Bu dava bitmez

Güncelleme Tarihi:

Bu dava bitmez
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye önce, Milliyet Gazetesi Başyazarı ve Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi'nin 1 Şubat 1979'da öldürülmesiyle sarsıldı. 11 yıl sonra İstanbul'da Çetin Emeç ve şoförü Sinan Ercan, üç yıl sonra da Uğur Mumcu katledildi. Aslında Türkiye, gazeteci katilleri açısından cennet ülke. Gazeteci cinayetlerinin çoğu faili mechul. Bazıları soruşturma aşamasından bir adım ileri gidemiyor. İşte o kaplumbağa hızıyla ilerleyen Emeç dosyasının kronolojisi:

7 Mart 1990

Çetin Emeç evinin önünde şoförü Sinan Ercan'la birlikte öldürüldü. Teröristler otomobillerini Bostancı Karakolu dibine bırakıp, kaçtılar.

8 Mart 1990

Atatürk Havalimanı'nın otoparkında açık mavi Renault 12 TS terk edilmiş olarak bulundu. Tordipoda gözünde bulunan Hürriyet'in 1. sayfasındaki Çetin Emeç'in fotoğrafı kırmızı kalemle çizilmişti.

18 Ekim 1990

İstanbul Emniyet Müdürü Hamdi Ardalı görevden alındı. Yerine Mehmet Ağar atandı. Kapatılan Emeç dosyası yeniden açıldı, içinden görgü tanıklarının bile adresleri çıkmadı.

11 Ekim 1991

Gayrettepe'de Emniyet Müdürlüğü'nün 200 metre ilerisinde, çalıntı bir Toyota'yı sahibinin görüp tanıması, olayların akışını değiştirdi. Bu araçtan Turan Dursun'u vuran silah çıktı ama içindekiler kaçtılar. Aracı kullananın iki cinayette de tetikçilik yapan 'Nezih Beyret' sahte kimlikli kişi olduğu ortaya çıktı.

16 Ekim 1993

Çetin Emeç, Turan Dursun, Uğur Mumcu, Bahriye Üçok ve Muammer Aksoy'un öldürülmesi emrini veren, İran yanlısı terör örgütü İslami Hareket'in Türkiye Askeri Birim Genel Sorumlusu ve İcra Şurası üyesi 'Deniz' kod adlı Ekrem Baytap, İstanbul Fatih'te yakalandı.

6 Kasım 1993

Çetin Emeç suikastının planlayıcılarından, İslami Hareket örgütü üyesi Abdullah Bilen, Merter'deki Garanti Bankası soygunundan sonra polisle girdiği çatışmada öldürüldü. Suikastta, İngram marka silahı kullanan, 'Nezih Beyret' sahte kimlikli 'Kemal' kod adlı tetikçi, çatışma sırasında ikinci kez polisin elinden kaçmayı başardı.

25 Kasım 1995

Üsküdar Barbaros Mahallesi'nde polisle çatışmaya giren, Çetin Emeç suikastı tetikçilerinden Tamer Aslan, yaralı olarak yakalandı.

30 Kasım 1995

Tamer Aslan'ın ifadesiyle, Emeç Suikastında İrfan Çağrıcı ile birlikte tetiği çeken, 'Nezih Beyret' sahte kimlikli teröristin gerçek adının Muzaffer Dalmaz olduğu belirlendi. Dalmaz hala firarda.

10 Mart 1996

İslami Hareket örgütünün 'Ameliyat Timi' sorumlularından, Emeç suikastinin tetikçilerinden İrfan Çağrıcı, Kadıköy'de bir banka şubesinden İran kaynaklı yüklü miktarda parayı çekerken yakalandı.

EVLERE ŞENLİK

Çetin Emeç, şoförü Sinan Ercan, yazar Turan Dursun ve iki İranlı rejim muhalifini öldürdükleri iddia edilen İslami Hareket Örgütü üyesi 41 sanık, İstanbul 3 No'.lu DGM'de tam üç yıldır yargılanıyor. Son duruşmada örgüt üyesi oldukları iddiasıyla yargılanan sanıklar Kutbettin Gök ve Mehmet Zeki Yıldırım tahliye edildi. Örgütün yöneticisi, Emeç cinayetinin tetikçisi olduğu ileri sürülen İrfan Çağrıcı 2 yıldır duruşmalara katılmıyor. Dava hálá devam ediyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!