Ege'de deprem

Güncelleme Tarihi:

Egede deprem
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2014 00:00

Ege'de gerçekleşen depremi Prof. Dr. Ahmet Ercan hürriyet.com.tr'ye anlattı.

Haberin Devamı

PROF. DR. AHMET ERCAN: 5 KM DERİNLİKTE OLDUĞU İÇİN HİSSEDİLDİ

"Saroz’dan giden fay Yunanistan’a doğru uzanıyor. Bizim korktuğumuz kuzey fayı üzerinde oldu deprem. İstanbul, Tekirdağ klonu üzerinde değil. Saros Körfez'ine giren Kuzey Anadolu kırığını Gökçeada'nın kuzey batısında oldu. Deprem 5 ve 7 km derinlikte olması nedeniyle özellikle Marmara'da Ege Bölgesi'nin her yerinde Bodrum'a kadar güçlü olarak hissedildi.

Depremin sığda olması güçlü hissettirdi. Deprem yaklaşık kuzeydoğu güneydoğu batısında deniz için bir kırık yarattı. Kırığın boyu 50-60 km uzunluğunda. Bunun arkasından büyük bir deprem beklentim yok ama artçı depremler 5,5'luk olabilir. 15 gün içinde olacaktır. Yazlıklara gidecekler ürkebilir.

3 YILDIR BELİRTİ VERİYORDU

Deprem yapması söz konusu değildir. Deprem belirtisi 3 yıldır veriyordu, depremciklerle kendi kendini gösteriyordu. Özellikle Girit'te 5,5’luk depremleri gördük ama bunları Türk sularına doğru geleceğini 15 gün önce belirtmiştim. Şimdi bize yaklaştık. Kesin büyüklüğünü bilmiyorum.

Haberin Devamı

"BU DEPREME SAHİP ÇIKARSAK BİZİ ETKİLER"

Ahmet Ercan ayrıca "Bu depreme sahip çıkarsak bizi etkiler. Esnaf iş bekliyor. Beklenen Marmara depremi ile ilgisi yok." dedi.

Kuzey anadolu kırağında 3 kol var kırılması beklenen. Tekirdağ ve Saroz kolu. Deprem İstanbul ve Tekirdağ kolunu atlayarak Saros'a uzlamıştır.

"İSTANBUL VE TEKİRDAĞ ÜZERİNDE GERGİNLİK TOPLANDI"

Şu anda gerginlik Tekirdağ ve İstanbul kolu üzerinde toplanmıştır. Yaklaşık yüzde 25'i selanik tarafına yığılmıştır. 15 gün içinde 5,5 depremler göreceğiz. 15 gün sürer bu artçılar. Bunların hepsi ürpertici olacak ama yıkıcı olamayacaktır.

"SOMA BİRİNCİ GÜNDEMİMİZ ORADA İNSANLAR VAR"

Kimse gezginci tasarımlarını ertelemesin . Gezginliğin açıldığı bir dönemde depremi gündemimizde birinci sıraya oturtmayalım.

Soma birinci gündemimiz. Orada yardım bekleyen insanlar var. Soma olduktan sonra şunu düşündüm: Türkiye'de umarım büyük bir deprem olmaz da gündem değişmez diyordum. Soma’yı unutmayalım.

İSTANBUL KORKUSUNU TETİKLEYEN BİR OLGU YOK

Haberin Devamı

Prof. Dr. Şener Üşümezsöy depremi şöyle yorumladı:

Küçük artçılar olabilir. Bazen çift deprem oluyor. Kesin diye bir şey yok. Ege denizine doğru ilerleyecek o çok belli. Bu yırtık batıya doğru ilerliyor. Korktuğumuz Silivri açıklarında, Kumburgaz fayına atılma yapmıyor. O İstanbul korkusunu tetikleyen bir olgu göstermiyor.

MARMARA'YI TETİKLEMEZ

Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat:

Olan depremin Marmara depremini tetikleyici bir deprem değil. Tehlikeyi azalttı veya yükseltti diyemeyiz. Bu deprem beklenen Marmara depreminin etkisini azaltmaz.

