Beştepe'de buluştular

Güncelleme Tarihi:

Beştepede buluştular
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2016 02:11

Eski bir gazete patronu ile bir dönem kendisiyle çalışan eski muhabiri, yıllar sonra aynı çatı altında yeniden buluştular. Bu kez aralarında patron-çalışan hiyerarşisi yok. İkisi de Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı yerleşkesindeler. Ortak paydaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanları arasında yer almaları.

Haberin Devamı

DEMİREL VE ERBAKAN'IN DANIŞMANLIĞINI DA YAPMIŞTI
İlnur Çevik’le başlayalım. 1952 doğumlu. İlkokulu İngiltere’de, ortaokulu TED Koleji’nde, üniversiteyi yine İngiltere’de okudu. Türkiye’ye döner dönmez, 1973’ten itibaren babası İlhan Çevik’in kurduğu, o tarihte Türkiye’nin İngilizce yayımlanan tek gazetesi olan Turkish Daily  News gazetesinde çalışmaya başladı. 11 yıl sonra da, 1984’te aynı gazetenin başına geçti, gazeteyi sattığı 2001 yılına kadar bu görevde kaldı. Daha sonra Ankara’nın gözde semtlerinden Gaziosmanpaşa’daki Arjantin Caddesi’nde gazetenin ismini taşıyan bir de restoran işletti. 

Çevik, 1991-1993 arasında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’in danışmanlığını da yaptı. Çevik, merkez sağ siyasetçilerin yanı sıra muhafazakâr siyasetçilere de yakın oldu, bu çerçevede Prof. Necmettin Erbakan’a danışmanlık yaptı. Abdullah Öcalan İmralı’da yargılandığı duruşmada Erbakan’ın başbakanlığı döneminde kendisine gönderdiği bir mektubun İlnur Çevik tarafından iletildiğini iddia etti.

Çevik’in siyasilerle yakınlığı Türkiye ile de sınırlı kalmadı. Kuzey Irak’taki Kürt liderler Celal Talabani ve Mesud Barzani ile yakın ilişkiler kurdu. Ayrıca 2000’li yılların başında Kuzey Irak’ta bu kez işadamı kimliğiyle bazı yatırım faaliyetlerinde de bulundu. Ardından bir süre ortalıkta görünmeyen İlnur Çevik son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başmüşaviri olarak yeniden projektörlerin önüne çıktı. Çevik, zaman zaman iktidara yakın kanallarda programlara çıkıyor, ayrıca İngilizce yayımlanan Daily Sabah gazetesinde düzenli köşe de yazıyor.

Çevik, danışmanlık yaptığı Erdoğan’ı da bir kurtarıcı olarak görüyor. Geçenlerde Sabah gazetesinde son verdiği söyleşide bu görüşünü şöyle ifade ediyordu: “Avrupa’da lider yetişmiyor. Kitleler sosyal adalet ve gelir eşitliği istiyor. Avrupa batıyor ve onları kurtaracak bir Erdoğan’ları da yok.”

DİPLOMASİ MUHABİRLİĞİNDEN CUMHURBAŞKANI DANIŞMANLIĞINA
Saadet Oruç ise 1972 doğumlu bir gazeteci. Karadeniz Ereğli’de doğup büyüdükten sonra Hacettepe Üniversitesi’nde Amerikan Dili ve Edebiyatı okudu. Hareketli bir öğrencilik dönemi oldu. Ankara’da sahada çalışan gazetecilerin yakından tanıdığı bir isim. Çünkü, uzun süre Ankara’da ve birçok ülkede diplomasi muhabiri olarak görev yaptı. 

Oruç, gazetecilik hayatına 1995 yılında 1993’te bombalanan Özgür Gündem gazetesinin yerine çıkarılan Demokrasi gazetesinde diplomasi muhabiri olarak göreve başladı. O yıllarda gazetenin Ankara temsilcisi Yılmaz Erdoğan’ın ağabeyi ve Anadolu Ateşi’nin kurucusu Mustafa Erdoğan’dı. Oruç, bir yıl sonra sonra İlnur Çevik’in sahibi olduğu Turkish Daily News gazetesine geçti. 2002 yılına dek de bu gazetede çalıştı. Saadet Oruç’un, sonraki durakları ise Ahmet Hakan Coşkun’un başında bulunduğu Kanal 7 Haber ve ardından da BRT Televizyonu oldu. 

2002 yılında özel nedenlerle Paris’e giden oruç, 2007’ye kadar Paris’te serbest gazeteci olarak Doğan Haber Ajansı’nda çalıştı. 2007 yılından 2013’e kadar 24 TV Avrupa Temsilcisi olarak görev yaptı. Aynı dönemde Star gazetesinde haftalık yazıları ve röportajları yayınlandı. 2013 yılında Türkiye’ye döndü ve Star Gazetesi Dış Haberler Müdürü olarak çalışmaya başladı. 2014 yılı ağustos ayında ise 24 TV’de moderatör olarak görevlendirildi. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisini danışman olarak görevlendirdi.

Oruç, uzun süre gazeteci olarak çalıştığı, haber kovaladığı Ankara’da bu kez masanın diğer tarafına, yani haber kaynaklarının olduğu tarafa geçti. Daily News’tan eski patronu İlnur Çevik ile birlikte Saray’da danışmanlık yapması da talihin kendisine bir cilvesi.

Beştepede buluştular


BAKMADAN GEÇME!