Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Vietnam ekonomisinin kalbinde başkonsolosluk açacağız

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2023 16:31

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh ile yaptığı basın toplantısında konuştu. Yılmaz, "Savunma sanayi ve gıda gibi alanlar başta olmak üzere potansiyel taşıyan alanlarda iş birliğimizi geliştirerek ikili ticaret hacmimizi artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca, Vietnam ekonomisinin kalbi Ho Şi Min şehrinde başkonsolosluk açma hususunda mutabık kaldık" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Vietnam Başbakanı Chinh ve beraberindeki heyetle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından imza töreni ile ortak basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve yetkililer katıldı. İki ülke arasında Tarım ve Orman Bakanlığı ile Vietnam Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı arasında 'Tarım ve Ormancılık Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı', Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Vietnam Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Akademisi Arasında Mutabakat Zaptı, Türk Hava Yolları ile Vietnam Havayolları arasında Niyet Mektubu imzalandı.

Haberin Devamı

'İŞ BİRLİĞİMİZİ ARTIRMAYI KARARLAŞTIRDIK'

Yılmaz, Vietnam ile bu yıl diplomatik ilişkilerin 45'inci yıl dönümü olduğunu belirterek, ziyaretin ikili ilişkiler açısından ayrı bir önem taşıdığını söyledi. Yılmaz, "Sayın Başbakan ve heyeti ile bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde ilişkilerimizi güçlendirme konusundaki ortak irademizi teyit ettik. Karşılıklı ziyaret ve temaslarımızın artırılması hususunda mutabık kaldık. Ayrıca, Vietnam ekonomisinin kalbi Ho Şi Min şehrinde başkonsolosluk açma hususunda mutabık kaldık. Askeri konular ve savunma sanayi, ilişkilerimizin geliştirilmesi gereken bir boyutunu teşkil etmektedir. Bu çerçevede, Sayın Başbakan ile bu alanda iş birliği olanaklarını ele aldık. Uluslararası terörizm ve sınır aşan suçlar konusunun önemini ele alarak bu alandaki iş birliğimizi artırmayı da kararlaştırdık" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Vietnam ekonomisinin kalbinde başkonsolosluk açacağız

'GAZZE'YE YÖNELİK SALDIRILAR SONA ERDİRİLMELİ'

Yılmaz, küresel ve bölgesel gelişmelere ilişkin de görüş alışverişinde bulunduklarını kaydederek, "Filistin'de yaşanan vahim gelişmeler bağlamında, Gazze'ye yönelik saldırıların bir an evvel sona erdirilmesi ve iki devletli çözüme dayanan, adil ve kalıcı bir barış için siyasi sürecin başlatılması konusunda da irademizi ortaya koyduk. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin (ASEAN) kurucu üyelerinden olan Vietnam ile ikili iş birliğimizin yanı sıra başta ASEAN olmak üzere çok taraflı platformlardaki iş birliğimize de önem atfediyoruz. Halihazırda sektörel diyalog ortağı olduğumuz ASEAN'la iş birliğimizi daha da geliştirme yönünde Vietnam ile birlikte çalışmaya hazırız. Önümüzdeki dönemde 'Yeniden Asya' vizyonumuz doğrultusunda ikili ilişkilerimizi başta ticaret olmak üzere farklı alanlarda daha da geliştirme yönündeki çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

'İKİLİ TİCARET HACMİMİZİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ'

Yılmaz, imzalanan anlaşmalara ilişkin de "Bugün nihayetlendirilen ortak açıklama, ilişkilerimizi güçlendirme yönündeki ortak irademizi yansıtıyor. Biraz önce Türk Hava Yolları ile Vietnam Havayolları arasında imzalanan Niyet Mektubu'nun, özellikle kargo uçuş sayılarını artırarak ülkelerimiz arasında hava ulaşımının yanı sıra ticaret ve turizm ilişkilerine de katkıda bulunacağına inanıyoruz. Vietnam, 100 milyonluk nüfusu ile tarım ve hayvancılık sektörümüz açısından potansiyel olarak önemli bir pazardır. Ziyaret kapsamında imzalanan anlaşmalarının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Savunma sanayi ve gıda gibi alanlar başta olmak üzere potansiyel taşıyan alanlarda iş birliğimizi geliştirerek ikili ticaret hacmimizi artırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Vietnam Başbakanı Chinh de verimli görüşmeler yapıldığını ve ziyaretin büyük öneme sahip olduğunu kaydederek, "Türkiye'nin zengin kültürü ve tarihinden çok etkilendik. Kültürel kimlikler, doğal kaynaklar ve Türkiye'nin misafirperver halkından da çok etkilendik. Türk liderlerin Türk halkının gerçekleştirdiği gelişimleri ülkenin bilim teknoloji, finans turizm merkezi haline dönüştürülmesini büyük bir takdir ile karşılıyoruz. Son 45 yıl içinde Türkiye ve Vietnam arasındaki dostluk gelişmiştir. İki ülke yaşanan zorluklarda her zaman birbirine destek olmuştur. Bugünkü görüşmelerimizde iki ülkemiz arasındaki muazzam iş birliği potansiyelini bir kez daha teyit ettik. Bu şekilde de her iki bölgenin barış istikrara ve kalkınmasına katkıda bulunacağımızı ifade ettik. 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı planlıyoruz" dedi. (DHA)

BAKMADAN GEÇME!