Davutoğlu'na Suriye tepkileri: Hukuken çok yanlış

Güncelleme Tarihi:

Davutoğluna Suriye tepkileri: Hukuken çok yanlış
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2016 22:16

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Eğer Suriye’de rejim ülkenin tüm topraklarını kontrol edemiyorsa Türkiye ve diğer devletlerin desteği sayesindedir” sözlerine muhalefetten tepki geldi.

Haberin Devamı

Rıza Türmen (Eski CHP milletvekili ve eski AİHM Yargıcı): Başbakan Davutoğlu’nun sözleri Suriye’nin içişlerine müdahale anlamına gelir. Bu ifade uluslararası hukuk açısından çok yanlış bir söz. Başka bir devlet egemenliği kullanırsa, bu içişlerine müdahale olur. Bu müdahale de Birleşmiş Milletler yasasına aykırıdır. Bu konuda Uluslararası Adalet Divanı yetkilidir. Bir ülkenin içişlerine müdahale varsa, Adalet Divanı yetkisine girer ama Divan’ın yetkili olabilmesi için iki tarafın da genel olarak yetkiyi kabul etmesi gerekir.

İTİRAF

Oktay Vural (MHP Grup Başkanvekili): Suriye’de vekaleten savaşın ve toprak bütünlüğüne tehditleri ve terör örgütlerin hâkimiyet oluşturmasının içinde Türkiye’nin olduğunun itirafıdır. IŞİD ile PYD’nin bölgede hâkimiyet oluşturmasında AKP’nin de sorumluluğu olduğunun açıklamasıdır. Bu, vekaletle savaş varsa bunun parçası olduğumuzu ortaya koyar. Suriye’de bir iç savaş ve terör örgütlerinin egemenlik alanı oluşturduğu sorunla karşı karşıyayız. Bugün böyle bir ortamdan faydalanan terör örgütlerinin, Türkiye’yi, milli güvenliğimizi tehdit edecek bir noktaya geldiğini dikkate aldığımızda AKP’nin bir numaralı sorumluluk üstlendiğini görüyoruz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!