Batı Marmara'da küçük depremcikler olabilir bu depremden sonra. Daha önceki depremlerde bu gördük. Yaklaşık 2,5, 3.0 gibi depremler olur.

Haberin Devamı

BÜYÜK HASAR YAPMAZ

Habertürk'te konuşan bir diğer deprem uzmanı Şerif Barış ise şunları söyledi: Bu büyük bir deprem. En yakın yerleşim yeri Gökçeada... 87 km Çanakkale'ye mesafesi var. Türkiye'ye büyük hasar yapmaz. Ancak çok çürük yapılar ve çok büyük panik olursa can kaybı yaşanır. Vatandaşların sakin olması gerekiyor. Herhangi bir deprem beklentisine girmesinler. Bu bizden bağımsız Yunanistan’da olan bir deprem. Bu bir şans. Bu kadar uzak olan deprem sönecek ve hasarını azaltacaktır.

ÇOK BÜYÜK BİR DEPREM TETİKLEMEZ

Prof. Dr. Okan Tüysüz

6.4'lük deprem çok büyük bir depremi tetiklemez.

6,5 ÜSTÜNDE TSUNAMİ BEKLENİR

Prof. Dr. Şükrü Ersoy

Gökçeada'nın kuzeydoğusunda oldu deprem. Burası kuzey Anadolu fayının kollarından bir tanesi. Normalde bir çöküntü havzası orası. Gökçeada ise yükselme alanı. Bu depremler bizi çok şaşırtmıyor. Evimde otururken depremi hissettim, şiddeti fazlaydı ciddi sallandık. Deprem müstakil bir depremdir. Büyük deprem beklemiyoruz.

Tsunami 6,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE BEKLENİR. Teorik olarak Marmara’da tsunami olabilir.

Haberin Devamı

MARMARA'NIN TEHLİKESİNİ ARTIRMAZ

Deprem uzmanı Prof. Dr. Mustafa Aktar

Bu deprem normal bir deprem. Yine olacak. Marmara'nın tehlikesini artıran bir deprem olarak adlandırılamaz.

Bir enerji boşalımı sağlayan bir deprem değil

Marmara'yı iyice yükledi denilemez. Tetikleme ise şöyle: Bu birikim artan bir birikim. Bizim ortadaki birikim yüklenmiş olarak diye söyleyebiliyorsunuz.

İzmit kadar büyük bir deprem değil bu. Çok tetikleyici bir deprem değil. Ama bu depremler bu yörenin ne kadar aktif olduğunu kanıtladı.

PROF. DR. SÜLEYMAN PAMPAL: KONUŞMAK İÇİN ÇOK ERKEN

En batıda ve doğuda ufak depremler olabilir. Ama konuşmak için çok erken.

HEMEN TAHMİN EDİLEMEZ HENÜZ KESİNLEŞMEDİ

Haberin Devamı

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Nuray Aydınoğlu

Çok aşırı olmayan ama büyük bir deprem. Gökçeada'ya çok yakın. Ankara'da da Çanakkale'ye çok yakın.
Orta şiddette bir deprem. Deprem olur olmaz tahmin edilmeye çalışıyor ama henüz kesinleşmedi.
Yüzeye yakın bir deprem. Artçıların olması normal. 5,5 artçıların olması normal çekinmemek lazım. Artçılar bir süre daha devam edebilir.
Ortadan büyüğe doğru bir deprem. Çok daha detaylı kırılan fayı incelemek lazım. Ama mutlaka bir süre artçılar devam edecek.

BU HAT NASIL BİR HAT

Bu bölge çok karmaşık bir fay yapısına sahiptir. Saroz'dan çıkar devam eder. Bu depremin olduğu yer bizim fayın devamında gibi görünüyor. Kuzay Anadolu fay hattına çok uzak bir yerde değil. Bizim açımızdan korkulacak bir şey olduğu anlamına gelmez bu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!