Doğanın peşinde bir bilim adamı

Güncelleme Tarihi:

Doğanın peşinde bir bilim adamı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2015 08:01

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programı yedinci sezonunda da devam ediyor. Yedinci sezonun ilk Fark Yaratan’ı Çağan Şekercioğlu oldu.

Haberin Devamı

Çağan Hakkı Şekercioğlu, ekolog, kuşbilimci, doğa koruma bilimci, doğa fotoğrafçısı ve Türkiye'nin ilk tropik biyoloğudur. Çocukluğundan beri doğaya karşı ilgisi olan Şekercioğlu, Robert Koleji’nde okuduğu dönemde Türkiye’nin ilk biyoloji olimpiyatları takımında yer aldı.

Haberin Devamı

Bu takım ile birlikte Hollanda’da yapılan yarışmada gümüş madalya kazandı. Lisans eğitimini dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olan Harvard Üniversitesi’nde tamamlayan Çağan Şekercioğlu, 2003'te Stanford Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden ekoloji ve ornitoloji doktorasını aldı.

Üniversite eğitimi için ayrıldığı Türkiye’ye bir bilim adamı olarak Kars, Iğdır, Ardahan ve Ağrı’da biyoçeşitlilik ve ekolojik araştırmaları yapmak üzere geri döndü. Yaptığı çalışmalardan dolayı 2011 yılında National Geographic tarafından Yılın Yükselen Kaşifi seçildi.

Çağan Şekercioğlu, 2003 yılında başlattığı Kars-Iğdır Biyolojik Çeşitlilik Projesi’nin bir ürünü olarak 2008 yılında Kuzey Doğa Derneği’ni kurdu. Kuzey Doğa Derneği, Kuyucuk Gölü'nde Türkiye'nin ilk kuş üreme adasının inşa edilmesini, Kuyucuk Gölü’nün 2009’da “Avrupa Seçkin Turizm Cenneti” seçilmesini sağladı.

Haberin Devamı

Doğanın peşinde bir bilim adamı

 

Kuzey Doğa Derneği’nde gönüllü olarak çalışmalarına devam eden Çağan Şekercioğlu aynı zamanda Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapıyor. Şekercioğlu’nun ayrıca yayınlanmış 70’in üzerinde makalesi ve doğal hayat için yaptığı çalışmalardan dolayı aldığı onlarca ödülü bulunuyor.

Çağan Şekercioğlu, çocukluk hayalinden yola çıkarak doğal hayatın ve ekolojik dengenin korunması için çalışmalarda bulundu. Ekoloji ve çevre bilim dallarında dünyanın sayılı bilim insanları arasında yerini aldı. Hem Doğu Anadolu bölgesinde yaşayan canlı türleri için, hem de doğal hayatın korunmasına yönelik  çalışmalarıyla kocaman bir fark yarattı...                         

Haberin Devamı

 Fark Yaratanlar videolarını izlemek ve paylaşmak için:

www.farkyaratanlar.org

www.facebook.com/FarkYaratanlar

https://twitter.com/farkyaratanlar

www.youtube.com/user/turkeychangemakers

www.sabancivakfi.org

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!