Bursa'da Çeçen feryadı

Güncelleme Tarihi:

Bursada Çeçen feryadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Rusya'nın Çeçenistan'a karşı başlattığı savaş, Milli Gençlik Vakfı'nın Bursa'daki mitingiyle kınandı. Mitinge katılanlar Çeçenistan'da soykırım yapıldığını haykırarak Başbakan Bülent Ecevit'i de duyarsızlıkla suçladı.

RUSYA'nın Çeçenistan'a karşı başlattığı saldırıyı kınamak amacıyla Bursa'da düzenlenen mitinge yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Başbakan Bülent Ecevit ve hükümet aleyhine sloganlar atıldı.

Milli Gençlik Vakfı Bursa Şubesi tarafından düzenlenen mitinge, FP Grup Başkanvekili Abdüllatif Şener de katıldı. Bursa Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı özel timlerin güvenlik önlemi aldığı mitinge katılmak isteyenlere üst araması yapıldı.

ECEVİT'E ELEŞTİRİ

Sık sık tekbir getirilen mitingte ‘Ecevit Rusya’ya', ‘Türkiye Çeçenya omuz omuza’, ‘Millet bizimle’ sloganları atılırken, benzer pankartlar taşındı.

Milli Gençlik Vakfı Bursa Şube Başkanı Necati Aslan, Başbakan Bülent Ecevit'i eleştirdi ve hükümetin Çeçenistan sorunuyla yeteri kadar ilgilenmediğini ileri sürdü.

Fazilet Partisi Grup Başkanvekili Abdüllatif Şener, Çeçenistan'ın Kafkas Dağları'nın ortasında, Rusların Anadolu'ya ayak basmasını engelleyen, Türkiye için bir güvenlik şeridi olduğunu söyledi.

ÇEÇEN DESTANI

Şener mitingde yaptığı konuşmada, Çeçenlerin 250 yıldan bu yana özgürlük mücadelesi vererek bir destan yazdıklarını belirtti.

Şener, ‘‘Medeni dünya ülkeleri diyorlar ki, (Rusya Çeçenistan'da soykırım yapıyor) ama sadece ve sadece uyarı yapıyorlar. Kosova'da olduğu gibi uçaklarını göndermiyorlar’’ dedi.

Başbakan Bülent Ecevit'in Rusya gezisi öncesi söylediği, ‘‘Çeçenistan Rusya'nın iç meselesidir’’ sözünü bir gaflet olarak değerlendiren Şener, iktidar ortakları MHP ve DSP'nin bu sözlerle dünya ülkelerinin yapmadığını yaptığını öne sürdü.

KURTLAR, KUŞLAR DUYSUN

Şener, ‘‘Siz yaşasın bağımsız Çeçenistan diyorsunuz, Ankara'da iktidar sahipleri bir gün bu sesi duyacaklar, hatalarını düzelteceklerdir. Bakalım sizin bu sesiniz, kurtları kuşları uyandıracak mı...’’ diye konuştu.

Çeçenistan'ın Ortadoğu ve Türkiye Temsilcisi İsa Abzatov, 1994-96 savaşında Rusların Çeçenistan'ı almak için geldiğini ancak başaramadığını belirterek, ‘‘Şimdi yine geldiler ama başaramayacaklar, geldikleri gibi gidecekler’’ dedi.

VAHŞET VE SOYKIRIM

Milli Gençlik Vakfı Genel Başkanı İlyas Töngüç, Çeçenistan'da Ramazan ayında bir vahşet ve soykırım yaşandığını ifade ederek, Rus güçlerinin silah gücüne güvenerek kundaktaki bebekten, beli bükülmüş ihtiyara kadar kıyım yaptığını öne sürdü.

Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı ve Bursa'nın yanı sıra İstanbul, Eskişehir, Kütahya'dan da katılanların olduğu miting, olaysız sona erdi.

8 bin Çeçen savaşçı direniyor

RUS savaş uçakları, Çeçenistan'ın başkenti Grozni ve ülkenin güneyindeki Çeçen güçlere ait mevzileri bombalamayı sürdürdü.

Savaş uçakları ve helikopterler, son 24 saatte 60 sorti yaptı.

Savaş uçakları ve helikopterlerin Grozni'deki Çeçen güçleri mevzilerini, başkent yakınındaki Argun Vadisi'ni ve güneydeki Vedeno ile Şali kasabalarını hedef aldıklarını, 4 adet uçaksavar ile diğer hedeflerin vurulduğunu belirttiler.

HAYALET KENT

Rus güçleri, önceki Grozni'nin güneybatısındaki Çernoreçiye Bölgesi'nin hemen hemen tamamını ele geçirdiklerini bildirmişlerdi. Grozni'de bulunan sınırlı sayıdaki gazetecilerden Reuters muhabiri, Grozni'nin bir ‘‘hayalet kent’’ görünümünde olduğunu, çoğu yaşlı insanların karanlık ve soğuk mahzenlerde, çok az yiyecekle yaşamak zorunda kaldıklarını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!