Dinlemeden tazminat

Güncelleme Tarihi:

Dinlemeden tazminat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2016 21:14

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Ergenekon soruşturması kapsamında telefonları dinlenen, ‘tape’leri basına sızdırılan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’a ‘haberleşme özgürlüğünün’ ihlali nedeniyle 10 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Haberin Devamı

 Yüksek mahkeme, ‘tapelerin basına sızdırılması’yla ilgili haklarında ‘takipsizlik’ kararı verilen 33 kolluk görevlisiyle ilgili de yeniden soruşturma yapılmasına karar verdi. AYM kararında, soruşturma aşamasının gizli olduğu, kamu davası açılmadan önce soruşturma makamlarınca telefon dinleme tedbiri sonucu elde edilen kayıtların korunmasının hassasiyetle yerine getirilmesinin şart olduğu, gizliliğin ihlalinin suç olduğu vurgulandı. Kararda, CMK’daki lekelenmeme hakkına da vurgu yapıldı, dinleme kayıtlarının ifşasını önleme hususunda yeterli ve detaylı yasal düzenlemelerin mevcut olduğu anlaşıldığı, ancak etkili uygulama yapılıp yapılmadığının ortaya konulması gerektiği savunuldu.

İÇTİHAT NİTELİĞİNDE KARAR

Anayasa Mahkemesi’nin kararı Genel Kurul’da alındığı içtihat niteliği taşıyor. Kararla, Ergenekon soruşturmaları sırasında haklarındaki ‘tape’ler basına sızdırılan yüzlerce sanığa AYM’ye başvurup tazminat ve tapeleri sızdıranlar için yeniden yargılama talep etme yolu açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, tapelerin sızdırılması nedeniyle haklarında takipsizlik verilen ve disiplin işlemi yapılmasına gerek görülmeyen 33 kolluk görevlisinin yanısıra tapelerin imha edilmemesi nedeniyle sorumluluklarının tespiti halinde, ilgili hâkim ve savcılar hakkında da disiplin ve cezai işlem yapılmasını isteyebilecek.

Haberin Devamı

YENİDEN SUÇ DUYURUSU

Oktay’ın avukatı Şeyho Saya, AYM’nin ihlal kararı ışığında daha önce suç duyurusunda bulundukları 33 polisle ilgili yeniden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını ve ihlal kararını Oktay’ın yargılandığı İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne delil olarak sunacaklarını bildirdi. Oktay ise “Ergenekon terör örgütünün yargı ayağının çete reisi olarak 28 yıl hapis cezası talebiyle yargılanıyorum. Yargının esenliği ve bağımsızlığı için bir yaşam harcadım. Adaletin mutlaka gerçekleştirileceğine ilişkin inancım da noksanlık hissetmedim. Yargımızın adaleti gerçekleştireceğine her zaman inandım. Bu kararla inancım bir kez daha pekişti” dedi.

Haberin Devamı

İŞTE O İSİMLERDEN BAZILARI

Hakkında yeniden soruşturma yapılması istenen isimlerden bazıları şunlar:

Nazmi Ardıç: Eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü. 17 Aralık operasyonunda şube müdürüydü. Geçen yıl tutuklandı. Şike, Odatv, Ergenekon operasyonlarında yer aldı.

Ahmet Kalender: Eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı. Ardıç’la aynı operasyonda tutuklandı.

Hüseyin Işıldak: 2008’de Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürü idi, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne getirildi. Eski istihbaratçı.

İbrahim Emre: Organize Şube’de Ergenekon soruşturmasını yapan ekipte yer alıyordu.

Mustafa Aktaş: Dönemin İstanbul Mali Şube Müdürü. Ergenekon operasyonlarının perde gerisindeki önemli isimlerden biriydi. Yasadışı dinlemelerden dolayı meslekten ihraç edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!