Dağlıca Davası 10 sanığa 6'şar yıl hapis

Güncelleme Tarihi:

Dağlıca Davası 10 sanığa 6şar yıl hapis
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2010 11:32

HAKKARİ’nin Yüksekova İlçesi’nin Irak sınırındaki Dağlıca Piyade Taburu’na PKK’lı teröristlerin 21 Ekim 2007 gecesi yaptığı saldırıyla ilgili olarak, 2’si köy korucusu 11 kişi hakkında Van 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada karar çıktı.

Mahkeme heyeti 11 sanıktan aralarında 2 korucunun da bulunduğu 10 kişiye 6’şar yıl 3’er ay hapis cezası verdi.

Yüksekova İlçesi Dağlıca Bölgesi’nde bulunan Dağlıca 3’üncü Motorlu Piyade Tabur Komutanlığı, Keri Tepe üs bölgesine 21 Ekim 2007’de bir grup PKK’lı terörist tarafından sadırı gerçekleştirildi. Saldırıda 12 asker şehit olurken 16 asker yaralandı, 8 asker de teröristlerce kaçırıldı. Saldırı ile ilgili Askeri Savcılık tarafından yaklaşık bin sayfalık bir soruşturma dosyası hazırlandı. Askeri Savcı Yarbay Hakan İleri tarafından hazırlanan iddianemede, PKK terör örgütü tarafından kaçırılan daha sonra teslim edilen 8 askere, 6 ayrı suçtan dava açıldı. Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde yapılan ilk duruşmada, tutuklu bulanan 8 asker tahliye edildi.
8 askerin tutuksuz yargılandığı Dağlıca davasının 25 Aralık 2009’da yapılan 10’uncu duruşmasında karar çıktı. Davada er Ramazan Yüce 2.5 yıl hapis cezasına çarptırılırken, diğer sanıklar için ise hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verildi. 7 sanık, 5 yıl içinde suç işlemezlerse, cezaları ortadan kalkacak.

TERÖRİSTLERE İSTİHBARAT VERMİŞLER

Dağlıca baskını ile ilgili Askeri savcılık tarafından hazırlanan soruşturmanın yanı sıra Van Cumhuriyet Başsavcılığı’da ayrı bir soruşturma başlatıp, aralarında geçici köy korucularının da bulunduğu 11 kişi hakkında, baskında PKK’ya istihbarat verdikleri iddiasıyla Van 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı.

Cumhuriyet Savcısı Çetin Akkaya tarafından hazırlanan iddianemede, baskın öncesi terör örgütü PKK’nın ilçe ve köydeki istihbaratlarıyla yaptığı görüşmelerin şifreleri de çözüldü. İddianemede, yapılan telefon görüşmelerinde şifrelerle Dağlıca Taburu’nun personel sayısının ve korucuların sayısının, nöbet mevzilerinin yerlerinin tek tek teröristlere bildirildiği belirtildi.

DAĞLICA’DA KARAR

Van 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 15'inci duruşması yapıldı. 15 dakika süren duruşmaya tutuksuz sanıklar katılmadı. Suat Bilgin başkanlığındaki mahkeme heyeti sanıklardan Nazım Sarı’nın beraatine, köy korucuları Osman Ergen ve Metin Babat ile diğer sanıklar Fahri Işık, Hasan Mert, Fehim Kına, Yasin Sürücüoğlu, Selahattin Döğer, Nurettin Özdil, Hanife Aslan, Seyfi Güzel’e de ‘Terör örgütüne yardım’ suçundan 6’şar yıl 3’er ay hapis cezası verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!