Diyanet, cami altı dükkan ve WC gelirinden yüzde 10 pay alacak

Güncelleme Tarihi:

Diyanet, cami altı dükkan ve WC  gelirinden yüzde 10 pay alacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2013 10:11

MECLİS’TEN önceki gece geçen düzenlemeyle Diyanet İşleri Başkanlığı, cami, mescit ve Kuran kurslarına ait dükkan ve WC’lerin gelirine ortak edildi. Diyanet, dükkan, toplantı salonu ve WC gibi cami, mescit ve Kuran kursu işyerlerinin gelirinden yüzde 10 pay alacak. CHP’nin müftü kökenli İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Diyanet’in bu düzenlemeyle Türkiye’nin en büyük gayri menkul ve tuvalet işletmecisi haline geleceğini söyledi.

Haberin Devamı

HEPSİ DİYANET’E GİDECEKTİ
Kalan gelir, 3’te 2’si cami, mescit ve Kuran kursunun bakım, onarım ve işletmesinde; 3’te biri de kendi ihtiyaçlarında kullanılmak üzere cami, mescit ve Kuran kursunu yaptıran dernek ya da vakfa bırakılıyor. Meclis’ten daha önce geçen ve alkole sınırlama getiren yasada aynı düzenlemede, gelirin tümü Diyanet’e ait vakfa kalacak şekilde yer almış, ancak tepkilere yol açan bu düzenleme son anda yasa metninden çıkarılmıştı.

KAPSAM SON ANDA DARALTILDI
Meclis’te görüşmeleri süren torba teklifin önceki günkü görüşmeleri sırasında kabul edilen bir önergeyle, Diyanet’in gelirinden pay alacağı cami, mescit ve Kuran kurslarının kapsamı daraltıldı. Vatandaşlar ile dernek ve vakıfların kendi özel mülklerine yaptırılanlar ile Vakıflar Genel Müdürlüğü mazbut ve mülhak vakıflara ait araziler üzerinde yapılanlar kapsam dışına çıkarıldı. Düzenleme, kamu kurum ve kuruluşlarıyla Hazine’ye ait taşınmazlar üzerine yaptırılan cami, mescit ve Kuran kurslarını kapsayacak. Düzenlemenin mimarlarından AK Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat da Türkiye genelindeki bu tür vakıf ve derneklerin sayısını “bin 700 civarında” diye verdi.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK TUVALET İŞLETMECİSİ
CHP’li Özkes düzenlemeye itiraz ederek, Diyanet’in Türkiye’nin en büyük gayri menkul ve tuvalet işletmecisi haline geleceğini savundu. Düzenlemeyle 30 milyon TL’lik bir yolsuzluğun kapatıldığını da öne süren Özkes şöyle dedi:
“Hem iyi niyetle cami yapmış, yaptırmış kurum ve şahıslara saygı gösterilmeli hem de yüce Meclis bu tür dalaverelere alet edilmemelidir. Dernek, vakıf, şahıs her kimse, mülk sahibi olanlar cami yapmış, caminin tamir, bakım, elektrik, su, halı, kilim, ampul, temizlik, araç gereç ve malzemeleri içinde gelir getiren bir iki dükkan veya benzeri şeylerle birlikte abdest alma ihtiyacı için mekânlar ve tuvaletler yapmış veya yaptırmış. Örneğin Caferiler 300 kadar camilerine, bu camilerdeki dükkanlara ve tuvaletlere Diyanetin el koymasını istemiyorlar. Maddede, banka hesaplarında tutulan gelirler hakkında da aynı hükümler uygulanır denilerek, Diyanetin banka hesaplarındaki faizleri de güvence altına mı alınıyor? Diğer bir değimle aklamamı yapılıyor? Diyanetin ve Diyanet Vakfı’nın yurt içi ve yurt dışı için toplanan yardımları bankadan uzun sürelerde tutması ve bu yolla faiz lobisinin hoşuna giden gidişatı konusunda Başbakan ne düşünür acaba? Ayrıca bu madde kabul edilirse Diyanet Türkiye’nin en büyük gayri menkul ve tuvalet işletmecisi hâline gelecektir.”
AK Partili Recep Özel, “ayıp ya, tuvalet işletmecisi diyorsun” diye tepki gösterince de Özkes, “Ne ayıbı be, olan bu. Yaz bunu bir tarihe yaz, olacak mı olmayacak mı” dedi.

Haberin Devamı

Vekil imamların kadro umudu son dakika operasyonuyla uçtu

2 bin vekil imam ve müezzinin kadro umudu önceki gece Meclis’te son dakika önergesiyle uçtu. 4 Mayıs 2005 ile 30 Haziran 2013 tarihleri arasında en az 3 ay süreyle Diyanet’te görev yapan vekil imam-hatip, müezzin-kayyım ve Kuran kursu öğreticisi olarak görev yapanlara kadro olanağı getiren torba teklifte, AK Parti’nin önergesiyle değişiklik yapıldı. Teklifin görüşmelerine hükümet adına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in sayılarını 2 bin 81 olarak açıkladığı vekil imam-hatip ve müezzin-kayyımlar kapsam dışına çıkarılırken, kadro olanağı sadece Kuran kursu öğreticilerine sağlandı. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde başvuracak Kuran kursu öğreticilerinden yeterlilik belgesine sahip olanlar Kuran kursu öğreticisi kadrosuna atanacaklar. Ancak bunlar 5 yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına geçemeyecekler. Kulislerde, bu son dakika önerge operasyonunda, düzenlemeye sıcak bakmadığı belirtilen Diyanet’in etkili olduğu öne sürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!