Cumhurbaşkanı Erdoğan büyükelçilere seslendi: Doğu’ya da Batı’ya da sırtımızı dönmeyiz

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan büyükelçilere seslendi: Doğu’ya da Batı’ya da sırtımızı dönmeyiz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2022 07:00

Çankaya Köşkü’nde büyükelçilere yemek veren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Türkiye ne Doğu’ya ne Batı’ya sırtını dönebilir. Doğu’yla da Batı’yla da ilişkilerimizi güçlü tutmamız gerekiyor. Karşılaştığımız çifte standartlara rağmen Avrupa Birliği hedefimizden vazgeçmedik” dedi...

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde düzenlenen 13. Büyükelçiler Konferansı kapsamında büyükelçilerle öğle yemeği yedi. Yemeğin ardından büyükelçilere seslenen Erdoğan, özetle şu mesajları verdi:

TÜM SALDIRILARI BOŞA ÇIKARDIK: Türkiye sadece devlet organlarında eşgüdüm eksikliğini değil, çatışmanın bedelini ödemiş bir devlettir. İlk göreve geldiğimizde maalesef biz de bu sorunla pek çok defa yüzleştik. Kendini milletten, siyasi iradeden üstün gören elitist zihniyetin engellemelerine maruz kaldık. Devletin içine sızmış örgütlerden farklı menfaat gruplarına kadar birçok karanlık odakla karşılaştık, mücadele ettik. Devletin içine çöreklenmiş yapıların hedefi haline geldik. Demokratik zeminde yürüttüğümüz kararlı mücadele sayesinde tüm saldırıları boşa çıkardık.

Haberin Devamı

İYİ KOMŞULUK GAYRETİ: Çevremizde barış ve işbirliği kuşağı oluşturma, iyi komşuluk ilişkilerini geliştirme anlayışıyla hareket ediyoruz. Çocukların ömürlerinin baharında can verdiği bir ortamda kimsenin kendini güvende hissedemeyeceği açıktır. Rusya-Ukrayna savaşında ilk günden itibaren bu hususa dikkat çektik. Hem Zelensky hem Putin ile görüşmelerimizde sorunların diyalogla çözülmesi gerektiğinin altını çizdik. Elbette bizim gibi barışı savunanlar kadar savaşın uzamasını isteyenler de vardı.

TAHIL GEMİLERİ GELİYOR: Tüm bu olumsuzluklara rağmen çabalarımızı sürdürerek tahıl koridoru mutabakatının hayata geçirilmesini temin ettik. Şu anda gemiler geliyor. Böylece gıda krizinin kapıda olduğu dönemde dünya arz güvenliğine katkıda bulunduk. Şimdiye kadar ciddi sıkıntıyla karşılaşmadan bu mutabakatı işletmeyi başardık. Bölgemizde sükun hakim olana kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz. Nasıl bal bal diyerek ağız tatlanmazsa barış nutukları atarak dünyada barış tesis edilemez. ‘Yurtta barış dünyada barış’ ilkesi ancak proaktif, girişimci ve sorumluluk üstlenen yaklaşımlarla gerçeğe dönüşebilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan büyükelçilere seslendi: Doğu’ya da Batı’ya da sırtımızı dönmeyiz


ÇİFTE STANDARDA RAĞMEN: Finlandiya ve İsveç’le ilgili net ve kararlı tutumumuzu koruyoruz. Kayıt altına alınan sözler yerine getirilmeden Türkiye bu iki ülkenin üyeliğine onay vermeyecektir. Türkiye, bulunduğu coğrafi konum itibariyle ne doğuya ne batıya sırtını dönemez. Çift başlı kartal misali Doğu’yla da Batı’yla da ilişkilerimizi güçlü tutmamız gerekiyor. Karşılaştığımız çifte standartlara rağmen Avrupa Birliği hedefimizden vazgeçmedik. AB’ye tam üyelik hedefimizden geri adım atmadık, atmayacağız. 

Haberin Devamı

KAFKASYA’DA BARIŞ İÇİN MESAFE ALDIK

Sahada güçlü olmadan masada kazanımlar elde etmenin zorluğu da ortadadır. Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarının azatlık süreci bunun en somut örneğidir. 44 gün süren destansı mücadele neticesinde Karabağ yeniden özgürlüğüne kavuşmuş, 30 yıllık işgal son bulmuştur. Varılan anlaşmalarla Güneş Kafkasya’da yeni dönem başladı. Bu tarihi fırsatın heba edilmemesi için yoğun çaba harcıyoruz. Radikal Ermeni çevrelerin sabotajlarına rağmen Kafkasya’da kalıcı barış için önemli mesafe aldık. Başbakan Paşinyan ile çok yapıcı bir görüşme yaptık.

ABDÜLHAMİD’İ UĞURLAYACAĞIZ

Adını Abdülhamid Han koyduğumuz yeni nesil teknolojiye sahip dördüncü sondaj gemimizi Mersin Taşucu Limanı’ndan uğurlayacağız. Bugüne kadar yetki alanlarımızda bize rağmen herhangi bir işlem yapılmasına izin vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz.

Haberin Devamı

MESCİD-İ AKSA KIRMIZI ÇİZGİMİZ

Suudi Arabistan ve BAE ile ilişkilerimizi eskisinden güçlü hale getiriyoruz. İsrail ile tekrar rayına oturan ilişkilerimizi Filistinli kardeşlerimizin hakkını savunmak için de kullanıyoruz. Kudüs meselesindeki hassasiyetimizi Türkiye’nin iki devletli çözüme verdiği önemi İsrail yönetimiyle üst düzeyde paylaşıyoruz. İlk kıblemiz Mescid-i Aksa’nın bizim kırmızı çizgimiz olduğunu açıkça ifade ediyoruz. Son birkaç gündür İsrail güvenlik güçlerinin Gazze’yi hedef alan saldırıları karşısında net tutum sergiliyoruz. Çocukları, daha kundaktaki bebekleri öldürmenin hiçbir bahanesi olamaz.

KATİL SÜRÜLERİNİ SÖKÜP ATACAĞIZ

Ülkemize yönelik terör tehditlerini kaynağı ne olursa olsun ortadan kaldırmaya kararlı olduğumuzu tüm dünya biliyor. Gerçekleştirdiğimiz operasyonlarla bölücü terör örgütünün belini kırdık. Emperyalistlerin tetikçiliğini yapan katil sürülerini bölgemizden tamamen söküp atana kadar durmayacak, terörle mücadelemizi sürdüreceğiz. Güney sınırımız boyunca 30 km derinliğinde güvenli hat kurma kararımız bakidir. Suriye’de terör örgütünün yuvalandığı son bölgeleri de temizleyerek bu güvenli kuşağının halkalarını yakında birleştireceğiz.

Haberin Devamı

MESULİYETİNİZ ARTIYOR

2023 seçimleri öncesinde büyükelçilerimizin mesuliyetleri artmaktadır. Seçimler yaklaştıkça insanımızın birlik, beraberlik ve sosyal barışını hedef alan saldırıların yoğunlaşacağı anlaşılıyor. Bu seçimlerin suhuletle ülkemize, demokrasimize yakışır şekilde düzenlenmesi hususunda sizlere büyük görevler düşüyor. Her bir insanımızın mutlaka sandığa gitmesini teşvik ederken, FETÖ ve PKK’nın süreci zehirlemesine müsaade etmemelisiniz.

BAKMADAN GEÇME!