e-Devlet giriş yöntemleri!

Güncelleme Tarihi:

e-Devlet giriş yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2016 09:04

Dijital kamu hizmetleri veren tüm devlet kurumlarının dijital hizmetlerini kullanabilme imkanı sağlayan e-Devlet giriş yöntemleri nelerdir? e-Devlet sistemine giriş nasıl yapılır?

Haberin Devamı

Türkiye’deki kamu işleyişi içerisinde oldukça önemli bir role sahip olan e-Devlet sistemi içerisindeki her bir kamu hizmet uygulamasını kullanabilmek için kimlik doğrulaması yapmak gerekiyor. e-Devlet girişi için öncelikle www.turkiye.gov.tr adresine erişim sağlanmalıdır.

Kimlik doğrulama işlemi ile birlikte güvenli bir şekilde sisteme giriş yapabilen vatandaş, kamu kurumlarının tüm dijital hizmetlerini kullanarak kamu işlemlerini hızlı ve kolayca gerçekleştirebiliyor. İnternete erişim sağlanabilen her noktadan sadece birkaç dakika içerisinde sorgulama yapılabilen e-Devlet sistemine; ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ 4 farklı yüksek güvenlikli giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanılarak giriş yapılıyor.

Haberin Devamı

ANDROİD VE iOS UYGULAMALARI

Akıllı cep telefonlarıyla da giriş yapılabilen e-Devlet sisteminde; Android ve iOS işletim sistemine sahip telefonlara e-devlet uygulaması yüklenerek, işlem yapılabiliyor.

e-Devlet sistemine giriş yapmak için öncelikle www.turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Daha sonra ise açılacak olan ekranın sol kısmında yer alan e-Hizmetler sekmesine tıklanmalıdır. Bir sonraki adımda ise e-Hizmetler kategorisinde yer alan harflerden işlem yapılacak kurumun baş harfini bulup tıklayınız. Bu işlem hızını arttıracak. Bu işlemi de tamamladıktan sonra kurumun başlığı altında yer alan işlemlerden uygun olan işlem seçilmelidir. Seçim yaptıktan sonra ise açılacak ekrandaki “ kimliğimi şimdi doğrula “ butonuna basılmalıdır. Bu butona bastıktan sonra ise açılacak ekranda ilgili kısımlara TC kimlik numarası ve e-Devlet şifresi girilmelidir. Bu işlemi de yerine getirdikten sonra son olarak sorgula butonuna basarak sorgulama işlemi gerçekleştiriliyor. 

E-DEVLET ŞİFRESİ

e-Devlet sisteminden yararlanmak ve işlem yapmak için e-Devlet şifresi olması gerekiyor. Şifre TC kimlik kartı ile PTT şubelerinden 2 TL ücret karşılığında alınıyor. PTT şubesinden TC kimlik kartınıza tanımlı E-Devlet şifresi verilecek. Sisteme ilk girdikten sonra bu şifre değiştirilmelidir. Şifresini unutan vatandaşlar, PTT şubesinden yeni şifre almalıdır.  

Haberin Devamı

MOBİL İMZA

Mobil imza, e-devlet tarafından herhangi bir ücret talep edilmeden, vatandaşlara sunuluyor. Fakat mobil imzanın alınması aşamasında, GSM operatörleri tarafından, kullanıcılardan belirli bir miktar ücret talep ediliyor. Mobil imza güvenli olmasının yanı sıra elektronik imza görevini de üstlenir. Mobil imza aynı zamanda, ıslak imza niteliğindedir. Mobil imza ile e-devlet sistemini kullanmak için yapmanız gerekenler; T.C kimlik numaranızı, GSM numaranızı ve GSM türünüzün bilgisini sistemde bulunan ilgili bölümlere doldurarak, e-Devlet uygulamasını kullanabilirsiniz.

ELEKTRONİK İMZA

Islak imzaya eşdeğer olan elektronik imza, sanal ortamda bulunan belgeye aktarılması yolu ile kimlik tespitinde kullanılan bir imza çeşididir. Elektronik imza ile e-devlet uygulamasını kullanmak için sadece, T.C kimlik numaranızı kullanmanız yeterli.

BAKMADAN GEÇME!