Demirel: Ada’ya tek devlet kan döktürür

Güncelleme Tarihi:

Demirel: Ada’ya tek devlet kan döktürür
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

KKTC Ankara Büyükelçisi'ni kabul eden Demirel, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin soykırım nedeniyle yıkıldığını hatırlatarak. ‘Şu anki ortamda Rumlarla Türkleri tek çatıya toplamak kavga ve kanla sonuçlanır’ dedi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ‘‘Rumların ayrı, Türklerin ayrı devleti vardır. Bunları görmemezlikten gelerek yeniden Rumlarla Türkleri karışık yaşar hale getirmenin varacağı netice, belli olmayan bir zamanda gene kavgadır, kan dökülmesidir’’ dedi.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 25'inci yıldönümü dolayısıyla KKTC'nin Ankara Büyükelçisi Nazif Borman'ı kabul eden Demirel, tüm dünyanın 1959-60 anlaşmalarıyla kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yıkıldığının farkına varması ve KKTC'yi tanıması gerektiğini bildirdi. Harekata neden gerek duyulduğunu unutarak, Kıbrıs sorununa çare aramaya çalışmanın ‘beyhude’ olduğunu söyleyen Demirel, şöyle konuştu:

‘‘Bu devlet Ada'da iki ayrı halkın varlığına dayanarak kurulmuştu ve bu varlığa eşit haklar sağlanarak kurulmuştu. Bu halklardan biri azınlık biri çoğunluk varsayılarak kurulmamıştı.’’

ETNİK TEMİZLİK

Yugoslavya, Bosna Hersek ve Kosova'da yaşanan etnik temizleme olayının ilk kez Kıbrıs'ta yaşandığına dikkat çekerek, bu olaylar sonucu Güney Kıbrıs'ta yaşayan Türklerin zor koşullar altında yerlerini terkederek Ada'nın kuzeyine göç ettiklerini hatırlatan Demirel, ‘‘Bu aslında Türklere reva görülen zulmün, insanlık dışı hareketlerin, katliamların neticesiydi’’ dedi.

Ada'da bir devlet ve bir çeşit vatandaşlık olamayacağını söyleyen Demirel, ‘‘Şimdi fiili duruma iyi bakmak ona göre bu iki devletin birarada yaşayabileceği bir çözümü aramak lazım. Bunu da yapacak olan iki devletin yöneticileridir’’ dedi.

Kıbrıs sorununun Türkiye için bir ‘‘milli dava’’ olduğunu anımsatan Demirel, ‘‘Kıbrıs denince Türkiye'nin bir ucundan bir ucuna halktan başka ses çıkmaz, tek ses çıkar. Türk milleti, Kıbrıs davasında fevkalade hassastır. Büyük fedekarlıklarla kazanılmış bu haklardan taviz vermeye hiç gönüllü değildir’’ diye konuştu.

Kıbrıs'a siyasi çıkarma

Türkiye, Kıbrıs Türklerini özgürlüğe kavuşturan 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı'nın 25'inci yıldönümünde, Ada'ya çıkarma yaptı.

Kıbrıslı Türklerin Barış ve Özgürlük Bayramı olarak kutladığı 20 Temmuz törenlerine kalabalık bir kadroyla katılan Ankara, hem Rum tarafına, hem de Ada'da önkoşulsuz müzakerelerin başlamasını isteyen ABD'nin önderliğindeki G-8'lere gözdağı verdi.

Bugün başlayacak törenlere katılacak siyasi ve askeri heyetlerin büyük bir bölümü KKTC'ye geldi. Başbakan Bülent Ecevit'in de adaya bu sabah gelmesiyle siyasi çıkarmanın son aşaması tamamlanmış olacak.

Törenlerde Cumhurbaşkanlığı'nı Genel Sekreter Nejdet Seçkinöz, TBMM'yi 3 başkanvekili, hükümeti Ecevit'in yanı sıra Devlet Bakanları Şükrü Sina Gürel ve Tunca Toskay, TSK'yı ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Nejdet Timur temsil ediyor.

Meclis'te grubu olan tüm siyasi partiler kutlamalara katılıyor. FP Genel Başkanı Recai Kutan'ın beraberinde 20'ye yakın milletvekiliyle Kıbrıs'a gelmesi dikkat çekerken, Meclis’te grubu bulunmayan CHP'nin yeni Genel Başkanı Altan Öymen de törenlerde hazır bulunacak.

