‘Biriktirmek değil paylaşmak da önemli’

Güncelleme Tarihi:

‘Biriktirmek değil paylaşmak da önemli’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2015 20:29

İzmir’deki Arkas Sanat Merkezi’nde ‘Antik Anadolu’nun Tanıkları’ adlı sergide Türkiye’de ilk kez Arkaik dönem sikkelerini ve objeleri sergileyen koleksiyoner Muharrem Kayhan, biriktirmek kadar paylaşmanın da önemli olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

İŞADAMI Muharrem Kayhan’ın sikke, madalyon ve tarihi objelerden oluşan koleksiyonu, İzmir’deki Arkas Sanat Merkezi’nde 10 Aralık’ta açıldı. Müjde Unustası’nın sergi direktörlüğünü, Jean Luc Maeso’nun küratörlüğünü yaptığı ‘Antik Anadolu’nun Tanıkları – Muharrem Kayhan Koleksiyonu’ sergisi 20 Mart’a kadar açık kalacak. Tarihçi ve öğretim üyelerinden oluşan komitenin seçtiği eserlerin yer aldığı sergide 477 sikke ile birlikte günlük hayatta yer alan ve ait oldukları dönemin yaşam biçimini ortaya koyan yaklaşık 300 adet obje bulunuyor. Ziyaretçilere antik çağdaki yaşantının çeşitli yönlerini keşfetme imkânı sunan serginin ana konu gruplarını; Arkaik Dönem, Nekropol, Karya, İon şehirleri, kült objeleri, tanrı ve tanrıçalar ile ev, kadın aksesuvarları ve hayvan figürleri oluşturuyor. Ayrıca Roma imparatorluk dönemine ait ve hepsi Anadolu’da basılmış sikke ve madalyonlardan oluşan 45 örnek de sergileniyor. Sergideki en eski tarihli eser ise MÖ 5500’e ait 4 santimlik bir kadın heykeli. Muharrem Kayhan, Türkiye’de ilk kez Arkaik sikkelerin sergilendiğini, bunun da hem bir ilk hem de son olacağını belirterek, koleksiyoner için sadece biriktirmenin değil, onları paylaşmanın da önemli olduğunun altını çizerek, “Sadece biriktirmek değil paylaşmak da önemli. Altını çizmek istiyorum; bunların doğduğu yer burası, burada olacaklar ve bir daha da sergilenmeyecekler” dedi. Kayhan sözlerini şöyle sürdürdü: “Hele bu koleksiyoner için sergilenecek olanlar küçük sikkeler, küçük objeler gibi teşhiri zor nesnelerse bu heyecanımızı daha da artırıyor.”

Haberin Devamı

ÖĞRENCİLER MUTLAKA GÖRMELİ

Sergi açılışı öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Arkas Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas da, “Okul müdürleri sergiye öğrencileri mutlaka getirmeli. Okulları arıyoruz ve çocukları getirin diyoruz. Çocuklar bir daha böyle şeyleri görme fırsatı bulamazlar. O nedenle bu fırsatı iyi değerlendirmeli. Böylece ya arkeolojiye ya da bölge tarihe merakları başlayacaktır. Bu sergi öğrencilere sebep olsun” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!