CHP'li Elekdağ: Kerkük'e uluslararası kuruluşlar tarafından el konulmalı

Güncelleme Tarihi:

CHPli Elekdağ: Kerküke uluslararası kuruluşlar tarafından el konulmalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2007 20:52

CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, ”Dışişleri Bakanlığı, devletin bütün imkanlarını seferber ederek, Kerkük'e uluslararası kuruluşlar tarafından el konulmasını sağlamalıdır” dedi.

AK Parti ile CHP'nin, Irak'taki gelişmelerle ilgili genel görüşme açılmasına ilişkin verdikleri önergelerin öngörüşmesinde, önerge sahibi olarak söz alan Elekdağ, ABD'nin Irak'a yaptığı müdahalenin tam bir fiyaskoyla sonuçlandığını söyledi.

Elekdağ, Irak'ta mezhepsel iç savaş ile etnik temizlik yapıldığının görüldüğünü dile getirerek, “Irak ve Kuzey Irak'ın istikrarı, Türkiye'nin güvenliği açısından yaşamsal öneme sahip” dedi.

2000 yılında can çekişen PKK'nın 2003'ten sonra derlenip toparlandığını ve Türkiye'ye saldırmaya başladığını belirten Elekdağ, bunun arkasında TBMM'nin 1 Mart'ta aldığı kararın yattığını vurguladı. ABD'nin, bu karardan sonra PKK'yı hedeften çıkardığını anlatan Elekdağ, PKK'nın, Türkiye'ye karşı pazarlık için yedekte tutulduğunu kaydetti.

Elekdağ, Kerkük sorununun patlamaya hazır olduğunu, ABD'nin, Kerkük'ün demografik yapısının bozulmasına seyirci kaldığını ifade ederek, “Dışişleri Bakanlığı, devletin bütün imkanlarını seferber ederek, Kerkük'e uluslararası kuruluşlar tarafından el konulmasını sağlamalıdır. Bunun zamanı geldi ve geçti. BM ve uluslararası nezdinde gerekli girişimlere başlanmalıdır. Hükümet, ABD'nin Kerkük politikasının Türkiye açısından hasmane olduğunu tüm açıklığıyla anlatmalıdır” diye konuştu.

AK PARTİ'Lİ CEBECİ

AK Parti Sakarya Milletvekili Erol Aslan Cebeci de ABD'nin Irak'ta büyük yanlışlar yaptığını belirterek, Türkiye'nin Irak'a yönelik politikalarının gerçekçi ve tutarlı olduğunu söyledi.

Kerkük sorununun, Türkmenleri tatmin edecek şekilde çözülmesi gerektiğini dile getiren Cebeci, tek taraflı politikaların, Kerkük'te geri dönüşümü olmayan kırılmalara yol açacağını bildirdi.

Cebeci, Kuzey Irak'ta barınan ve Türkiye aleyhine faaliyette bulunan PKK'nın, yerel yöneticilerden hoşgörü ve destek aldığını vurgulayarak, ABD'nin, PKK konusunda verdiği sözleri tutmadığını kaydetti.

ABD'nin, müttefik bir ülke olarak bu konuda atılması gereken adımları atmadığını ifade eden Cebeci, “Türkiye'nin terörle mücadelede, yerinde ve zamanında kullanacağı araçlar var. Bu araçları kullanmada hiç kimsenin iznine, icazetine ihtiyacımız yok” dedi.

Konuşmalardan sonra, Irak konusunda genel görüşme açılması kabul edildi.

Başkanvekili Sadık Yakut, birleşimi, 23 Ocak Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!