Ceza KKTC’yi tanıttı

Güncelleme Tarihi:

Ceza KKTC’yi tanıttı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2006 11:40

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, F1 İstanbul GP'sinin ödül töreninde yarış birincisi Felippe Massa'ya kupasını vermesi Türkiye'ye 5 milyon dolara mal oldu. Yaklaşık 2,5 milyar insanın canlı izlediği yayında KKTC Cumhurbaşkanı olarak takdim edilmesinin ardından yaşanan krizin faturası ağır. Ancak, verilen ceza, Talat’ın kupa törenindeki tanıtımdan çok daha fazla reklamına neden oldu. ABD'den Avrupa'ya, Uzak Doğu'dan Afrika'ya kadar yüzlerce TV, gazete ve internet sitesi verilen rekor ceza nedeniyle haberi ‘F 1’e siyaset bulaştı’ başlığıyla manşetlerine taşıdı.

Haberin Devamı

GUARDIAN: TÜRK YETKİLİLERİ İKNA ETTİ

İngiliz The Guardian gazetesi, Mehmet Ali Talat’ın dünya çapındaki milyonlarca izleyiciye “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı” olarak takdim edilmesinin Rumları ve bunun “sporun siyasi tarafsızlığının bir ihlali olduğu”nu düşünen FIA’yı kızdırdığını yazdı.

FIA kaynaklarının Paris’e çağırılan Türk yetkililerinin eylemi “kasıtlı bir eylemden çok fırsatçılık” olduğu konusunda FIA konseyini ikna ettiğini söylediklerini kaydeden Guardian gazetesi, Türk tarafının itiraz etme hakkını kullanmayarak cezayı ödeyeceği işaretlerinin bulunduğunu belirtti. Gazete, cezanın Avusturya’ya 2002 yılında verilen cezadan 10 kat yüksek olduğuna da dikkat çekti.

INDEPENDENT: KARARIN ARKASINDA YARIŞÇILARIN ÖVGÜSÜ VAR

The Independent de, Türkiye’deki büyük yarış düzenleyicilerine araba yarışları tarihinin en büyük para cezasının verilmekle birlikte korkulan olmadığını, İstanbul’un F1 yarışlarından çıkarılmadığına dikkat çekti. KKTC’nin BM tarafından ayrı bir ülke olarak tanınmadığı için FIA’nın siyasi tarafsızlığının ihlal edildiği için öfkeli olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

Cezanın ödenmesi için 30 günlük bir süre verildiğine işaret eden gazete “Geçen yıl ilk yarışa sahne olan Türk pisti, yarışçılarca ve takım yöneticilerince övüldü. Bu da, büyük olasılıkla konseyin İstanbul yarışına son vermeme kararının arkasındaki nedendir” yorumunu yaptı.

The Times gazetesi ise bu cezanın İspanya’nın Jerez pistine verilen kapama cezasından çok daha hafif olduğuna dikkat çekti.

YUNAN BASINI TÜRKİYE UCUZ KURTULDU

Yunan basını, Türkiye’nin, Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix’si yetkililerinin ödül töreni sırasında Formula 1 yasalarını ihlal ettikleri için FIA tarafından cezalandırıldıklarını belirtirken, Türkiye’nin cezadan ucuz kurtulduğunu yazdı. Yunan basınında yer alan başlıklar şöyle:

Katimerini: FIA’dan Türkiye’ye ağır ceza. FIA İstanbul’daki ödül törenini siyasi sebepler için kullandıkları için Türkiye’yi cezalandırdı.
Elefterotipia: Formula 1: Talat’ın varlığı için Türklere ağır ceza
Ta Nea: Türkiye Grand Prix’si, 2007 yılı için FIA’nın takvimine normal olarak girecek. Türkiye, Talat’lı ödül töreninden para cezası ile ucuz kurtuldu.
Etnos: Pahalıya mal oldu.  Bir spor organizasyonunda yapılan siyasi kışkırtmalar cezasız kalmamalı.
Sportime: Türkler ucuz kurtuldu
İn.gr: 5 milyon dolarlık para cezası
Sport.gr: Tahrik için ceza ödüyorlar
Sport.24: FIA’dan Türkiye’ye para cezası
Sportnet: Türkiye’ye 5 milyon dolarlık para cezası

Haberin Devamı

PİSTİN GÜZELLİĞİ CEZAYI HAFİFLETTİ

International Herald Tribune gazetesi, olayı 'Seremoni 5 milyon dolara mal oldu' başlığıyla sayfalarına taşıdı. Gazete, rekor cezaya rağmen pistin F1 takviminde kalmasının önemli bir kazanç olduğunu belirtti. Tribune, Rumların da görüşlerine yer vererek cezayı az bulmalarına değindi.

Amerikan CNN International televizyonu, KKTC sorununa değindiği haberinde adanın kuzeyinde Türkiye'nin işgalinin ardından sadece Ankara'nın tanıdığı bir ülke bulunduğuna değindi.CNN, İstanbul GP'sinin takımlar ve sürücüler tarafında çok beğenildiğini ve ikinci yılında Belçika'nın Spa pisti gibi bir klasik haline geldiğini belirtti.

Haberin Devamı

TAKVİMDE KALMAK TÜRKLERE YETTİ

İrlanda gazetesi Irish Examiner gazetesi ise rekor cezanın 30 gün içinde ödenmesi gerektiğini vurgulayarak TOSFED yetkililerinin bu parayı bulmak için zamanın az olduğundan şikayet ettiğini duyurdu. Gazete, Türkiye'nin takvimden çıkarılmasının pistin ve organizasyonun geçen yıl gösterdiği başarı nedeniyle takımların baskısıyla engellendiği yorumunu da yaptı.

Kanada'nın TSN spor kanalı ise olayı izleyicilerine son dakika gelişmesi olarak duyurdu ve 2002'de Ferrari sürücülerine verilen 1 milyon dolarlık cezanın ardından verilen en yüksek ceza olduğunu belirtti. Kanal, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin sözlerinen yer vererek İstanbul'un yarış takviminde kalmasının Türkiye için kazanç olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

Güney Afrika cumhuriyet gazetesi Cape Times, Türk tarafının sonuçtan memnun olduğunu belirterek pistin takvimden çıkarılmamasının olumlu bir karar olduğunu yazdı.

Çin Xinhua Haber Ajansı, KKTC'den bahsetmeden 'ödül töreninde yaşanan kural dışı davranış' nedeniyle Türkiye'ye verilen para cezasını abonelerine duyurdu. Bu haberi ajansın abonesi olan hemen hemen tüm Çin gazeteleri sayfalarında kullandı.

Malezya Star Gazetesi de Talat'ın ödül vermesinin Türkiye'ye pahalıya mal olduğunu belirterek gelmiş geçmiş en yüksek cezayla karşı karşıya kalındığı yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!