Ege ve Marmara baroları: Almanya’nınki AİHM’ye aykırı

Güncelleme Tarihi:

Ege ve Marmara baroları: Almanya’nınki AİHM’ye aykırı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2016 20:27

Ege ve Marmara bölgelerindeki illerin baro başkanları, Almanya Parlamentosu’nun sözde Ermeni soykırımı kararını tanımadıklarını belirterek, bu kararın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) yerleşik içtihatlarına aykırı olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

YETKİSİ VE HADDİ YOK

Genişletilmiş Ege ve Marmara Baro Başkanları Toplantısı, Aydın Barosu'nun ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıda meslek sorunlarının yanı sıra yargıda son gelişmeler, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile hukuk devleti ve demokrasi sorunları görüşüldü. Toplantı sonunda hazırlanan sonuç bildirgesinin ilk maddesinde Alman Federal Parlamentosu'nun sözde Ermeni soykırımıyla ilgili aldığı kararın tanınmadığı vurgulandı. Açıklamada şöyle denildi:
"Kendisini 'mahkeme' ve 'tarihçi' yerine koyarak, hiçbir ciddi bilimsel ve tarihsel referansa dayanmayan, gerçeklikten ve ciddiyetten uzak, tek taraflı, dostluğa sığmayan karar kabul edilemez. Alman Meclisi’nin bilimsel ve tarihsel araştırmaların önünü tıkayan böyle bir karar almaya hakkı, yetkisi ve haddi bulunmamaktadır. Kin ve düşmanlık tohumları eken, yaraları kaşıyıp kanatan bu kararı tanımıyoruz ve kabul etmiyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) yerleşmiş kararlarına da açıkça aykırı olan bu karar, Almanya'nın kendi soykırımcılığına ortak arama gayretinin dışında bir anlam taşımamaktadır. Alman devleti bu haksız ve hukuksuz tutumunun sonuçlarına katlanacaktır."

Haberin Devamı

Sonuç bildirgesinde yüksek yargı başkanlarının, Cumhurbaşkanı ile 'yurt gezilerine' çıkmaları da şöyle eleştirildi:

YÜKSEK YARGIYA TEPKİ

“Anayasal konumlarına, yargı bağımsızlığına ve tarafsızlığına uygun olmayan, yargının saygınlığını zedeleyen, yargı ile ilgili kaygı ve kuşkuları haklı kılan bir tutumdur, kabul edilemez. Yüksek yargı başkanlarını ve tüm yargı mensuplarını hem görüntüde hem de özde yargı bağımsızlığına ve saygınlığına, anayasal konumlarına, Türk milletine olan sorumluluklarına uygun davranmaya davet ediyoruz.
Kuvvetler ayrılığı ilkesi kapsamında ve anayasaya göre yargı kimseye 'bağlı', 'bağımlı' olmayıp sadece Türk milleti adına, hukuka, kanuna ve vicdanına göre karar verir, kimseden emir, talimat almaz. Konum ve sıfatı ne olursa olsun ülkeyi yönetenlerin ve herkesin anayasaya, hukuka uygun davranması bir zorunluluktur.” 

BAKMADAN GEÇME!