Cuma namazı İstanbul’da saat kaçta? İl il cuma namazı saatleri

Güncelleme Tarihi:

Cuma namazı İstanbul’da saat kaçta İl il cuma namazı saatleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2018 12:11

Yurt genelinde cuma namazı hazırlıkları başladı. Namaz ibadetini hakkıyla yerine getirmek isteyen İstanbullular da ikamet ettikleri il ve ilçenin namaz saatini merak ediyor. Peki, cuma namazı İstanbul’da saat kaçta kılınacak?

Haberin Devamı

Namaz vaktinin yaklaşmasıyla birlikte camiler ve mescitler dolmaya başladı. Tüm yurt gibi bir metropol şehri olan İstanbul’da ikamet eden vatandaşlar da cuma namazı saatini saatler öncesinde araştırmaya başladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın haftalık ezan saatleri ve namaz tablosuna göre, İstanbul’da ikamet eden vatandaşlar cuma namazını saat 12.54’te, Ankara’da ikamet edenler ise 12.39’da kılacak. Farklı il ve ilçelerdeki namaz vakitlerini öğrenmek için aşağıdaki linkten yaşadığınız bölgenin cuma namazı saatini öğrenebilirsiniz.

TÜM İLLERİN CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Cuma namazında iç ezanı okumanın hükmü nedir?

Cuma namazında iç ezanı okumanın hükmü nedir?

Cuma günü öğle vaktini bildiren ezan, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde cami içinde hatip minbere çıktıktan sonra okunan iç ezandı. Bu sebeple cuma günü hutbeden önce okunan iç ezanın, hatibin huzurunda olması hutbenin sünnetlerindendir.

Hz. Osman döneminde şehrin genişlemesi ve iç ezanın her tarafta duyulmaması üzerine, namaz vaktinin girdiğinin bildirilmesi maksadı ile dışarıda ezan okutulmaya başlandı. Hz. Peygamberin (s.a.s.) uygulaması olan iç ezanın da okunmasına devam edildi (Kâsânî, Bedâî’, I, 152).

Cuma namazında hutbeye yetişemeyen kimsenin namazı geçerli midir?

Haberin Devamı

Cuma namazında hutbe, namazın sahih olmasının şartlarından biridir. Hutbe okunmadan kılınan bir cuma namazı sahih değildir. Bu nedenle hutbe okunurken en az bir erkeğin hazır bulunması gerekir. Ancak cuma kılabilmek için hutbeye yetişmek ve dinlemek şart değildir. Buna göre, mazeretine binaen okunan hutbeye yetişemeyen veya hutbeyi duymayan kişinin kıldığı cuma namazı sahih olur. Hutbeyi dinlemeye yetişemeyen kimse, cuma namazının ikinci rekâtına bile yetişse, imam selam verdikten sonra ayağa kalkıp bir rekât daha kılarak cuma namazını tamamlar (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 63).

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!