Büyük yürüyüş sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Büyük yürüyüş sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 75'inci yılı nedeniyle ülke çapında düzenlenen etkinlikler, tüm hızıyla sürüyor. Önceki gün düzenlenen ve milyonların katıldığı Cumhuriyet Yürüyüşü'nün ardından, sivil toplum örgütleri, resmi kuruluşlar, özel sektör ve vatandaşlar, kendi ölçeklerinde çeşitli etkinlikler düzenliyorlar.

AKM'ye dev Atatürk portresi

Atatürk Kültür Merkezi'ne 800 metrekarelik dev bir Atatürk portresi asıldı. Binanın tamamını kaplayan Atatürk portresi, Taksim Meydanı'ndan geçenlerin ilgisini çekiyor. Bugüne kadar hazırlanan en büyük Atatürk portrelerinden biri olan ve bez üzerine basılı portrenin bilgisayar tekniği kullanılarak gerçekleştirildiği belirtildi.

Kurtuluş Savaşı ve edebiyatımız

Yirminci yüzyılın en büyük kahramanlık ve bağımsızlık destanlarından biri olan Türk Kurtuluş Savaşı hakkında yazılmış eserler, büyük bir antolojide toplandı. Oğlak Yayınları'nın Cumhuriyet'in 75'inci yılı nedeniyle yayımladığı ‘‘Kurtuluş Savaşamız ve Edebiyatımız’’ adlı eseri, Selim İleri, İnci Enginün ve Zeynep Kerman hazırladı. Kitapta Halide Edip Adıvar'dan Erendüz Atasü'ye, Nazım Hikmet'ten Necip Fazıl Kısakürek'e kadar, her görüşten yazarın eserleri yer aldı. Kitapta türk edebiyatının 100 ünlü isminin eserleri yer alıyor.

Faksla kutlama

Türk Gençliğine Hizmet Vakfı, Cumhuriyetin 75'inci yılı nedeniyle faksla kutlama kampanyası başlattı. Atatürk'ün karakalem partresinin yeraldığı ‘‘Ulu önder Atatürk, Kurduğun Cumhuriyetin sonsuna kadar yaşayacağının sarsılmaz inancıyla, seni bir kez daha bağrımıza basıyoruz’’ yazılı metin binlerce işyerine fakslandı. Metnin İngilizcesini de yazan vakıf, faks metninin zincirleme olarak yurtiçinde ve yurtdışında tüm kuruluşlara gönderilmesi çağrısı yaptı.

75. yıl defilesi

Cumhuriyetin 75'inci yıl coşkusu podyumlarda fırtına gibi esiyor. Türkerler Mağazası'nın Ankara Kızılay Meydanı'ndaki kış koleksiyonu tanıtımının finalinde mankenler, podyuma komando kıyafetleri ve ellerinde tüfeklerle çıktı. Kızılay'ı dolduran yüzlerce kişinin söylediği 10'uncu Yıl Marşı eşliğinde manken Emine Ün Atatürk portresi taşıdı. Merve İldeniz, Gözde Tan, Aysun Kayacı, Emine Ün, Şebnem Dinçgör ve Tuğba Özay gibi mankenlerin katıldığı defileyi kalabalık bir halk topluluğu izledi.

Dev çocuk korosu hazır

İzmir'de Cumhuriyet'in 75'inci kuruluş yıldönümünde konser vermeye hazırlanan öğrenciler, Cumhuriyet Alanı'nda son provalarını yaptı. 13'ü özel, 53 ilköğretim okulundan seçilen 2 bin 500 öğrenci, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda seslendirecekleri şarkılarla marşları söylerken vatandaşlar tempo tuttu. Marşları coşku içinde seslendiren çocuklar, heyecanlarını anne ve babalarıyla paylaştılar.

Faruk Geç'ten Atatürk sergisi

Ressam Faruk Geç'in 34 Atatürk tablosundan oluşan sergisi, Ankara'da büyük ilgi görüyor. Sanatçı, ilk sergisini Kızılay Akbank Sanat Galerisi'nde açtı. 1931 doğumlu Geç, Cumhuriyetin 75'inci yılında Atatürk'e olan vefa borcundan dolayı bu anlamlı projeye imza attığını açıkladı. 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olan tablolar daha sonra İzmir, Adana ve İstanbul'da sergilenecek. 1955 yılında Hürriyet Gazetesinde yazıp resimlediği yaşam öyküleri ile dikkat çeken Geç, bu kez Atatürk resimleri ile dikkat çekiyor. Geç'in çalışmaları 17 Kasım tarihine kadar görülebilecek.

Her yer bayrak

İstanbul'un her yeri ay-yıldızlı bayraklarla donandı. Cumhuriyet'in 75'inci yıl çoşkusu sokak sokak, ev ev yaşanırken, Mısırçarşısı'ndan, Kapalıçarşı'ya, büyük meydanlar ve bazı camilerin minareleri arasına da Türk bayrağı asıldı. Cumhuriyet Bayramı'na çok az bir süre kala büyrük satışları da arttı. Öte yandan Cumriyet Bayramı'na sayılı saatler kala, bayrak satışlarında da patlama yaşandı. Satıcılar günde 100'ün üzerinde bayrak ve flama sattıklarını söylediler.

Musa Eroğlu'ndan 29 Ekim albümü

Türk halk müziğinin sevilen sanatçısı Musa Eroğlu, Cumhuriyet'in 75'inci yılına yetiştirmeye çalıştığı ‘‘Kavimler Kapısı Anadolu’’ adlı albümünü tamamladı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü piyasaya çıkacak olan albüm için Anadolu ve büyük kentlerin müzik marketleri siparişlerini iki ay önceden verdi. Eroğlu, Duygu Müzik'ten piyasaya sürülecek olan 11'inci albümündeki eserlerinin çoğunu Toros Dağları eteklerinde bulunan evinde yaptı. Sanatçı, ‘‘Cumhuriyet Bayramı için en iyi çalışmayı gerçekleştirdiğime inanıyorum’’ dedi. Musa Eroğlu'nun albümünde 15 yeni türkü bulunuyor.

Erciyes'in zirvesinde 29 Ekim Bayramı

Kayseri, Ankara, İstanbul, İzmir'den 60 dağcı, Erciyes Üniversitesi Dağcılık Kulübü ve Hacılar Dağcılık ve Kayak Spor Okulu öncülüğünde, Cumhuriyet'in 75'inci yılı nedeniyle Erciyes Dağı'na tırmanacak. 28 Ekim günü, Şeytan Deresi mevkiinden Erciyes Dağı'nın 3 bin 916 metre yüksekliğe tırmanmaya başlayacak olan dağcılar, 29 Ekim sabahı zirveye ulaşacaklar. 4 ilden 60 dağcı, zirveden Atatürk ve silah arkadaşlarının anısına saygı duruşu bulunacak. Dağcılar, İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra, zirvede Türk bayrağını dalgalandıracaklar. Dağcılar Cumhuriyet’in 75. yılını Erciyes’in zirvesinde kutlayacakları için mutlu oldukların söylediler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!