D-Smart’taki HD kanal sayısı 10’a çıktı

Güncelleme Tarihi:

D-Smart’taki HD kanal sayısı 10’a çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2010 00:00

D-Smart-Smail şirketler Grubu, Yayın Grup Başkanı Murat Saygı, D-Smart’ın HD (High Definition) yayıncılıkta 1 Haziran’dan itibaren yepyeni HD kanallarla müşterilerinin hizmetinde olacağının müjdesini verdi. Doğuş ve TRT grubuyla yeni anlaşmalar yaptıklarını anlatan Saygı, HD yayınlanacak kanalları ve programları açıkladı.

Haberin Devamı

D-Smart, dijital yayıncılık pazarında yeni gelişmelere imza atmaya devam ediyor. Bu yenilikler neler Murat Bey?

- HD (High Definition) yayıncılık, dünyada patladı ama Türkiye bu konuda biraz geride kaldı. Ama Türk insanı bu adaptasyon sorununu kısa sürede aşacağı için önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde HD olmayan kanal kalmayacağını düşünüyoruz. Yeniliklere geçmeden önce şunu belirtmek isterim ki Türkiye’de bir HD seyredenler var, bir de HD seyrettiğini zannedenler var.

Bu nasıl oluyor?            

- HD yayınların Türkiye’deki yavaş ilerlemesinin en büyük nedeni de bu. şimdi bu ekonomik krizde vatandaş bin bir zorlukla gidip televizyonunu yeniliyor. Tüplü televizyondan teknik anlamda daha donanımlı bir televizyona geçiş yapıyorlar. Yeni televizyon görüntü anlamında eski televizyondan daha kaliteli olduğu için vatandaşımız, “şu HD denilen şey de ne muazzam şeymiş, ne güzel gösteriyor” diyor. Oysa o muazzam zannettiği şey, televizyonun yeni olmasından kaynaklanan görüntü güzelliğidir, o kadar. Belki o televizyon HD’dir ama HD yayın izlemek için bambaşka şeyler de gereklidir. Ne gerekli, dediğimiz gibi bir HD televizyon, HD kutusu ve bunların gözüktüğü HD yayın gerekiyor.

HD’NİN ÖNCÜSÜ OLMAK İSTEDİK 
 
Peki 1 Haziran’dan itibaren D-Smart’ta ne gibi yenilikler olacak?

- D-Smart şu anda 1,5 milyon hanede. HD’de Türkiye’de bu işin öncülüğüne soyunduk. Ve şu anda 9 tane HD kanalımız var. Rekabette de 2-3 tane olanlar var. Ama HD’nin öncüsü ve yönlendiricisi olmayı istedik. Hatta ilk ulusal kanal olarak Kanal D ve Star TV’nin HD’lerini çıkarttık. Discovery, Animal Planet’in HD’leri geldi. Eurosport’un HD’si var, sinema kanallarımızın HD’lerini çıkardık. şimdi de Doğuş Grubu’nun en iyilerinden oluşan HD kanal çıkartıyoruz. O da 1 Haziran’da yayında olacak.

Doğuş Grubu’nun hangi kanallarını D-Smart’ta HD olarak izleyeceğiz?

- Doğuş grubunda, CNBC-e, NTV, e2 ve NTV Spor kanalları var. Bunların içindeki en iyi malların HD’lerini izleyeceksiniz. Yani dizileri çok kuvvetlidir, dizileri HD izleyeceksiniz. Başka ne var NBA maçları var, onları HD izleyeceksiniz, ıspanya, ıtalya, ıngiltere liglerini HD izleyeceksiniz. “Life” adındaki belgeseli, HD izleyeceksiniz. NTV’nin en iyi mallarından oluşan HD-N adında bir kanaldan bütün bunlar izlenecek. Ayrıca Doğuş Grubu’nun en büyük ataklarından bir tanesi, A Milli Futbol Takımı’nın Dünya ve Avrupa Futbol şampiyonası ön eleme maçlarını almalarıydı. Bunların HD versiyonları yine bu kanalda olacak. En yakın olay da, temmuz ayının sonunda Türkiye’de Dünya Basketbol şampiyonası başlayacak. Bu karşılaşmalar da yine bu HD-N kanalında olacak. Dinamik bir kanal olacak HD-N. Bu kanala Best-Of Doğuş da diyebiliriz. Dediğim gibi 1 Haziran’da da yayına başlıyoruz.

