Cuma devrimine çirkin tepkiler

Güncelleme Tarihi:

Cuma devrimine çirkin tepkiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2002 01:44

DSP Amasya Milletvekili Gönül Saray Alphan, dün TBMM camiine giderek, erkeklerle cuma namazı kıldı. Bazı milletvekilleri çirkin tepkiler gösterdiler.

DSP Amasya Milletvekili Gönül Saray Alphan, TBMM Camii’nde, erkeklerle cuma namazına gitti. Alphan’a bazı milletvekilleri destek verirken, bazılarının tepkileri, terbiye sınırlarını da aştı.

DYP’li Fetullah Gültepe:

Secdeye vardığında vücut yapısının ortaya çıkması çirkin bir hadisedir.


DSP Amasya Milletvekili Gönül Saray Alphan, dün TBMM Camii’nde erkeklerle cuma namazı kılınca, bazı erkek milletvekillerinin çirkin tepkisiyle karşılaştı.

Alphan, vücut hatlarını kapatacak şekilde uzun siyah ceket ve pantolon giymesine rağmen, DYP’li Fetullah Gültepe, ‘Secdeye vardığında vücut yapısının ortaya çıkması çirkin bir hadisedir’ yorumunda bulundu.

Alphan, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, kadınların cuma namazını camide erkeklerle kılmalarına ilişkin kararını Meclis’te ilk uygulayan kişi oldu. Cuma namazına DSP Milletvekili Gaffar Yakın ile birlikte gelen Alphan, hatlarını kapatmak için uzun siyah ceket ve pantolon giydi. Alphan, camiye giderken boynuna fular olarak bağladığı örtü ile içerde başını kapatarak namazını kıldı.

Caminin sol köşesinde en önde saf tutan Alphan’ın yanına, erkeklerden ayırmak için bir tabure konuldu. Alphan’ın önünde ve arkasında duvar olduğu bildirildi.

POLİS NÖBET TUTTU

Alphan’
ın saf tuttuğu bölümün girişinde namaz boyunca Meclis polislerinin nöbet tutması dikkat çekti.

Alphan namaz sonrasında gazetecilerle görüşmemek için arka taraftan odasına gitti. Alphan, odasına çıkarken gazetecilerin ısrarı üzerine şunları söyledi: ‘Açıklanacak bir şey yok. Her insan gibi namazımı kıldım.’

DESTEKLEYENLER

Alphan’a
destek veren SP’li Aslan Polat, hanımları camide görmekten mutluluk duyduklarını belirterek, ‘Erzurum’da 1960’larda kadınlarla birlikte namaz kılardık. Bu bizim geleneğimizde de var’ diye olumlu tepki gösterdi.

AKP’li Avni Doğan, ‘Bunu MHP milletvekillerine kızarak yapmakla yetinmemeli. Kendisini bundan sonraki namazlara da bekliyoruz’ dedi.

MHP’li Sadi Somuncuoğlu da memnun olduğunu ve Alphan’ı takdir ettiğini söyledi. Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut ise kadın gazetecileri de namaza davet etti.

DİYANET MEMNUN

Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, Alphan’ın geçen hafta düzenlenen şûrada alınan kararın ardından cuma namazına katılmasını ‘memnuniyetle karşıladıklarını’ bildirdi.

TEPKİ DUYANLAR

AKP’li Ramazan Toprak gazetecilere, ‘Alphan’ın yaptığı din tüccarlığı, dini siyasete alet etmek değil mi’ diye sordu.

Alphan’a partili arkadaşı Evliya Parlak’tan da tepki geldi. Parlak, ‘Gazetelere ilan vererek namaz kılınmaz’ diye konuştu.

MHP’li Hüseyin Akgül, ibadette şova ve riyaya yer olmadığını söyledi, ‘TV’lerin önünde ibadet olmaz. Şov, ibadeti bozar’ yorumunu yaptı.

SP Grup Başkanvekili Ömer Vehbi Hatiboğlu, ibadet yerlerini şov alanı yapmakla suçlayanların bunu yapmaması gerektiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!