Doğubayazıt’ta miting öncesi gerginlik

Güncelleme Tarihi:

Doğubayazıt’ta miting öncesi gerginlik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2008 11:30

DTP'nin Ağrı, Şanlıurfa, Adana ve Tunceli'de düzenlediği mitinglerde olaylar çıktı. Ağrı'da çıkan olaylarda 1 kişi ölürken, 20 kişi yaralandı. Tunceli'de de PKK yandaşı grupla polise taşla saldırdılar.

Haberin Devamı

OLAYLI GÖSTERİDEN FOTOĞRAFLAR

DTP’nin Ağrı'nın Doğubeyazıt İlçesi'nde düzenlediği miting başlamadan olaylar çıktı. Çıkan olaylarda 1 kişi hayatını kaybetti. Ağrı'daki gerginlik Diyarbakır'a da sıçradı. Göstericiler polise taşlı saldırıda bulundu.

DTP’nin Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesinde düzenlediği izinsiz yürüyüş öncesinde olaylar çıktı. Yaklaşık 2.5 saat süren ve Doğubayazıt’ın çeşitli semtlerinde devam eden olaylarda 1 kişi öldü, 5’i polis yaklaşık 20 kişi yaralandı. Polis olayları bastırmak için havaya ateş açtı, göz yaşartıcı bomba kullandı.

DTP İlçe Başkanlığının “Son dönemde genelde tüm cezaevlerinde ve İmralı Cezaevinde yaşanan antidemokratik ve onur kırıcı uygulamalar toplumsal barışa ve halkların birlikteliğine büyük zararlar vermektedir. Bu durum bizleri kaygınlandırmaktadır. Yaşanan antidemokratik uygulamaları kınama amaçlı yapacağmız basın açıklamasına tüm halkımız davetlidir” uyarısı üzerine bugün saat 11.00 sıralarında DTP ilçe Başkanlığı önünde toplananlar, yürümek istedi.

Büyük Ağrı Caddesi üzerinde DTP ilçe binası önünde Doğubayazıt Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay’ın da bulunduğu sırada, güvenlik kuvvetleri ile göstericiler arasında tartışma çıktı. Bazı kişilerin taş atmaya başlaması üzerine polis, biber gazı sıktı ve göstericileri dağıtmak istedi. Büyük Ağrı, Iğdır ve Belediye Caddelerinde devam eden olaylar giderek yayıldı. Barikat kuran göstericiler, polise taş ve sopalarla saldırdı. Güvenlik kuvvetleri, göstericileri dağıtmak için havaya uyarı ateşi açtı, sis bombası attı, tazyikli su sıktı. Köşe başlarını tutan göstericiler, bazı yerlerde havaya ateş açan ve sis bombası kullanan polisleri taş atarak uzaklaştırmaya çalıştı.

Meryem Ana Caddesi üzerinde aldığı kurşun yarası sonucu yere düşen bir genç, seyyar satıcıların kullandığı dört tekerlekli el arabasının üzerine konularak 200 metre mesafedeki Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Bazı tanıklar, seyyar araba ile hastaneye nakledilen gencin olaylarda hayatını kaybeden 20 yaşındaki Ahmet Özkan olduğunu ileri sürdüler. Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay, ölen gencin seyyar araba ile hastaneye nakledildiğini ve kurtarılamadığını doğruladı. Aralarında 5 polisin de bulunduğu 20 kişi götürüldükleri Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

Esnaf, olaylar nedeniyle dükkanlarını kapatırken, ilçeye giriş- çıkış kontrol altına alındı. Ağrı, Iğdır’dan takviye güvenlik kuvvetleri ilçeye geldi. Takviye güvenlik kuvvetlerinin gelmesiyle birlikte saat 14.30’da olaylar büyük ölçüde bastırıldı. Çok sayıda gösterici gözaltına alındı, soruşturma çok yönlü olarak sürdürülüyor.

BAŞKAN KUBİLAY: POLİS İZİN VERMEDİ

Doğubayazıt’ta meydana gelen olaylarla ilgili olarak Belediye Başkanı DTP’li Mukaddes Kubilay, “Bugün saat 12.00’de İnsan Hakları Derneği ile bir basın açıklamamız olacaktı. Polis izin vermedi, biz de arkadaşlarla toplanmıştık. Bu sırada saldırı oldu. Bibergazı sıktı, topluluğu dağıttılar. Gruplar mahalle aralarına dağılınca, ateş açtılar. Şimdi 1 ölü ve 3’ü ağır 5 yaralı var. Çok sayıda vatandaş gözaltına alındı. Yaralılardan biri getirilirken polis gözümüzün önünde dövdü” iddiasında bulundu.

