E-Devlet Şifresini kimler alabilir? E-Devlet uygulamalarına giriş nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

E-Devlet Şifresini kimler alabilir E-Devlet uygulamalarına giriş nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2015 14:42

E-Devlet uygulamalarıyla birçok işlemi internet üzerinden çözmeniz mümkün. E-devlet şifresini kimler alabilir, E-Devlet uygulamalarına nasıl giriş yapabilirim, E- devlet şifremi nasıl değiştirebilirim gibi sorularınızın cevabı haberimizde

Haberin Devamı

Özellikle son zamanlarda internet kullanıcılarının artması ile birlikte vatandaşların talep ettiği e-devlet sistemi tercih edilenler arasında yer alıyor. Ancak birçok bürokratik işlemin kısa yolu anlamına gelen E-devlet uygulamasına giriş şifresiz olmuyor.

KİMLER E-DEVLET ŞİFRESİ ALABİLİR?

15 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, mavi kartlılar ve yabancılar üzerinde T.C kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimliğini (nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, avukat kimlik kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi) ibraz ederek şahsen ya da vekaleti olan kişi aracılığıyla (vekalette “e-Devlet Şifresi almaya yetki olduğuna dair ibare bulunmalıdır)başvuru yaptığında PTT merkez müdürlüklerinden veya yetkili şubelerinden e-Devlet kapısı şifrelerini alabilirler. Bunun yanı sıra mahkeme kararıyla kendine vasi tayin edilmiş kişiler vasileri aracılığıyla e-Devlet Kapısı şifresi temin edebilirler. Bu durumlar harici başkaları adına şifre alımı mümkün değildir.


E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

E-devlet hizmetlerine giriş işlemlerinde kullanılabilmekte olan e-Devlet şifresi için herhangi bir PTT şubesine nüfus cüzdanı ile birlikte başvurmak gerekiyor. E-Devlet şifresi isteğe bağlı olarak özel bir şifreyle de sisteme giriş esnasında veya sistem içerisindeki güvenlik işlemleri bölümünden değiştirilebiliyor.

Haberin Devamı

ŞİFRE ONLİNE OLARAK ALINABİLİR Mİ?

e-Devlet Kapısı üzerinden verilen hizmetler yüksek güvenlik seviyesi gerektirdiğinden, şifreler başvuru sahipleri için özel olarak oluşturulmaktadır. Bu nedenle ilk şifreler ancak kimlik ibrazı ve şahsen başvuru ile verilmektedir.

e-Devlet Kapısı üzerinde cep telefonunuzu ya da hem cep telefonu hem de e-postanızı doğruladıysanız unutma vb durumlarda doğrulanmış cep telefonunuz ya da cep telefonu ve e-postanız aracılığıyla şifre sıfırlaması yapabilir, yeni şifre belirleyebilirsiniz.

E-devlet şifreniz ile birlikte TC numaranızı kullanarak her türlü kamu kuruluşları ile ilgili işlerinizi e-devlet sisteminden öğrenebilirsiniz.
Eğer, mobil imza yöntemi, elektronik imza ile e-devlet sistemi üzerinden işlem yapmayı tercih ettiyseniz, yapmanız gerekenler şöyledir;

Haberin Devamı

1- Mobil imza

Mobil imza, e-devlet tarafından herhangi bir ücret talep edilmeden, vatandaşlara sunulmaktadır. Fakat mobil imzanın alınması aşamasında GSM operatörleri tarafından, kullanıcılardan belirli bir miktar ücret talep edilmektedir. Mobil imza, güvenlidir ve elektronik imza görevi üstlenir. Mobil imza aynı zamanda ıslak imza niteliği de taşır. Mobil imza ile e-devlet sistemini kullanmak için yapmanız gerekenler; T.C kimlik numaranızı, GSM numaranızı ve GSM türünüzün bilgisini sistemde bulunan ilgili bölümlerde belirtmek olacaktır.

MOBİL İMZAYI NASIL KULLANABİLİRİM?

Adım 1: Giriş menüsünden “mobil imza ile giriş” seçeneğini seçiniz.

Adım 2: Gelen ekranda TC Kimlik No ve Mobil imza aboneliğiniz bulunan GSM numaranızı giriniz ve “Gönder” tuşuna basınız.

Haberin Devamı

Adım 3: Bilgisayar ekranında sözleşmeyle beraber imza metninin özeti açılırken, cep telefonunuza da imza metninin özeti gelir. Ekrandaki imza metni özeti ile cep telefonunuza gelen metin aynı olmalıdır. Bu durumda ekrandan sözleşmeyi okuyup cep telefonunuzla imzalayabilirsiniz. Mobil imza ile girişten vazgeçerseniz ekrandaki iptal düğmesini kullanarak ana sayfaya dönebilirsiniz.

Adım 4: Cep telefonunuza gelen imza metni özetini imzaladıktan sonra ekrandaki işleme devam tuşuna basarak giriş işlemini tamamlayınız.


2- Elektronik imza

Islak imzaya eşdeğer olan elektronik imza, sanal ortamda bulunan belgeye aktarılarak kullanılan, kimlik tespitine yarayan bir imza türüdür. Elektronik imza ile e-devlet uygulamasını kullanmak için sadece T.C kimlik numaranızı kullanmanız yeterli olacaktır.

Haberin Devamı


E- DEVLET ŞİFREMİ NASIL DEĞİŞTİREBİLİRİM?

Sisteme şifre ile ilk defa giriş yapan kullanıcı, güvenlik sebebiyle, otomatik olarak “Şifre Değiştirme” sayfasına yönlendirilir. Kayıt sonrasında sisteme giriş yapmış vatandaşlar dilerse “Şifre ve Güvenlik Ayarlarım” sayfasından şifre değişikliği işlemini gerçekleştirebilir. Ayrıca vatandaşlar PTT şubelerinden tekrar şifre alarak da şifre değiştirme işlemi gerçekleştirebilirler.

BAKMADAN GEÇME!