Belki Clinton duyar!

Güncelleme Tarihi:

Belki Clinton duyar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kıraç Beldesi'ndeki Kardeşkent Sitesi sesini bir türlü duyuramayınca yurtdışına açılmaya karar verdi. İlk hedef ABD Başkanı Clinton. Kardeşkent Sitesi sakinleri, ‘‘yardım edecekseniz şimdi gelin, depremden sonra değil!’’ diyor.

Kıraç Belediyesi ile Büyükçekmece Belediyesi sınırında kalan Kardeşkent Sitesi'nde yaşayanlar uluslararası bir kampanya başlatmayı planlıyor.

Burada oturanlar, sitelerinin bitişiğinde yapılan ve 32 kat olması planlanan binanın yükselmesini engellemek için Valilikle belediyeler, mahkeme kapıları ile imza kampanyaları arasında koşuşturmaya depremden önce başlamışlardı, depremden sonra da devam ettiler. Ancak bir şey elde edemeyince, sonunda uluslararası bir kampanyayla seslerini duyurmaya karar verdiler.

Şimdi gel !

Yeni kampanyalarının başlığı, ‘‘Come Beylikdüzü Before Earthquake’’ yani ‘‘Depremden önce Beylikdüzü'ne Gel’’.

Site sakinleri 24 Eylül'de Hürriyet İstanbul'da yayımladığımız haberi başta ABD başkanı Clinton ve Japonya Dışişleri Bakanı olmak üzere olmak üzere Türkiye'ye depremde yardım eden ülkelerin yöneticilerine göndereceklerini belirtiyorlar: ‘‘Uygun olmayan araziye 32 katlı bina yapıyorlar. Türkiye yöneticileri 24 Eylül'de Hürriyet'te yayınlanan haberi okudular ama ilgilenmiyorlar. Bizi duyuyorsanız depremden sonra gelmeyin, yardım etmeyin. Yardım etmek istiyorsanız şimdi edin!’’

32 katlı inşaat

Kardeşkent Sitesi 1988'den bu yana oturanları olan, 280 daireden oluşan yeni bir site. Ancak sitede sadece bir kaç ay huzur oldu. Hemen yanlarında bir inşaat başladı bir gün. İlk şaşkınlıklarını inşaatın 32 katlı olacağını öğrendiklerinde, ikinci şaşkınlık dalgasını ise sitenin E-5 bağlantı yolunun Kıraç Belediyesi tarafından Kaya İnşaat Tic. Tur. Ltd. Şirketi'ne satıldığını öğrendiklerinde yaşadılar. İşte site sakinlerinin dilekçe savaşı böyle başladı. Deprem bardağı taşıran son damla oldu.

Önce Kıraç Belediyesi'ne, sonuç alamayınca da Büyükçekmece Kaymakamlığı'na başvurdular. Belediye'nin Kaymakamlığa gönderdiği cevapta, mal sahibinden binanın kat sayısının yüksek olması nedeniyle jeolojik rapor istendiği, rapor gelmeden de inşaata başlanmayacağı belirtiliyordu. Oysa bu yazışmalar sırasında inşaat çoktan başlamış ve yükselmekteydi.

Kaya İnşaat'a 3 Nisan 1998'de verilen ruhsatta otel olarak yapılacak binanın 96.50 metre yüksekliğinde ve 32 katlı olduğu belirtiliyor. Ancak inşaat şirketinin sadece prosedürü yerine getirmiş olmak için İTÜ İnşaat Fakültesi'ne yaptırdığı zemin incelemesinde ticaret merkezi ve otel kompleksi olarak planlanan inşaatın büyüklüğü ‘‘3 bodrum + 1 zemin + 15 normal kat’’ ve bina yüksekliği de 60 metre olarak belirtiliyor. Ve şimdi inşaat ruhsatta olduğu gibi 32 kat olarak yapılıyor. İnşaat tüm hızıyla sürerken bu kez de İstanbul Valiliği konuya el attı.

Yeni kampanya

Valiliğin 18 Eylül 1998 tarihli açıklamasında, arsanın 1/50 bin ölçekli imar planında tarımsal alanda kaldığı ve Kıraç Belediyesi tarafından plana aykırı uygulandığı belirtiliyor. Valiliğin belediye aleyhine başlattığı soruşturma halen devam ediyor, tıpkı inşaat gibi.

2000'in ilk aylarında Kardeşkentliler'in yüzünü güldüren tek gelişme E-5'le bağlantılarını sağlayacak bir yola kavuşmuş olmaları. Çünkü yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi Kıraç Belediyesi sitenin yolunu inşaat şirketine satmıştı. Geçen yıl da bu iş için bir kampanya başlatan site yönetimi Türkiye'deki her belediyeden 10 cm2 yol istemişti. Büyükçekmece Belediyesi siteye sonunda kendi arazisinden yol verdi. Şimdi Kardeşkent'in son kampanyası başlamak üzere: Büyükçekmece Belediyesi'ne Bağlanmak İstiyoruz! Ancak sorun hala ortada tüm netliğiyle duruyor ya da yükseliyor. Kaya İnşaat'ın 32 katlı inşaatı tüm hızıyla yumuşak tarım arazisinde yükselmeye devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!