DÜNYA KUPASI MAÇLARINI HD KALİTSİNDE İZLEYİN

Bir de TRT ile bir anlaşma yaptınız değil mi?


- Bu da son dakika gelişmesi. Evet, TRT ile bir anlaşma yaptık. Dünya Kupası maçlarının HD yayın haklarını aldık. D-Smart’ın içinde yer alacak olan bu kanalda da yine TRT’nin HD yayınları (belgesel, spor) olacak, bir de dünya kupası maçları olacak. 2 yıl süreyle TRT’nin bu karma yayını, D-Smart bünyesinde yer alacak.

Peki Murat Bey, bizdeki HD yayın neden yurtdışındaki HD yayınlar kalitesinde değil? Bu farkı çok net görebiliyoruz.

- Bunun birkaç sebebi var. Bir; HD kutu, neticede teknolojik bir ürün. Bu teknolojide zaman içerisinde kendini sürekli geliştiriyor, yeniliyor. şimdi D-Smart’ın HD kutuları çok yeni teknolojide üretilmiş. ıyi bir HD yayın için bu HD kutusunun teknolojik açıdan çok çok iyi olması gerekiyor. D-Smart’ın HD kutusu, dediğim gibi çok ileri düzeyde. ıki; kalite, uyduda ne kadar geniş yer verdiğinizle alakalı bir durum. Biz uyduda azami yeri veriyoruz. şimdi HD çekilmiş, HD koşullarında bir kutudan geçen ve HD bir televizyonda izlenen yayın, yurtdışındaki kaliteyle aynı düzeydedir. Biz bu kaliteyi sonuna kadar sunuyoruz halkımıza. Biz şu anda HD seyrettiğini zannedenlere HD seyrettirmeye dönüştürüyoruz. Bunu hem kalite açısından söylüyorum hem de bir malın daha değerlisini vermek açısından da söylüyorum. D-Smart operasyonuna başladığımızda insanlar sadece kutularını aldılar. 20-30 kanalı seyrediyorlardı. şimdi o insanlara “Gelin kutularınızı değiştirin, HD yayın da izleyin” diyoruz.

Haberin Devamı

FİYATLARIMIZ ÇOK MAKUL 

Fiyatlar ne oldu peki?


- Biz fiyatlarımızı çok makul düzeyde tuttuk. Eski kutusunu getirenlere ayda 19-29 liralık kampanyalarımız var. Hiç D-Smart’lı olmayanlara da 29-39 liralık kampanyalarımız var. Bu kampanyanın en ciddi tarafı, makul fiyatlarla HD vermek.

Peki teknoloji, filmleri televizyondan üç boyutlu izleyebileceğimiz bir teşebbüs içerisinde. Siz bununla ilgileniyor musunuz?

- Evet, dünyada böyle bir teşebbüs var. Biz geçen yıl D-Smart’ta üç boyutlu birkaç belgesel yayınlamıştık. Ama şimdi teknolojisi değişiyor gözlükle televizyon arasında bir kızıl ötesi bağ kuran değişik bir teknoloji üzerine çalışıyor. Bu teknolojinin hem televizyonu farklı hem de gözlükleri farklı. şu anda pahalı bir ürün ve üretimi çok kısıtlı. 4-5 yıl sonra bir bakacağız ki, üç boyutlu teknoloji müthiş bir konuma gelecek. Biz tabii D-Smart olarak bunları en yakından takip ediyoruz. şu andaki en büyük hedefimiz ise HD... Türkiye’de herkes D-Smart’ı, Türkiye’nin HD platformu olarak bilecek. Bugün sayısı 10 olan HD kanal, seneye 20 kanal olacak. D-Smart denilince akıllara HD gelsin istiyoruz. 20 kanal olduğumuz zaman zaten bütün ulusal kanallar yavaş yavaş HD yayına dönmüş olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!