Erdoğan: İnsanlık aynı kaderi paylaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: İnsanlık aynı kaderi paylaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2022 07:00

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astana’da Rusya Devlet Başkanı Putin’in yanı sıra Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Devlet Başkanı Yardımcısı Vo Thi Anh Xuan, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüştü. Erdoğan, Putin’le yaptığı görüşmede, Putin’in 70’inci yaşını tebrik etti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’ndaki konuşmasında, “Dünyanın neresinde olursak olalım, büyük insanlık ailesinin üyeleri olarak hepimiz aynı kaderi paylaşıyoruz. Salgın sürecinde yaşadıklarımız bu gerçeği bize tekrar hatırlatmıştır” dedi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

* GÜÇ DENGELERİ DEĞİŞİYOR: “İnsanlık olarak güç dengelerinin değiştiği, tedarik zincirlerinde kırılmaların yaşandığı, ekonomiden gıda güvenliğine, enerjiden uluslararası ilişkilere pek çok alanda ciddi imkânlarla karşılaştığımız bir dönemden geçiyoruz. Terörizm, ırkçılık, göç gibi aşina olduğumuz sorunlara, iklim değişikliği, İslam ve yabancı düşmanlığı gibi yenileri ekleniyor. Bir elin beş parmağını geçmeyen ülkelerin çıkarlarını gözeten, ancak dünya nüfusunun kahir ekseriyetini görmezden gelen mevcut sistemin yapısal sorunları giderek kendisini daha fazla hissettiriyor. Türkiye olarak uzun bir süredir ‘dünya beşten büyüktür’ diyerek bu duruma dikkat çekiyoruz. Küresel güvenlik mimarisinin daha adaletli, hakkaniyetli, temsil kabiliyeti yüksek yeni bir anlayışla şekillendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Haberin Devamı

* TERÖRE DESTEK ENGELLENMELİ: Terör örgütlerine destek sağlayanların ayrım gözetmeksizin engellenmesi gerekir. FETÖ, DEAŞ, PKK gibi terör örgütleri, eylemlerini organize suç faaliyetleriyle destekliyorlar. Bu terör örgütlerine yardım eden, propaganda, finansman ve eleman devşirme faaliyetlerine katılan oluşumların hiçbir ayrıma gidilmeksizin engellenmesi gerekiyor.

* TÜRKİYE’NİN İNSANİ YARDIMI: Türkiye olarak dış politikamızda öncelik verdiğimiz insani yardımlarımızı 2021 yılında 120 ülkeye ulaştırdık. Toplam 5,6 milyar dolarlık insani yardımla bu alanda dünyada milli gelire oranla ilk sıradayız. 3,7 milyonu geçici koruma altındaki Suriyeliler olmak üzere 4 milyondan fazla yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yapmayı sürdürüyoruz.

* HEDEFİMİZ AKAN KANI DURDURMAK: Ukrayna’daki krizin bölgesel ve küresel ölçekteki etkilerini hepimiz yakından hissediyoruz. Adil bir barışın, diplomasi yoluyla sağlanabileceğini, savaşın kazananı, adil bir barışın ise kaybedeni olmayacağını hep söylüyorum. Diğer yandan savaşın olumsuz etkilerinin giderilmesi için Birleşmiş Milletler ve taraflarla sarf ettiğimiz yoğun çabalar, tüm dünyanın takdirini kazanmıştır. Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracına yönelik İstanbul Mutabakatı ve geçen ay gerçekleştirilen esir takası bu yönde kaydedilmiş somut birer başarıdır. Hedefimiz, sahadaki zorluklara rağmen yakalanan ivmeyi devam ettirerek bir an önce akan kanın durmasını sağlamaktır.

Haberin Devamı

* MODERN İPEK YOLU: Orta Asya ülkelerinin çevre coğrafyalarla ulaşım bağlantılarının güçlendirilmesi ortak menfaatimizedir. Türkiye olarak çok modlu ulaştırma koridorlarını teşvik ediyor, Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan modern İpek Yolu’nun canlandırılmasını destekliyoruz. Bu bağlamda, Hazar geçişli, doğu-batı orta koridor girişimimize ve orta koridorun belkemiği olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’na büyük önem veriyorum.

* ÇEVRE SORUNLARI: Küresel ısınma, biyolojik çeşitliliğin yok olması, çölleşme, doğal afetler gibi çevre sorunları yüzyılın en önemli sınamaları olarak karşımıza çıkıyor. Eşim Emine Erdoğan’la birlikte, Genel Sekreter Sayın Guterres tarafından eylül ayındaki BM Genel Kurulu vesilesiyle imzalanan Küresel Atık Yönetimi konusundaki niyet beyanı uluslararası camia açısından adeta bir yol haritası niteliği taşımaktadır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!