Diyanet 5 Nisan tarihli cuma namazı saatlerini paylaştı - Cuma namazı İstanbul'da saat kaçta?

Güncelleme Tarihi:

Diyanet 5 Nisan tarihli cuma namazı saatlerini paylaştı - Cuma namazı İstanbulda saat kaçta
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2019 12:22

Cuma namazı saat kaçta kılınacak? Tüm yurt geneli gibi İstanbul’da ikamet eden vatandaşlar da erken saatlerden itibaren bu soruya yanıt aramaya başladı. Camilerin ön safhalarında yer edinmek isteyen İstanbullular, cuma namazı saatini Diyanet’in resmi sayfası üzerinden inceliyor. İşte, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere tüm illerin cuma namazı saatleri

Haberin Devamı

İstanbullular her hafta olduğu gibi cuma da cuma namazı saati araştırmalarına erken saatlerden itibaren başladı. Cuma günlerinin en önemli ibadeti cuma namazını cemaatle birlikte kılmak isteyen vatandaşlar, ikamet ettikleri bölgedeki camilere dolduracak.  Müminler aynı zamanda cuma hutbesini dinleyecekler. İşte, cuma namazı saatleri

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Diyanet'ten alınan bilgilere göre cuma namazı bugün yani 5 Nisan'da İstanbul'da 13:12'de, Ankara'da 12:57'de, İzmir'de 13:19'da, Bursa'da 13:12'de, Adana'da ise 12:47'de kılınacak. Diğer illere ait cuma namazı saatlerini öğrenmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİ

Cuma hutbesinde yapılan duaya “amin” demek caiz midir?

İslam âlimleri, gerek cuma hakkındaki hadisleri, gerekse Resûlullah’ın (s.a.s.) uygulamasını göz önüne alarak hutbenin esasını teşkil eden rükünler ile sahih bir hutbede uyulması gereken şartları ve hutbenin adabını tespit etmişlerdir (Kâsânî, Bedâiu’s-sanâî, II, 196). Hatip hutbe irad ederken cemaatin konuşmasının doğru olmadığını ifade eden hadisler vardır (Buhârî, Cumua, 36; Müslim, Cumua, 11; Muvatta, Cuma, 6; Ebû Dâvûd. Salât, 237; Tirmizî, Salât, 256; Nesâî, Cumua, 22). Hanefi ve Şâfiîler bu hadislere dayanarak zaruret olmadıkça hutbe esnasında konuşmayı mekruh; Hanbelî ve Mâlikîler haram kabul etmişlerdir (Kâsânî, Bedâiu’s-sanâî, II, 198; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 429-430). Diğer taraftan yine Resûlullah’ın (s.a.s.) uygulamasını göz önüne alan İslam âlimleri hutbede müminlere dua etmenin mendup veya rükün olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâiu’s-sanâî, II, 196).
Buna göre, hutbenin dinlenmesi, bu esnada başka işlerle uğraşılmaması, konuşulmaması gerekir. Ancak, Hz. Peygamberin (s.a.s.) ismi anıldığında sessizce salavat okunması, hatibin duasına ‘âmin’ denmesi, konuşma olarak değerlendirilmediğinden, bunların yapılmasında bir sakınca yoktur (Bkz. Kâsânî, Bedâiu’s-sanâi’, I, 264; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 35).

Haberin Devamı

Cuma namazında hutbeye yetişemeyen kimsenin namazı geçerli midir?

Cuma namazında hutbe, namazın sahih olmasının şartlarından biridir. Hutbe okunmadan kılınan bir cuma namazı sahih değildir. Bu nedenle hutbe okunurken en az bir erkeğin hazır bulunması gerekir. Ancak cuma kılabilmek için hutbeye yetişmek ve dinlemek şart değildir. Buna göre, mazeretine binaen okunan hutbeye yetişemeyen veya hutbeyi duymayan kişinin kıldığı cuma namazı sahih olur. Hutbeyi dinlemeye yetişemeyen kimse, cuma namazının ikinci rekâtına bile yetişse, imam selam verdikten sonra ayağa kalkıp bir rekât daha kılarak cuma namazını tamamlar (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 63).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!