Dünya basınının büyük ilgi gösterdiği törenlere Bulgaristan, Romanya, Azerbaycan ve Arnavutluk'tan 100'e yakın parlamenter de KKTC'ye geldi.

Bu arada, Türkiye-KKTC Ortaklık Konseyi de dün akşam Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel ve KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'nun eşbaşkanlığında toplandı. KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde yaklaşık üç saat süren toplantıda, G-8'lerin devreye girmesiyle başlayan yeni süreçte Türk tarafının Kıbrıs sorununda taviz vermeme konusundaki kararlılığı vurgulandı. Toplantıda ayrıca Türkiye ile KKTC arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin derinleştirilmesini öngören yeni adımlar atılması benimsendi. Ortaklık Konseyi'nden önce Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Ada'ya gelen heyetler onuruna yemek verdi.

Paşa'dan dünyaya Kıbrıs mesajı

Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Nejdet Timur, Ercan Havaalanı'nda yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs'a sert mesajlar verdi. Orgeneral Timur, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirme konusunda kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini belirterek, ‘‘TSK; Kıbrıslı Türklerin güvenliği için her türlü tedbiri almıştır’’ dedi.

TÜRK YILDIZLARI KKTC'DE

20 Temmuz kutlamalarına bu yıl Türk Hava Kuvvetleri'nin gurur kaynağı, akrobasi timi Türk Yıldızları da katılıyor. Dün prova yapan Türk Yıldızları'nın bugün Girne semalarında gerçekleştireceği gösteriyi onbinlerce kişinin izlemesi bekleniyor.

Kutlamalar çerçevesinde Türkiye'den gelen sanatçı ve gruplar, değişik kentlerde halkın coşkusuna ortak olurken, Mehteran Bölüğü de bu akşam konser verecek.

Girne Kalesi'nde Beethoven'ın tek operası olan Fidelio'yu oynayan İzmir Devlet Opera ve Balesi de dün akşam yeniden sahneye çıktı.

Bu arada, önceki gün Girne Limanı'na demirleyen 2 firkateyn, 2 hücumbot ve iki denizaltıdan oluşan savaş gemileri ziyaretçi akınına uğradı.

Barışın sigortası

20 Temmuz 1974... Kıbrıs... Dostluk içinde yaşayan Türk ve Rum halkları arasına nifak tohumları serpiştirilmiş yıllarca. Türk dostu Rumlara bile gözyaşı döktürecek kadar vahşice bir etnik temizlik başlatılmış Türklere karşı. Amaç bir ulusu Ada'dan silmek... Ta ki 20 Temmuz 1974'e kadar. 7'den 70'e mücahitlerle omuz omuza mücadeleyle Türk ordusu, Ada'daki barışın sigortası oldu. Gelecekte de olmaya devam edecek.

Barış güzelleri

KKTC Barış Şenlikleri kapsamında Vizyon Ajans'ın organize ettiği 11'inci Dünya Mankenler Yarışması Türkiye elemesi ‘‘Queen Of Magic Island Model Yarışması’’ L.A Holiday Hotel'de gerçekleştirildi. 20 yaşındaki Seçil Mutlu birinci, 17 yaşındaki Ece Gürsel ikinci ve 19 yaşındaki Petek Dinçöz üçüncü seçildi. 14 finalist, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı ziyaret etti. Rum kesimi ile KKTC'yi ayıran Yeşil Hat'a giden güzeller, Birleşmiş Milletler Komutanı ile görüşüp, dünya barışı için iyi niyet dileklerini iletti.

MAGAZİN SERVİSİ

Rumlar’dan protesto

Türk tarafında 20 Temmuz coşkusu yaşanırken Güney Kıbrıs'ta fanatikler sınır eylemleri yapıyor. Barış Harakatı'nın 25'inci yılını 'Kara yıldönümü' olarak niteleyen Rumlar, Yeşil Hat'ta protesto gösterileri yaptı. Dün gece Ledra Palas Barikatı'nda yapılan gösteriye ellerinde Yunan ve Bizans bayrakları bulunan 3 bine yakın Rum katıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!