CHP AYM’ye Köşk’ü beklemeden gidecek

Güncelleme Tarihi:

CHP AYM’ye Köşk’ü beklemeden gidecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2014 01:57

HSYK düzenlemesi, bugün yeniden gündeme alınıyor. AK Parti, Kurul’un iki kez toplanamamasını gerekçe göstererek rafa kaldırdığı HSYK düzenlemesini yeniden gündeme aldı.

Haberin Devamı

Parti, anayasaya aykırı olduğunu iddia ettiği 6 maddeyi metinden çıkarıyor, kalanları da önergelerle değiştiriyor. Ancak CHP, tutumunu değiştirmedi, düzenlemeyi Çankaya Köşkü’ndeki onay sürecini beklemeden Anayasa Mahkemesi’ne götürecek. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, dün düzenlediği basın toplantısında, HSYK teklifi yasalaştığında Cumhurbaşkanı Gül’ün onayını beklemeksizin, kanun numarası alınır alınmaz, Anayasa Mahkemesi’ne dava açacaklarını söyledi. Bu sıradışı yöntemin geçmişte örnekleri olduğunu belirten Hamzaçebi, hükümetin bu yasa ile yetki gaspında bulunacağını, Yüksek Mahkeme’ye yapacakları başvuru ile “Yasanın yok hükmünde olduğunun” tespitini isteyeceklerini belirtti. Hamzaçebi, “Hükümet o yasal düzenleme girdikten sonra süratle atamalara girişecek. O atamalardan sonra yasanın iptal edilmesi halinde, atamaların iptali diye bir durum söz konusu değil. Elbette amacımız, hükümetin HSYK’da yapacağı tasarrufu engellemektir” dedi.

Haberin Devamı

Teklif Anayasa’ya aykırı

Hamzaçebi, şöyle devam etti: “Meclis gündeminde 2 demokratikleşme paketi var. Bunlardan biri Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen paket ve temel hedefi Gezi Parkı olayları benzeri protestoların tekrar yaşanması halinde katılanları en ağır şekilde cezalandırmak, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun herkese vermiş olduğu hakları engellemek. 2’nci paketin ana hedefi ise Özel Yetkili Mahkemeleri kaldırma görüntüsü altında rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını önlemek. Sayın Başbakan medyayı kontrol ederken öte taraftan adeta bir baş yargıç unvanı alarak tüm yargıyı kontrol etmek istiyor. Onun istediği kararları verecek bir yargı sistemi yaratmak istiyor. HSYK’nın Genel Kurulu’nun toplanamamış olması nedeniyle HSYK’yı tehdit ediyor. Bu tehdide hiç kimse pabuç bırakmayacaktır. O bekleyen teklif Anayasa’ya aykırıdır, yoklukla maluldür. Teklif TBMM’de kabul edilir edilmez, yayımını beklemeden, yokluğun tespiti, yürütmenin durdurulması ve iptali için CHP dava dilekçesine Anayasa Mahkemesi’ne götürüp teslim edecektir. Sayın Başbakan’a, hükümete, o yarım kalmış yasayı çıkarmalarını tavsiye etmiyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!