Edirne'ye doğru yürüyen Suriyeliler durduruldu

Güncelleme Tarihi:

Edirneye doğru yürüyen Suriyeliler durduruldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2015 02:22

Yaklaşık bin kişi yürüyüşe başladıktan kısa süre sonra gişelerin önünde jandarma tarafından durduruldu. Oturma eylemiyle bu durumu protesto eden mülteciler, izin verilince 5 kilometre daha ilerledi. Ancak karşılarına bir kez daha polis ve jandarma barikatı çıktı. İkna edilen sığınmacılar geceyi Ermeydanı’nda geçirdi.

Haberin Devamı

Günlerdir Avrupa’ya gitmek için otoyol kenarında bekleyen mülteciler dün Yunanistan’a açılan Pazarkule sınır kapısına yürüyüşe geçince bölgede hareketli anlar yaşandı.

3 günlük bekleyişin ardından Edirne'ye doğru yürüyüşe geçen Suriyeli göçmen grubu durduruldu. Göçmenler geceyi geçirmeleri için Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı alana yönlendirildi. Sığınmacılar, gece saatlerinde kendileri için hazırlanan meydanda konaklamaya ikna edildi.

Edirneye doğru yürüyen Suriyeliler durduruldu

İKNA EDİLEMEYİNCE TEKRAR YÜRÜDÜLER

Üç gündür Edirne yakınlarında bekleyen Suriyeli göçmen grubu öğle saatlerinde Edirne yönüne yürüyüşe başladılar. Sınıra doğru yürüyüşe geçen kalabalığın yaklaşık 900 metre yürüdükten sonra jandarma tarafından önü kesildi. Ancak ikna edilemeyen grup yürüyüşlerine devam etti.

Haberin Devamı

Edirneye doğru yürüyen Suriyeliler durduruldu

Edirne sınırına yürümeye devam eden gruba ilişkin son haber akşam saatlerinde geldi. 3 günlük bekleyişin ardından Edirne'ye doğru yürüyüşe geçen Suriyeli göçmen grubu durduruldu. Göçmenlerin geceyi geçirmeleri için Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı alana yönlendirildi.

Edirneye doğru yürüyen Suriyeliler durduruldu


Edirneye doğru yürüyen Suriyeliler durduruldu


Grubun önü TEM Edirne gişelerine kısa bir mesafede kesilmiş ve TEM Edirne yönü ulaşıma kapanmıştı.

Edirneye doğru yürüyen Suriyeliler durduruldu

SURİYELİLERLE GÜVENLİK GÜÇLERİ ARASINDA ARBEDE YAŞANDI

İkna çabalarına rağmen yürümek ve Yunanistan sınırına gitmek isteyen yaklaşık 1500 kadar Suriyeli, güvenlik güçlerine saldırdı. Jandarma ve polis engelini aşmak isteyen sığınmacılarla güvenlik güçleri arasında zaman zaman arbede yaşandı. Polis ve jandarma ekipleri ise herhangi bir müdahalede bulunmadı.

Haberin Devamı

Edirneye doğru yürüyen Suriyeliler durduruldu

ASKER TAKVİYEYE GELDİ

Jandarma ve polis ekipleri, sığınmacılar karşısında yetersiz kalınca askerden yardım istendi. 54’ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’ndan gelen yaklaşık 100 asker, ikinci hattı kurarak sığınmacıların geçişine izin vermedi. Bir süre sonra grup liderleri Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile görüştü. Grup liderlerine Sarayiçi Er Meydanı’ndaki alanlar gösterildi. Grup liderleri de oturma eylemi yapan Suriyelilere Sarayiçi Er Meydanı’na geceyi geçirmek için gidebileceğini söyledi. Edirne Belediyesi’nin tahsis ettiği otobüslere bindirilen Suriyeliler, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi mevkiine getirildi. Güreşlerin yapıldığı Ermeydanı’na 'Bizi kilitlerler’ endişesiyle girmek istemeyen Suriyeliler, Sarayiçi’ndeki çimenlik alanlarda çadır kurdu. Yardım dernekleri de sığınmacılara su ve gıda dağıttı.

Haberin Devamı

Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, tüm sığınmacıları Sarayiçi’ne gelmek için bir anda ikna edilemediğini kaydederek, "Bazı sığınmacıların Yunanistan’a yürümek istediğini bu nedenle hepsini ikna etmeye çalıştık. Sığınmacıların konforlu bir yerde konaklaması için güreşlerin yapıldığı Er Meydanı’nı hazırladık. Gruplar halinde gitmeye başladılar. Yalnız bir kısmı Er Meydanı’na gitmeyi kabul ediyor Yunanistan’a yürümek istiyor. Onlara duşu, tuvaleti olan, gölgelik bir alan ayarladık. Bulaşıcı hastalıkların doğmaması veya sağlık açısından olumsuz bir durumun olmaması için de kalanları da ikna etmeye çalışıyoruz. Umarım birbirlerini ikna ederler" diye konuştu.

Haberin Devamı

Edirneye doğru yürüyen Suriyeliler durduruldu

BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ

Edirne'de, Avrupa'ya gitme umuduyla sınıra doğru yürüyüşe geçen sığınmacılar, kendileri için hazırlanan meydanda konaklamaya ikna edildi.

Jandarma ve polis ekipleri, zaman zaman kendilerine direnerek taş atan ve biber gazı sıkan sığınmacılara herhangi müdahalede bulunmadı. Takviye gelen 54. Mekanize Tugay Komutanlığına bağlı piyade birlikleri, polis ve jandarmanın arkasında barikat oluşturdu.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Belediye Başkanı Recep Gürkan da bölgeye gelerek sığınmacıların temsilcileriyle görüştü.

Görüşme sonrası sığınmacılar, yürüyüşü durdurmaya ikna oldu.

Haberin Devamı

Edirneye doğru yürüyen Suriyeliler durduruldu

Sığınmacılar Er Meydanı'nda konaklayacak

Gürkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, sığınmacıların ikna edilerek, konforlu bir yerde konaklamaları için güreşlerin yapıldığı Er Meydanı'na götürüldüğünü söyledi.

Bazı sığınmacıların halen Yunanistan'a yürümek istediğini ifade eden Gürkan, "Sığınmacılar, gruplar halinde Er Meydanı'na gitmeye başladı. Onlara duşu, tuvaleti olan gölgelik bir alan ayarladık. Bulaşıcı hastalıkların doğmaması veya sağlık açısından olumsuz durumun olmaması için kalanları da ikna etmeye çalışıyoruz. Umarım birbirlerini ikna ederler" dedi.

Daha sonra sığınmacıların tamamı, kabul etmeleri üzerine kendileri için hazırlanan Er Meydanı'na götürüldü.

Edirneye doğru yürüyen Suriyeliler durduruldu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!