Denizin rengi var mıdır? Denizin rengini ne değiştirir?

Güncelleme Tarihi:

Denizin rengi var mıdır Denizin rengini ne değiştirir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2017 16:26

Sahil yakınlarında oturanlar veya deniz çevresinde suyun renginin değiştiğini fark eden bunun nedenini merak ediyorlar.. Denizin bir rengi var mı, yoksa denizin rengini değiştiren maddeler mi mevcut? İşte bu sorunun cevabı

Haberin Devamı

Dünyanın kendi çevresinde dönüyor oluşundan tutun da çevredeki resiflere ve sudaki yaşamın çeşitliliğine dek birçok sebebi olabilir.

Yeşil olanları da var. Masmavi sahillerde denize bakınca suyun bu berrak renginden dolayı daha temiz olduğunu, gri olanlarındaysa yine renge aldanıp kirli olduğunu düşünürüz. Oysa durum öyle değil. Tabii ki bazen kirlilik nedeniyle de rengi bulanık bir griye çalabiliyor ama aslında bunun ardında birçok sebep var. İlki, dünyanın kendi çevresinde dönüyor olmasıyla alakalı. Bu nedenle okyanuslar da batıdan doğuya hareket ediyor. Bu durum yukarı akıntı denilen bir şeye sebep olup, neticede okyanuslardaki ılık yüzey suyunun denizlere akmasıyla sonuçlanıyor ve bu ılık su da yerini derinden gelen soğuk, tortulu suya bırakıyor.

Haberin Devamı

Bu, bazı sahillerde suyun renginin kahverengimsi bir gri tonuna bürünmesine sebep olur. Örneğin Pasifik Okyanusu’ndaki döngü, Japonya ve Filipinlerin doğu sahillerinin gri olmasına yol açıyor. Ancak Bahamalar örneğinde olduğu gibi, resifleri sayesinde yukarı akıntının oluşturduğu renk değişiminden hiç etkilenmeyen sahiller de var. Resifler bir bariyer görevi görüyor ve yer değiştiren suyu etrafa dağıtarak rengin değişmesini önlüyor. İkinci faktör de suyun berraklığı. Bunu sağlayan şeyse o bölgedeki denizlerde süren yaşamın kalitesi, çeşitliliği ya da çevresel faktörler olabilir. Aşırı berrak bir suyu olan sahillerde dalgalar ne kadar güçlü olursa olsun suyun rengi ya hiç değişmiyor ya da sadece ton farkları oluşuyor. Ancak bulanık ve gri görünse bile bazı sahillerdeki deniz suyu en berrak olanlardan daha temiz olabilir.

Bu renk bazen de besin tuzları açısından zengin bir su olduğunu işaret edebiliyor. Aslında bulanık sular daha fazla organizmaya ev sahipliği yapabilir. Örneğin bitkisel planktonlar ve denizanaları bu suları daha çok seviyor. Onlar buraya akın ettikçe suyun rengi biraz daha bulanır ve koyu gri tonlarına bürünür. Ve son olarak denizlerdeki dip tortusu da suyun renginde rol oynayabiliyor. Ayrıca kumun cinsi de bulunduğu suyun rengini etkileyebilir.

Popular Science

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!