VİRANŞEHİR'DE GERGİN GECE

Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi'nde, teröristbaşı Abdullah Öcalan'a cezaevinde şiddet uygulandığı iddiasıyla terör örgütü PKK yandaşı bir grup tarafından korsan gösteri düzenlendi. Yollara barikat kurup, PKK ve Öcalan lehine sloganlar atan, güvenlik güçlerine taşlarla saldıran grup, polisin tazyikli su ve biber gazlı müdahalesiyle dağıtıldı.

Dün saat 21.00 sıralarında Demirel Mahallesi Karacadağ Caddesi üzerinde toplanan yaklaşık 200 kişi, çöp konteynerleri, lastik ve tahtalarla oluşturdukları barikatı ateşe verip, PKK ve bölücübaşı Öcalan lehine Kürtçe ve Türkçe sloganlar atmaya başladı. Göstericiler bölgeye gelen polislere de taşlarla saldırdı. Polisin saldırıya tazyikli su ve biber gazı ile karşılık vermesi üzerine göstericiler, ara sokaklara dağıldı. Bir süre sonra yeniden toplanan ve aynı caddenin farklı bir noktasında gösterilerini sürdüren gruba polis tekrar müdahale etti. Polis ile göstericiler arasında yaşanan kovalamaca gece geç saatlere kadar devam ederken, olaylarda yaralanan ve gözaltına alınan kimsenin bulunmadığı öğrenildi.

İlçede gerginlik devam ederken,  olası gösteri ve provokasyonlara karşı ilçede güvenlik üst seviyeye çıkarıldı.

POLİSİ TAŞLADILAR

ADANA'da, teröristbaşı Abdullah Öcalan'a cezaevinde şiddet uygulandığı iddiasıyla terör örgütü PKK yandaşı gruplar tarafından bazı mahallelerde korsan gösteriler düzenlendi. Çoğunluğu çocuklardan oluşan guruplar, lastik yakıp caddeleri trafiğe kapatırken, müdahale eden güvenlik güçlerine de taş ve molotoflar attı.

Birkaç gündür bölgede süren gerğinlik, bugün sabah saatlerinde zirveye çıktı. Bölücü terör örgütü adına hareket ettiğini söyleyen bazı kişiler, Dağlıoğlu, Ova, Barbaros, Denizli ve 19 Mayıs mahallelerinde esnafı dolaşarak işyerlerini açmamaları konusunda tehditlerde bulundu. Öcalan'ın cezaevi şartları iyileştirilinceye kadar kepenk kapatma eylemi yapılmasını isteyen örgüt yandaşları, Doğu kökenlilerin yoğunlukta yaşadığı bazı okullarda da öğrencilerin derslere girmemesini istedi. Bahçelievler İlköğretim Okulu'na gelen kimliği belirsiz 10 kişi, gönderdeki bayrağı indirmek istedi. Görevlilerin müdahale etmesi üzerine ayrılmak zorunda kalan provakatörler, giderken de okulu yakacaklarını söylerek Dağlıoğlu Mahallesi ara sokaklarına girerek  uzaklaştı.

Öğle saatlerinde Karasu Mevkii'nde toplanan yaklaşık 150 kişilik grup, bölücübaşı ve terör örgütü lehine sloganlar atıp, yürüyüşe geçti.  Bahçelievler Caddesi'ne barikat kuran grup, ateş yakıp gösteri yapmaya başladı. Dağlıoğlu Şehit Mehmet Ali Aslan Polis Merkezi'ne doğru harekete geçen grup, Çevik Kuvvet Şubesi'ne bağlı ekiplerce karşılandı. Polisin tüfek bombasıyla durdurmaya çalıştığı grup, molotof kokteyli ve sapanla taş atarak karşılık verdi. Polisin müdahalesiyle karşılaşan grup ara sokaklara girerek dağıldı.
Barbaros, Denizli, 19 Mayıs ve Ova mahallelerinde de aynı şekilde gösteri yapan gruplar polisin müdahalesi üzerine dağılırken, gösteriler gün boyu devam etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!