Emniyet atamasına Danıştay freni

Güncelleme Tarihi:

Emniyet atamasına Danıştay freni
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2016 00:53

DANIŞTAY 16. Dairesi, emniyet görevlilerinin atama ve terfisinde köklü değişiklik yapan yönetmeliğin üç maddesini ve 25-29 Haziran 2015’te yapılan B Grubu komiser yardımcılarının rütbe terfi sözlü sınavlarının yürütmesini durdurdu.

Haberin Devamı

Danıştay, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personel Rütbe Terfileri ve Değerlendirme Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik’teki, “sözlü sınavda başarılı sayılmak için 50 puan şartı”, “yazılı sınava giren adaylar” ve “sözlü sınav komisyonları üst rütbeye terfi edecek personeli” ibareleri yönünden “Telafisi güç ve imkansız zarar doğurma ihtimali” nedeniyle hukuka aykırı buldu. Yürütmesi durdurulan yönetmelik hükümleri çerçevesinde artık atama ve terfi yapılamayacak. Ancak davalı İçişleri Bakanlığı’nın karara karşı Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’nda itiraz yolu açık bulunuyor.

TERFİ EDEMEYENLER DAVA AÇABİLİR
Emniyet-Sen Genel Başkanı Faruk Sezer Hürriyet’e, hukuka aykırı olan yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasının yerinde olduğunu belirterek, terfi edemeyenlerin, bu kararın arkasından idari yargıya başvurarak, hak arayabileceklerini söyledi. Sezer, şu değerlendirmeleri yaptı: “Bu mülakatların kriteri neye göre, hangi komisyon ve kim tarafından belirleniyor itirazlarını Danıştay da haklı görüyor; hukuka aykırı bulup durduruyor. Çünkü, hem sınava yapan sensin hem komisyonu belirleyen sensin. Daha dün sınava girenler, bugün sınav yapıyor. Dava açanlar yönünden bu karar lehtedir ve sonuç doğurur. Yürütmesi durdurulan bu hükümler ışığında yazılı ve sözlü sınavlar yapıldı. Bu yılki, binlerce atama ve terfi, terfi edenler ve edemeyenler yönünden tartışmalı hale geldi.” Sezer, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararının ardından Emniyet’in yeni yönetmelik çalışmasına başladığını, yarın yapılacak kursun da ileri bir tarihe ertelendiğini söyledi. 

BAKMADAN GEÇME!