CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Balığın başını koklayın

Güncelleme Tarihi:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Balığın başını koklayın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2015 01:31

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vatandaşlara açtığı davaları Mersin-Ankara yolculuğu sırasında Hürriyet’e değerlendirdi. Yargıya “Balık baştan kokar, önce orayı koklayın” çağrısı yapan CHP lideri şunları söyledi:

Haberin Devamı

OTURUP DÜŞÜNMELİ

“Eğer bir cumhurbaşkanı vatandaşları aleyhinde çok sayıda dava açıyorsa, bu davaları açmadan önce oturup bir düşünmeli, ‘insanlar neden bana tepkili’ demeli. Olgun bir insan en azından tepkinin haklı mı haksız mı olduğunu ölçmek ister. Çünkü Cumhurbaşkanlığı makamı sıradan bir makam değil, kin ve öfke ile hareket etmez, o makamdaki kişiler. Aksine Cumhurbaşkanı tüm halkı kucaklamak, hoşgörülü olmak zorunda. Ancak üzülerek söyleyeyim ki bu niteliklerin hiçbiri Erdoğan’da yok.

KURDUĞU PARTİYE ZARAR


Kibir ve öfkeyi yönetim tarzı seçmiş biri toplumu kucaklayamaz. Erdoğan zaten tüm halkın değil, sadece kendi yandaşlarının Cumhurbaşkanı olduğunu gösterip duruyor. Bu yaptıkları ile de en büyük zararı kurucusu olduğu partiye veriyor.

YARGI BAĞIMSIZ DEĞİL

Yargı, Türkiye’de bağımsız değil. Siyasi iktidarın arzularına uygun davalar açıyor, yine siyasi iktidarın beklentilerine göre de karar veriyor. Yargı, öncelikle oturup Cumhurbaşkanı’nın davranışlarını değerlendirmeli, bunun kararını vermeli. Anayasa’yı her gün ihlal eden bir Cumhurbaşkanı’na halkın tepki vermesinden daha doğal ne var? Yargının, bu davalar sürecine bakması gereken ilk nokta budur. Yani yargı, önce Cumhurbaşkanı’nın Anayasa çerçevesinde davranıp davranmadığına karar vermeli. Davranıyorsa tamam, davayı sürdürsün; ama değilse, Anayasa’yı açıkça çiğniyorsa sorgulanması gereken Cumhurbaşkanı’dır. Yargıçlar bunu düşünmeliler.

ANAYASA’YI İHLAL

Bu ülkenin her yargı insanı da bilir ki güzel bir söz var, ‘Balık baştan kokar’ diye. Yargı insanları önce balığın başına bakacak, orayı koklayacak ki kokunun nereden geldiğini bulabilsin. İşte o zaman eminim çıkıp, ‘Sayın Cumhurbaşkanı siz tarafsız değilsiniz, Anayasa’yı ihlal ediyorsunuz. Bu durumda vatandaşa nasıl dava açarsınız’ diye soracaklar, sormalılar. Anayasa’ya uygun davranıyorsa işte o zaman kimsenin itirazı da olmaz, yargı da ‘Gel şimdi bu davalarına bakayım’ der, demeli. Ancak herkes de görüyor ki Erdoğan’ın bizzat kendisi her gün, ‘tarafsız değilim’ deyip duruyor.”

Halasının elini öptü, dua istedi

Haberin Devamı

Partisinin 125’inci mitingi için dün memleketi Tunceli’ye gelen Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile platforma çıktı. Mitingi Kılıçdaroğlu’nun amcası İbrahim Karabulut, halası Nimet Karabulut ve dayısı Hasan Gündüz de en ön sıradan izledi. Kılıçdaroğlu halasının elini öptü, duasını istedi. Konuşmasında ise “İnşallah Dersimli Kemal başbakan olacak. Bir Tuncelilinin başbakan olması barışın güvencesidir” diyen CHP lideri daha sonra Elazığ ve Malatya’ya geçti. Okan KONURALP / TUNCELİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!