Dakika dakika Bingazi saldırısı

Güncelleme Tarihi:

Dakika dakika Bingazi saldırısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2012 12:34

Libya'nın Bingazi kentindeki ABD Konsolosluğu’na yönelik saldırının ayrıntıları netleşiyor.

Haberin Devamı

ABD’li üst düzey bir yetkili, yapılan incelemenin ardından saldırının dakika dakika nasıl gerçekleştiğine ilişkin ayrıntıları açıkladı.

İşte aralarında ABD Büyükelçisi Chris Stevens'ın da bulunduğu dört Amerikan elçilik çalışanının ölümüyle sonuçlanan saldırının oluş şekli:
 
ABD üst düzey yetkilisinin verdiği bilgiye göre, ABD'nin saldırıya uğrayan temsilciliği, Kaddafi devrilmeden hemen önce kurulmuş, "geçici bir temsilcilik binası" olarak kullanılıyor.

/images/100/0x0/55ea736df018fbb8f880cabb

Bir ana bina ve birkaç yan binadan oluşuyor. Ana binanın biraz uzağında bir de ek bina bulunuyor. Gece saatlerinde gerçekleşen ve aralarında ABD Büyükelçisi Chris Stevens'ın da bulunduğu dört Amerikan elçilik çalışanının ölümüyle sonuçlanan saldırı dakika dakika şöyle gerçekleşiyor:
 
22.00 (Washington saatiyle 16.00) : Kimlikleri belirlenemeyen aşırı gruplar Büyükelçiliğe ateş açmaya başlıyor.

Haberin Devamı

22.15: Saldırganlar, temsilciliğin yerleşkesine girmeyi başarıyor. Bahçe bölümüne girerek, ana binaya ateş açmaya başlıyorlar. Ana binayı ateşe veriyorlar. Olay sırasında binada Büyükelçi Stevens, ABD için çalışan yerel bir güvenlik görevlisi ve Enformasyon yetkilisi Sean Smith bulunuyor. Ancak binada, farklı farklı yerlerdeler. Binada çıkarılan yangın sonucu oluşan yoğun duman nedeniyle bir araya gelemiyorlar.

Binadaki yerel güvenlik görevlisi bir ara dışarı çıkmaya çalışıyor. Ve bir başka güvenlik görevlisini de yanına alarak, Büyükelçi ve Smith'i çıkarmak için tekrar binaya giriyor. Ancak yoğun duman, alevler ve hafif silahlarla açılan ateşin sürmesi nedeniyle, Büyükelçi'nin yerini saptayamıyorlar. Smith'in ise cansız bedenini bularak, ana binadan çıkarıyorlar.

22.45 : Yan binalardaki ABD güvenlik personeli ana binaya girmeye çalışıyor. Ancak kendilerine ağır ateş açılıyor. Açılan ateş nedeniyle, ana binaya giremeden, yan binaya dönmek zorunda kalıyorlar.

/images/100/0x0/55ea736df018fbb8f880cabd

Haberin Devamı

23.20 : ABD güvenlik personeli, Libyalı güvenlikçilerden de destek alarak, ana binaya girmeye çalışıyorlar ve bu kez başarıyorlar. Ancak hâlâ otomatik silahlarla ateş devam ediyor.

00.00 (11 Eylül'ü 12 Eylül'e bağlayan gece yarısı) : Bu kez, personelin bulunduğu yan binaya yönelik otomatik silah ateşi başlıyor. Bu binada bulunan iki ABD personeli hayatını kaybediyor, iki kişi de yaralanıyor.

02.30 : Libya güvenlik güçleri, durumun kontrol altına alınması için ABD güvenlik personeli ile yeniden harekete geçiyor. Bu arada, ABD Büyükelçisi bir şekilde ana binadan çıkmayı başarıyor ve Bingazi'deki hastaneye götürülüyor.

Haberin Devamı

KONSOLOSLUK SALDIRISINDAN KARELER

"BÜYÜKELÇİ'NİN ANCAK CESEDİNİ GÖREBİLDİK"
Üst düzey ABD’li yetkili, Büyükelçi'nin tam olarak ne zaman ana binadan çıktığının belirlenemediğini söyledi. Yetkili, "Binadan çıktığında, Büyükelçi'nin ne durumda olduğunu bilmiyorduk. Daha sonra cansız bedeni Bingazi havaalanında ABD personeline teslim edildi" dedi. Libyalı yetkililerin kendilerine, Büyükelçi'nin hastaneye götürüldüğünde "bilincinin kapalı olduğunu" söylediklerini de belirten yetkili, "Ancak bu bilgileri teyit ettiremedik. Büyükelçi'nin ölüm nedenini de henüz bilmiyoruz. Ancak otopsiden sonra kesin nedeni öğrenebileceğiz" diye konuştu.

STEVENS'IN VÜCUDUNDA YANIKLAR GÖZLENDİ / FOTO GALERİ

Haberin Devamı

SABAHIN İLK SAATLERİ
Trablus'taki bir ABD uçağı Bingazi'ye getiriliyor. Bingazi'deki büyükelçilik personeli bu uçakla Trablus'a tahliye ediliyor. Uçak, tüm personeli tahliye edebilmek için birkaç sefer yapıyor. Tahliye edilenler arasında üç yaralı da bulunuyor. Trablus'tan da bu personel Almanya'ya, Ramstein Üssü’ne götürülüyor. ABD’li yetkili, Libya'da durum kontrol altına alınıncaya kadar, durumu iyi olan personelin Avrupa'da bekleyeceğini de belirtti. Yaralılar Almanya'da tedavi edilirken, ölenlerin naaşlarının ise ABD'ye gönderileceğini açıkladı.

TRABLUS BÜYÜKELÇİLİĞİ PERSONELİ DE AZALTILDI
Üst düzey ABD’li yetkili, Bingazi'de yaşanan olayın ardından ABD'nin Trablus Büyükelçiliği'nin personelinin büyük bölümünün de tahliye edildiğini, sadece acil durum için az sayıda personelin görev yapmakta olduğunu açıkladı. Ayrıca Libya hükümetinden ek güvenlik tedbirleri almasının istendiğini de bildirdi.

Haberin Devamı

Bu arada, ABD Savunma Bakanlığı da Avrupa'da konuşlanmış durumdaki ABD Deniz Piyadeleri anti-terörizm güvenlik birliğini Libya'ya gönderdi.
 
"KAPSAMLI SALDIRI, FBI ÇALIŞIYOR"
ABD yetkilisi, saldırganlar konusunda ise ayrıntı veremeyeceğini söyledi ancak "Bunun açıkça kapsamlı bir saldırı olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu. FBI'ın da bu konuda, Libyalıların yaptığı araştırmaya destek verdiğini kaydeden yetkili, "Şu an için saldırganların kim olduklarını, Libya dışında bağlantıları olup olmadığını söylemek için erken" dedi.

Yetkili, saldırganların yakalanması için Libya'ya gönderilen ABD’li güvenlik güçlerinin operasyon yapıp yapmayacağı konusundaki soruları ise, "Bu konuda spekülasyon yapmak istemiyorum” diyerek yanıtladı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!