Bir aslan vejetaryen burgerla yaşayabilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Bir aslan vejetaryen burgerla yaşayabilir mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2016 13:35

Vejetaryan burger nedir? Sebzeler ette bulunan proteinleri içerir mi? Etoburluk ve otoburluk zorunlu evcilleşmeden mi kaynaklanır? Peki, bir aslan vejetaryan burgerla yaşayabilir mi? İşte cevabı..

Haberin Devamı

Et yerine geçen şeyler genelde övgülerin değil, eleştirilerin hedefi. Sebzeler, ette bulunan tam proteinleri içermiyor. Ayrıca her biri farklı lezzet ve dokular sunan kas, kiriş, kan ve diğer doku çeşitliliğine sahip değil.

Kediler için et, tercihten ibaret değil. Kedigiller zorunlu etobur olarak evrimleşmiş ve doğada, sağ kalabilmek için et yemek zorunda. Philadelphia Hayvanat Bahçesi’nin beslenme programı müdürü Barbara Toddes, bir aslanı hayvanat bahçesinde bile vejetaryen burgerle beslemenin mümkün olmayacağını söylüyor: “Bunun dizel motora benzin koymaktan farkı yok.” Aslanların dişleri tahılları ve bitki selülozunu öğütmek değil, eti parçalamak için yapılmış. Mideleri proteinleri ve yağları parçalamak için büyük oranda enzimlerden yararlanıyor ve karbonhidratları sindirmek için gereken bağırsak mikroplarına sahip değiller.

Haberin Devamı

Öte yandan, “evcil kediler eğer tanıdık bir kıvam ve dokuya sahipse vejetaryen mamayla beslenebiliyor” diyor Pennsylvania Üniversitesi’nden beslenme uzmanı veteriner Kathryn Michel. Fakat bunun doğal ya da sağlıklı olmadığı konusunda da uyarıda bulunuyor. Tümüyle bitki esaslı bir beslenme, kedilerin kendileri için temel besinler olan taurin ve kobalamin almasını önlüyor. Bunlar olmayınca da kedilerde retinal dejenerasyon, kardiyomiyopati ve muhtemelen idrar yolu problemleri ortaya çıkıyor. Evcil hayvanlarını vejetaryen diyete alıştırmaya niyetli olanlar, kedi yemlerine bu gıdaların sentetik versiyonlarını katabiliyor. 2004’te yapılan bir araştırmada Michel, 17 vejetaryen kedinin kan tahlilini yaptı ve 14’ünün taurin ve kobalamin düzeyi normal çıktı. Sizin anlayacağınız, kedinizi vejetaryen burgerle besleyebilirsiniz ama kedinin aslan olmaması şartıyla.

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!