Dünya, Güneş’i kutluyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya, Güneş’i kutluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Güneş, yeryüzündeki yaşamın kaynağı. O olmasaydı, bugün Dünya adını verdiğimiz gezegende hayat olmayacaktı. Bugünse en ilginç kozmik olaylardan biri gerçekeşiyor ve uydumuz Ay, Dünya ile Güneş'in arasına girerek 143 saniyelik üçlü bir dans yapıyor. ‘‘Güneş tutulması’’ adı verilen bu kozmik dans, tüm dünyada en iyi Türkiye'den izlenecek. Avrupa'da tam anlamıyla bir güneş tutulması çılgınlığı yaşanıyor. İnsanlar, bir güneş gözlüğüne sahip olabilmek için saatlyerce kuyrukta bekliyorlar.

GÜNEŞ bugün 143 saniye süreyle (2 dakika 23 saniye) tamamen kararacak. 143 saniyelik en uzun tutulma, Romanya'nın Rimnicu Vilcea bölgesinde yaşanacak. Türkiye'de de, buna yakın sürelerde Ay, Güneş'i kapatacak. Tam Güneş tutulması, NASA'ya göre en iyi Türkiye'nin 11 ilinde izlenecek, gün ortasında gece olacak. Yüzyılın son güneş tutulmasına saatler kala, tam tutulmanın izleneceği ülkelerin başında yer alan Türkiye, tüm olanakları seferber ederek bugünkü 143 saniyelik şölene hazırlandı. Meteoroloji, yurtta bugün havanın genelde açık olacağını ve gökyüzündeki bu şölenin her yerden izlenebileceği müjdesini verdi. Güneş tutulması, Türkiye'nin her yerinden izlenebilecek. Kastamonu'nun Cide ilçesinden Şırnak'ın Cizre ilçesine kadar uzanan yay üzerinde, 110 kilometre enindeki alanda tam tutulma, diğer yerlerde, en az yüzde 86 oranında parçalı tutulma izlenecek. Tam tutulma hattında, rezervasyonların aylar öncesinden tamamlandığı yerleşim merkezlerine aralarında bilim adamlarının da bulunduğu binlerce yabancı geldi. Valilik, kaymakamlık ve yerel yönetimler, yabancı ve yerli konuklar için çok sayıda gözlem merkezi hazırladı, etkinlikler düzenledi.

Güneş tutulması, bazı Avrupa ülkelerinden öğleye doğru, Türkiye'de ise 12.55'te (Bartın) izlenmeye başlanacak. Saat 15.59'a (Cizre) kadar izlenebilecek güneş tutulması sırasında Türkiye'de milyonlarca kişi, gün ortasında karanlığı yaşayacak.

Çorum'un Osmancık ilçesinde tam tutulma 2 dakika 16 saniye ile en uzun tam tutulma olacak. Bu süre Tokat'ın Turhal ilçesinde 2 dakika 15 saniye, Sivas'ta 2 dakika 7 saniye, Kastamonu'da 2 dakika 1 saniye olacak. Tam tutulma sırasında güneş, ayla tamamen örtülecek ve bu sırada ‘‘taş tabaka’’ denilen bir tabaka görülecek. Güneş tutulması sırasında bir gece manzarası meydana gelecek ve yıldızlar görülebilecek.

Havadaki nem oranının da normal koşularda olacağı belirtilirken, güneş tutulması rahatlıkla izlenebilecek. Uzmanlar, özel teknik ve aygıtlar kullanmadan güneşi gözlemenin, tutulma sırasında, kataraktın gelişmesine, tutulma körlüklerine ya da retinal yırtıkların ortaya çıkmasına yol açabileceğine dikkati çektiler.

Sürücüler farları açık tutun

İSTANBUL Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, bugün meydana gelecek güneş tutulmasına karşı sürücüleri çok gerekmediği taktirde trafiğe çıkmamaları, seyir halindeyken güneş tutulmasını izlememeleri için uyardı. Güneş tutulması sırasında görüş mesafesinin azalacağına da dikkat çeken yetkililer, ‘‘Mutlaka farlarınızı açın’’ tavsiyesinde bulundular. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü yetkilileri, güneş tutulmasının kazalara yolaçmaması için alınacak önlemleri şöyle sıraladılar:

Güneş tutulması, özellikle seyir halindeyken izlenmemeli.

Sürücü dikkatini araç üzerinde yoğunlaştırmalı.

Güneş tutulmasından sonra oluşacak karanlığa karşı farlar açık tutulmalı.

Trafikte seyir halindeyken, öndeki aracı takip mesafesi mümkün olduğu kadar uzun tutulmalı.

Araç sürücülerinin, önde seyreden araç sürücülerinin güneş tutulmasını izlemeye kalkışabilecekleri düşünülerek ani yavaşlama ve durmalara hazırlıklı olmaları gerekir.

Özellikle bugün aşırı hızdan uzak durmalı.

2 dakikalık şölen

Güneş tutulması sadece Türkiye'de değil, birçok ülkede yetkilileri harekete geçirdi. Kimi resmi tatil ilan ediyor, kimi yolları kapatıyor, canavar geliyor korkusuyla saklanmayı tavsiye ediyor.

Günahtan arının Hindistan, Güneş tutulmasının en son görüleceği ülke. Onbinlerce Hindu Ganj nehrine akın ediyor. Çünkü güneş tutulması sırasında Ganj'da yıkanırlarsa, tüm günahlarından kurtulacaklarına inanıyorlar.

Plajlar kapalı Lübnan hükümeti, tüm kamu kuruluşlarına tutulma sırasında 2 saatlik tatil ilan etti. Okullar tam gün tatil. Kentlere araçlarla giriş ve çıkışlar yasak, plajlar ise kapalı olacak.

İzdiham korkusu Güneş tutulması İngiltere'nin tatil beldesi Cornwall'da izlenebilecek. Yolların yoğun trafikten tıkanması ve kasabada izdiham yaşanmasından endişe ediliyor.

Bir günlük tatil Güneş tutulması, Fransa'da ülkenin kuzeyindeki Noyon kasabasından izlenebilecek. Fransızlar, bu bölgeye akın etmiş durumda. Hükümet bir günlük resmi tatil ilan etti.

Tutulma konseri Tutulma, Almanya'da Stuttgart'tan izlenecek. Münih'te ise tutulma izlenmeyecek, ancak olimpiyat stadyumunda dev bir konser düzenlenecek. .

Karamsar Ruslar Rus basınında çıkan haberlere göre, her 4 Rustan 1'i, güneş tutulmasının doğal ya da sosyal bir felakete yol açacağı görüşünde.

Yeraltına sığındılar Arnavutluk'ta 5 aile, güneş tutulmasının felaket getireceği korkusuyla bir yer altı sığınağına gizlendi. Koha Jone gazetesinde yayınlanan habere göre, doğudaki Gramş bölgesinde bulunan sığınakta toplanan 34 kişiden biri, bu hareketlerinin nedeni açıklarken, ‘‘Büyük bir felaket olacağı konusunda söylenenlerde gerçek payı olmalı’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!