda ne diyor? İşte erkelerde hormonal döngü var mı sorusunun cevabı..

Haberin Devamı

Erkekler de hormonal döngü yaşar. Bu bilinen bir gerçek. Testosteron düzeyi sabahları muhtemelen sirkadyen ritimle birlikte tavana vurur, sonra gün boyu yavaş yavaş düşer.  Bununla birlikte egzersiz yapmak testosteronu yine yukarı taşıyabilir. Bilimin henüz kanıtlayamadığı şey, erkeklerde hormonların kadınlarda olduğu gibi haftalar ve aylar içinde de değiştiği. Kimi araştırmacılar erkek hormonlarının mevsimsel olarak değiştiğini öne sürüyor. 2003 tarihli bir araştırma gösteriyor ki Norveç’teki bir kasabada erkeklerin testosteron düzeyleri yazın en alt seviyede, sonbahar sonunda ise en üst seviyede oluyor. Danimarkalı erkekler üstünde yapılan bir araştırma, başlangıç bitiş zamanları hafifçe farklılık gösterse de buna benzer bir mevsimsel döngü saptadı. Bu ritimler gerçekse, güneşe maruz kalmayla, yazın fiziksel egzersizin artmasıyla ya da kışın kilo artışıyla ilgili olabilir. Fakat güneşli San Diego’da ve karlı Boston’da bu İskandinav bulgularını yeniden elde etmek adına yürütülen çalışmalar başarısız oldu. Houston’daki Baylor Tıp Üniversitesi ürologları 2012 tarihli incelemelerinde erkeklerde mevsimsel döngü kavramını destekleyen birtakım kanıtlar bulunduğuna ama konunun daha fazla araştırılmasının gerektiğine karar verdiler.

Haberin Devamı

Slovakya’daki Comenius Üniversitesi’nden endokrinolog Peter Celec, erkeklerin de aylık bir hormon döngüsü olduğunu söylüyor. Celec’in 2002 tarihinde yayımladığı araştırma gerek erkeklerin gerekse kadınların testosteron ritminin kabaca Ay döngüsüne bağlı olduğunu gösterdi. Erkeklerin tükürüğündeki testosteron düzeyi 30 günlük bir döngünün 18. gününde şaşırtıcı artış gösteriyor. Celec’in bulguları henüz kabul görmüş ya da başkaları tarafından elde edilebilmiş değil ama Celec ısrarcı. “Literatür taraması yapıp olumsuz bulgular aradım ama henüz hiçbir şey bulamadım.” Celec, kadınlarda adet kanaması olmasaydı tıp camiasının onların aylık döngüsüne de şüpheyle bakacağı görüşünde.

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!