Bütçeye göre meslek

Güncelleme Tarihi:

Bütçeye göre meslek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2023 07:00

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayan tercih süreci her sene olduğu gibi dikkatleri yine vakıf üniversitelerinin ücretlerine yöneltti. Geçtiğimiz yıl yıllık ücreti 240 bin 750 TL olan Sabancı Üniversitesi, bu yıl 510 bin TL oldu. Koç Üniversitesi ise yıllık ücretini 520 bin TL olarak açıkladı. Öte yandan tıp ve diş hekimliği için istenen ücretler 300 bin TL’nin üstünde. Pilotaj bölümü ise 382 bin TL’yi buldu.

Haberin Devamı

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar için tercih stresi başladı. Yüksek dilimlerdeki öğrenciler bölüm sıralamalarına göre tercih yaparken bazı öğrenciler de sundukları farklı avantajlar sebebiyle rotasını vakıf üniversitelerine çevirdi. Ancak genel olarak yükselen fiyatlar ve ekonomik kriterler vakıf üniversitelerinin de ücretlerine yansıdı. Koç Üniversitesi’nin yıllık eğitim ücretinin 520 bin TL olduğunu duyurması sosyal medyada tepki çekti. Ancak adayların seçtiği mesleğe göre almak istediği eğitimlerin faturası bölümlere göre değişiyor.

İLK SIRADA Koç Üniversitesi
Üniversitelerinin 2023-2024 eğitim ücretini bir bir açıklamaya başlamasının ardından en yüksek rakamla Koç Üniversitesi dikkat çekti. Üniversitenin bu yıl yerleştirilen öğrenciler için eğitim-öğretim ücreti tıp fakültesi dışındaki programlar için 520 bin TL olarak belirlendi. Yabancı Dil Hazırlık Programı ücreti tüm bölümler için aynı. Ancak tıp fakültesi için istenen ücret yarı burslu olarak 358 bin TL. Sabacı Üniversitesi de yeni girişli tüm lisans programları ve hazırlık sınıfı dil eğitimi öğrencileri için öğrenim ücretini 510 bin TL olarak belirledi. Geçtiğimiz yıl bu rakam 240 bin 750 TL olarak açıklanmıştı.

Haberin Devamı

Tüm bölümler için eğitim ücretini sabit tutan bir diğer üniversitede İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi oldu. Üniversitenin tüm bölümler için 2023-2024 yılı eğitim ücreti 300 bin TL olarak belirlendi.

MİMAR YA DA MÜHENDİS OLMAK 297 BİN TL
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde hazırlık sınıfı okumanın bedeli 279 bin TL. Eğer İngilizce biliyorsanız ve avukat olmak istiyorsanız yıllık 374 bin 500 TL’yi, mimar, mühendis veya psikolog olmak için de 297 bin 500 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor.

ORTALAMA 350 BİN TL’YE DİŞ HEKİMİ
Hazırlık sınıfı 269 bin TL olan Yeditepe Üniversitesi’nde ise diş hekimi olmak için 414 bin TL ödemek gerekiyor. Diğer bölümler için fiyatlar 230 bin TL ile 269 bin TL arasında değişiyor. Başkent Üniversitesi’nde hem tıp hem de diş hekimliği bölümleri için 345 bin TL talep ediliyor. Bahçehir Üniversitesi’de diş hekimliği okumak 405 bin TL.

Haberin Devamı

PİLOTAJ BÖLÜMÜ UÇTU
Aynı üniversiteside pilotaj eğitimi almak ise 288 bin TL. Diğer yandan Özyeğin Üniversitesi’nde Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Havacılık Yönetimi bölümü 340 bin TL oldu. Geçtiğimiz yıl 164 bin TL olan Pilotaj bölümü de 382 bin TL’yi buldu.

ZORUNLU İNGİLİZCE HAZIRLIK PROGRAMI
Altınbaş Üniversitesi 2023- 2024 akademik yılından itibaren zorunlu İngilizce hazırlık programı ücretinde tavan ücret uygulamasına geçti. Buna göre zorunlu İngilizce hazırlık programının tavan ücreti 80 bin TL olarak belirlendi.

PEŞİN YA DA TAKSİTLİ ÖDEMEDE FARK VAR
Kadir Has Üniversitesi’nde İngilizce hazırlık, iletişim, iktisadi idari ve sosyal bilimler, hukuk, sanat ve tasarım (tiyatro hariç) ile mühendislik fakültelerinde okumak 329 bin TL. Ancak taksitle ödemek yapmak isteyenler için ücret 350 bin TL’ye ulaşıyor.

Haberin Devamı

İZMİR’DE DE ÜCRETLER YÜKSELDİ
Öğrencilerin tercih ettiği iller arasında yer alan ve diğer büyükşehirlere göre daha ucuz olarak bilinen İzmir’deki İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde hazırlık sınıfı ve görsel sanatlar bölümleri 220 bin, psikolojiise 260 bin TL.

KILAVUZDA YER ALMADI
Vakıf üniversitelerinin eğitim ücretlerinin eskiden ÖSYM’nin tercih kılavuzunda yer aldığına dikkat çeken eğitim uzmanı Salim Ünsal şu paylaşımı yaptı: “Vakıf ücretlerinin kılavuzda olmaması büyük bir eksikliktir. ÖSYM geçen yıldan beri bu kapıyı açarak büyük bir keyfiliğe ortam hazırlamış oldu. Eskiden olduğu gibi her üniversitenin eğitim ücretleri belli bir standarda göre kılavuzda ayrıntılı olarak yer almalıydı.”

BAKMADAN GEÇME!