Dünya medyası: ‘Tetikteki parmak durdu’

Güncelleme Tarihi:

Dünya medyası: ‘Tetikteki parmak durdu’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2013 01:21

Dünya medyası, Obama’nın Suriye kararına geniş yer ayırdı.

Haberin Devamı

New York Times, Financial Times, The Guardian, Los Angeles Times, Slate, The New Republic ve The Hill başta olmak üzere çok sayıda yayın kuruluşu dün “Obama’nın kumarı” başlığını kullandı. Reuters ve AFP’nin analizlerinde bunun “riskli, çok şey kaybedilebilecek bir kumar” olduğu vurgulandı. Kongre’den ret çıkmasına rağmen askeri müdahaleyi başlatırsa Obama’nın imajı ciddi bir darbe yiyecek. “O zaman neden Kongre’ye sorarak zaman kaybetti” denilecek. Geçmişte Bush ve Clinton yönetimleri Kongre’ye sormadan askeri güç kullanmıştı. Gazetelerden bazı yorumlar şöyle:

U DÖNÜŞÜ YAPTI

New York Times: Obama askeri müdahaleye giden adımlarını yavaşlattı. Başkan Obama, saldırıya Kongre’nin desteğini ararken siyasi kumar oynuyor.
Los Angeles Times: Obama, Suriye saldırısı için oylama istedi. Kongre’nin onayının askeri harekat kararını güçlendireceğini söylüyor. Ancak Beyaz Saray’ın U dönüşü bir kumar olabilir.

ŞOK YARATTI

Independent: Tetikteki parmaklar durdu. Cameron’ın Avam Kamarası’ndaki fiyaskosundan sonra Obama’nın da Suriye’de Kongre oyuna başvurması şok yarattı.
Sunday Telegraph: İngiltere Başbakanı David Cameron’dan sonra şimdi de Barack Obama, (meclise başvurarak) Suriye meselesini kaygan zemine terk etti. Başkan Obama “Saldıracağız” diyor ama bu en az 10 gün sarkacak.
New York Post: Obama Suriye’de bahse girdi. “Burada tüm sorumluluğu üzerime almayacağım” dedi.
New York Daily News: Obama, “Ateşkes ilan edin. Kongre’ye danışacağım” dedi.

Haberin Devamı

Suriyeliler FBI takibinde

ABD’de federal polis, ülkedeki Suriyelilere karşı izleme ve dinleme faaliyetlerini artırdı. New York Times’ın (NYT) haberine göre FBI, olası Suriye müdahalesi öncesinde yüzlerce Suriyeli’yi sorgulamayı planlıyor. FBI’a, iç istihbarat birimleri de yardımcı olacak. Suriyeli bilgisayar korsanları son günlerde NYT dahil ABD’deki birçok şirketi hedef almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!