Devredecek

Güncelleme Tarihi:

Devredecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2015 01:23

SURİYE sınırındaki gelişmelerin yanı sıra Türk Hava Kuvvetleri’nin ağırlıkla Kuzey Irak’ta PKK’yı hedef alan hava operasyonları nedeniyle büyük öneme sahip, kritik Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısı bugün başlayacak.

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında Genelkurmay Karargâhı’nın Çakmak Salonu’nda toplanacak YAŞ, bu yıl 1 Ağustos cumartesi gününe denk geldiği için bugün başlayacak ve 5 Ağustos’ta sona erecek. YAŞ’ın en kesin sonucu Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in emekliye ayrılacak olması. Geçen hafta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye veda ziyaretlerinde bulunan Özel’in yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın gelmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın YAŞ kararlarını imzalamasından kısa bir süre sonra Özel’in görevini Akar’a devredeceği belirtiliyor. Komutanlar genelde 30 Ağustos’tan 2-3 gün önce görevlerini bırakıyorlardı. Ancak Özel’in, bu kritik ortamda karargâhta kurmaylarıyla hemen bir araya gelip Genelkurmay Başkanı sıfatıyla görevine başlayabilmesi için Akar’a erkenden görevi devretmeyi tercih ettiği öğrenildi.

Haberin Devamı

46 Balyoz mağduru sırada

YAŞ’ta merakla beklenen bir diğer konu da Balyoz davasında yargılanıp beraat eden, çoğunluğu denizci 46 kurmay albayın terfi edip etmeyeceğine ilişkin. “Paralel Yapı” ile bağlantılı oldukları ve TSK’nın içine sızdıkları iddia edilen çoğunluğu alt düzey personelle ilgili iddiaların gerçek olup olmadığı ise YAŞ sonunda yapılacak açıklamada, TSK’dan ihraç edilenlerin sayısının verilmesi durumunda belli olacak.
Yüksek Askeri Şura’da alınan kararların 5 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayından sonra kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

Kara’da 2 isim öne çıkıyor

ORGENERAL Hulusi Akar’ın Genelkurmay Başkanı olmasının ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na yeni yapılacak atama, 2020’li yıllarda TSK üst kademesi açısından da belirleyici olacak. Kara Kuvvetleri’nde en kıdemli orgeneral, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi. Geçmişteki teamüller işleseydi, 2012 YAŞ’ında “or”luğa yükselmiş olan Mendi’nin kıdemi itibarıyla Kara Kuvvetleri’nin başına gelmesi gerekirdi. Son yıllarda teamüller oldukça esnetildiği için “or”lukta son yılına giren Mendi’nin bu yıl görev süresi dolacağı için emekliye ayrılacak olan Orgeneral Abdullah Atay’ın yerine Jandarma Genel Komutanı olması bekleniyor. Mendi’nin devre dışı kalması durumunda ise mevcut 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ile Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in isimleri öne çıkıyor. 2013’te Çolak birinci, Güler ise ikinci sırada terfi etmişti. 2009’da “tüm”lükten “kor”luğa terfi ederken yine Çolak birinci, Güler ikinci çıkmıştı. Bu iki isimden hangisi bu yıl Kara Kuvvetleri Komutanı olursa, kuvvet komutanlığında görev süresi 2 yıl olduğu için, onun Genelkurmay Başkanlığı yolu kapanacak.

Haberin Devamı

Hava’da 1 yıl daha

BU yılki YAŞ’ta önem taşıyan bir diğer kuvvet komutanlığı da operasyonlar nedeniyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı. Kuvvet Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün görevinde kalıp kalmayacağı YAŞ sonunda belli olacak. Kulislerde, hem operasyonlar olurken karargâhta devamlılık hem de kuvvette “or”luk sıkıntısı olmamasına rağmen kuvvet komutanlığında 2 yıllık rutin dönüşümün yeniden sağlanması için 2013’te bu göreve getirilen Orgeneral Öztürk’ün görev süresinin 1 yıl daha uzatılacağı konuşuluyor.

Deniz de uzayabilir

ASKERİ kulislerde Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun da görev süresinin YAŞ’ta 1 yıl uzatılabileceği konuşuluyor. Deniz’de bunun nedeni geçmişte Balyoz ve Ergenekon davaları nedeniyle alttan gelen oramiral olmaması. Şu anki Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele’nin, YAŞ’ta oramiralliğe yükseltilmesi ve gelecek yıl “Or” rütbesi ile Deniz Kuvvetleri’nin başına getirilmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!