Dışişleri’nde Hakan Fidan dönemi

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri’nde Hakan Fidan dönemi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2023 07:00

2014 yılından bu yana Dışişleri Bakanlığı yapan Mevlüt Çavuşoğlu görevini törenle Hakan Fidan’a devretti. Fidan konuşmasında, 13 yıl yürüttüğü MİT Başkanlığı döneminde Çavuşoğlu ile yakın mesai yaptıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde en dikkat çeken görev değişikliklerinden biri Dışişleri Bakanlığı’nda oldu. Cumartesi günü yeni kabinenin açıklanmasının ardından Dışişleri Bakanlığı’nda devir teslim töreni yapıldı. 2014 yılından bu yana Dışişleri Bakanlığı yapan Mevlüt Çavuşoğlu görevini 13 yıl MİT’i yöneten Hakan Fidan’a devretti. Dışişleri Bakanlığı personelinin de katılımıyla düzenlenen törende Çavuşoğlu, bakanlık personeli, ailesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

Törende Mevlüt Çavuşoğlu’nun ardından kısa bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise MİT Başkanlığı döneminde Çavuşoğlu ile yaptıkları yakın mesaiyi hatırlattı. Fidan “Benim için bugün önemli bir husus, 2003 yılında TİKA Başkanlığı’na atanmamla başlayan, son 20 yıllık süreçte çok yakın çalıştığım ve bütün mensuplarının dünyanın her tarafında fedakârlıklarına bizzat şahit olduğum, pek çok mensubunu ismen tanıdığım Hariciyemizin sorumluluğunu almaktır. Bu görevim esnasında milletimizin büyük bir takdirini kazanarak yeniden seçilen Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuna ve temsil ettiği değerlere uygun şekilde, devletimizin ve milletimizin bütünlüğü, güvenliği ve refahı için elimden gelen her türlü gayreti göstereceğim” dedi.

Haberin Devamı

HER TÜR ETKİ ALANINDAN BAĞIMSIZLIK

Türkiye’nin bağımsızlığı ve milli irade vurgusu da yapan Hakan Fidan “Devletimizin her türlü etki alanından bağımsızlığı ve milletimizin iradesinin egemenliği esasına dayanan, milli dış politika vizyonunu ilerletmeye devam edeceğim. Milletimize, devletimize, vatanımıza hayırlı uğurlu olsun. Allah mahcup etmesin” ifadelerini kullandı.

Dışişleri’nde Hakan Fidan dönemi

Mevlüt Çavuşoğlu - Hakan Fidan

Devir teslim törenine hem gazetecilerin hem de bakanlık personelinin ilgisi büyüktü.

OKUL ARKADAŞLARI

- Yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Çavuşoğlu bakanlığa birlikte geldiler. İkili, Dışişleri Bakanlığı kapısında düzenlenen törende basın mensupları ve bakanlık çalışanlarının karşısına çıktı. Çavuşoğlu, 24 Ağustos 2014 tarihinden bu yana Dışişleri Bakanlığı yaptığını ve görevini büyük bir şerefle Fidan’a devrettiğini söyledi. Hakan Fidan ise Çavuşoğlu ile arkadaşlığının Bilkent Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora yaptığı yıllarda aynı okul sıralarında başladığını belirterek kendisine teşekkür etti. Törenin ardından Hakan Fidan, kapıya kadar eşlik ettiği Çavuşoğlu’nu çiçeklerle uğurladı. 

GÜNDEMİ YOĞUN

Haberin Devamı

- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın önünde acil adım bekleyen kritik konular var.

- İlk adımlarından biri Mısır’a büyükelçi atanması olacak. Mısır ile yürütülen normalleşme sürecinde son olarak seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Mısır Devlet Başkanı Sisi arasındaki telefon görüşmesinde büyükelçilerin bir an önce atanması kararlaştırılmıştı.

- İsveç’in NATO üyeliği konusunda da 11-12 Temmuz’da Vilnius’ta düzenlenecek NATO zirvesi öncesi Türkiye’nin kararı bekleniyor.

- Suriye ile de normalleşme görüşmeleri istihbarat düzeyinde başladı, son olarak dışişleri bakanları bir araya geldi. Bu sürecin en önemli aktörlerinden biri olan Fidan’ın gündeminde hem bu sürecin yürütülmesi hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Esad’ın muhtemel görüşmesi olacak.

Haberin Devamı

- ABD ile ilişkiler de MİT Müsteşarlığı döneminden bu yana Hakan Fidan’ın sürecin en önemli aktörlerinden olduğu bir başlık. Fidan’ın önünde hem son onay bekleyen F-16 süreci hem de terör örgütü PKK-YPG ile ABD’nin işbirliği ve FETÖ’yle mücadele dosyaları da var.

FİDAN’A TEBRİK MESAJI

MI6 BAŞKANI HESAP ŞAŞIRDI: HAY AKSİ!

İngiltere’nin eski Türkiye Büyükelçisi ve İngiliz Dış İstihbaratı (MI6) Başkanı Richard Moore, MİT Başkanı Hakan Fidan’ın Dışişleri Bakanlığı’na getirilmesini Twitter’dan tebrik etti. Moore, Hakan Fidan’ın adı yazılı hesabı etiketleyip, “Dost ve eski meslektaşıma yeni görevinde başarılar dilerim. Hayırlı olsun, bakanım!” yazdı. Ancak Fidan adına açılan hesabın sahte olduğu anlaşıldı. Daha sonra Moore, yüzlerce Twitter kullanıcısının kendisini uyaran yanıtlarının ardından gülücük emojisi ekleyerek bir mesaj daha paylaştı ve “Hay aksi, bu utanç verici! Ama hesap bir parodi olsa bile iyi dileklerim gerçek!” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Dışişleri’nde Hakan Fidan dönemi

007 YAPMAZDI

Sosyal medyada gündem olan Moore’a kullanıcılardan esprili yorumlar geldi: “7 film 007 oynayan Roger bile bu hatayı yapmazdı”, “Kral Charles’ın yüzüne nasıl bakacaksın?”, “Hakan Fidan görevine 1/0 önde başladı.”

SIKI BEŞİKTAŞ TARAFTARI

- Bir dönem İngiltere’nin Türkiye Büyükelçiliği görevini de yürüten Richard Moore, MI6 adıyla da bilinen Gizli İstihbarat Servisi Başkanlığı’na Temmuz 2020’de getirildi. Moore, Türkiye’de görev yaptığı dönemde özellikle sosyal medyadaki paylaşımlarıyla ve Beşiktaş taraftarlığıyla büyük ilgi görmüştü.

Dışişleri’nde Hakan Fidan dönemi

Selçuk Böke - Richard Moore

BAKMADAN GEÇME!